РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 13 грудня + Карта

  Ситуація в зоні АТО

У зоні АТО зберігається тенденція до зниження терористами кількості обстрілів позицій українських військ та населених пунктів. Водночас повністю провокації так і не припинилися. Загалом за минулу добу з боку терористів зафіксовано 11 порушень режиму тиші. Бойовики застосовували стрілецьку зброю, міномети та артилерію. Українські військові суворо дотримуються наказів, за минулу добу вони відкривали вогонь тільки під час прямих нападів бойовиків.

Зокрема, сьогодні вночі між 00:20 і 02:10 бойовики здійснили провокаційні маневри та обстріли зі стрілецької зброї блокпосту в районі перехрестя доріг в напрямку Фащівка-Дебальцеве, на якому прикордонники спільно з підрозділами ЗСУ організували службу контрольного посту. Коли виникла безпосередня загроза життю наших людей, українські військові відкрили вогонь у відповідь, змусивши бойовиків відступити. Постраждалих серед особового складу немає.

На Луганському напрямі біля м. Щастя та смт Станиця Луганська терористи завдавали мінометних обстрілів по взводних опорних пунктах сил АТО, в районі смт Фрунзе бойовики окрім двох мінометних обстрілів вдалися до ударів з ПТУР та артилерії.

На Маріупольському напрямі біля с. Старогнатівка Волноваського району біля ротного опорного пункту українських військових відбулося бойове зіткнення. Терористи намагалися наблизитися на коротку відстань, обстрілюючи наших військових, але сили АТО відкинули терористів. Втрат серед українських військових немає.

На жаль, сьогодні ми маємо офіційне підтвердження про загибель вчора двох та поранення трьох українських військових з полку «Азов» біля Павлополя. Наші бійці загинули внаслідок підриву на фугасі. Поранення були отримані під час бою з диверсійною групою терористів ДНР, які зробили засідку поблизу замінованої ділянки та почали обстрілювати наших військових. Терористів знищено.

Більше втрат серед наших військових за минулу добу не було.

Також неподалік Павлополя терористи здійснили напад на моніторингову групу ОБСЄ. В селищі Пищевик, що на північний схід від Маріуполя, представники т. зв. «ДНР» зупинили два автомобіля моніторингової місії ОБСЄ. Терористи, погрожуючи зброєю, примусили спостерігачів вийти з машини, обшукали їх, вдарили одного зі спостерігачів прикладом. Після цього в супроводі БТР-82 змусили місію прослідувати до міста Октябр.

Українська сторона категорично засуджує такі дії бойовиків. Застосування насилля до міжнародних спостерігачів, які перебувають в зоні АТО на підставі досягнутих домовленостей, є абсолютно неприпустимим.

Заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александер Хаг представив тижневий звіт місії. Він зазначив, що спостерігачі вітають припинення вогню на Донбасі, однак наголошують, що наразі буферна зона, про яку домовилися в Мінську, поки що небезпечна, ризик ескалації конфлікту зберігається. В цілому ж представники місії констатували зниження випадків використання зброї.

Дотримуючись наказів про режим тиші, українські війська у зоні АТО та в інших регіонах постійно вживають заходів для підвищення бойового потенціалу.

Зокрема, парк Національної гвардії продовжує поповнюватися сучасною технікою.

Вчора правоохоронці отримали п'ять спеціальних вантажівок, обладнаних системою «Мультиліфт». Використання таких платформ допоможе суттєво скоротити час навантажування-розвантажування автомобілів.

Екіпіровку правоохоронців у зоні АТО доповнять за сезоном. Маскувальний спецодяг вже доставляють на склади МВС України. Найближчим часом одяг та спорядження отримають працівники органів внутрішніх справ, які несуть службу на Сході України.

Зброю вже завезено на склади і частково видано підрозділам, оптичне спорядження (приціли, прилади нічного бачення) найближчим часом будуть поставлені до зони проведення АТО.

 

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Українські спецслужби продовжують здійснювали контртерористичні заходи на звільнених територіях. Співробітники СБУ затримали кількох диверсантів.

На Луганщині оперативна група виявила колишнього працівника Державної служби з надзвичайних ситуацій України, який працював на т зв. «ЛНР» та провела спецоперацію з його захоплення на території, контрольованій терористами.

У Попасній Луганської області СБУ затримала інформатора терористів, який за фінансову винагороду інформував терористів про  розташування і стан укріплень блокпостів сил АТО та коригував обстріли українських позицій біля Попасної з важкої артилерії та БМ-21 «Град».

Ще двох терористів затримано в Красноармійську. Вони збирали відомості про дислокацію та переміщення сил АТО, формували за завданням терористів списки проукраїнських активістів. Інформатори не встигли передати списки представникам «ДНР», їх затримала СБУ. Наразі тривають процесуальні дії з документування їхньої протиправної діяльності.

Бригади «Донецькобленерго» поновили електропостачання до котелень Дебальцевого, що дозволило відновити тепло- і водопостачання населенню міста.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та вилучили 94 од. боєприпасів, з них 2 артилерійські снаряди; 2 мінометні міни; 2 бойові гранати та міни;  інших вибухонебезпечних предметів - 87. Обстежено 2 га територій та 3 будівлі.

 

Міжнародна підтримка

Представник Державного департаменту США Джен Псакі, коментуючи ухвалені напередодні в Конгресі законопроекти на підтримку України, пояснила, що позиція США продовжує бути зосередженою на «зусиллях з підтримки України і просування дипломатичного рішення, поважає суверенітет і територіальну цілісність України, у тісній співпраці з союзниками і партнерами в Європі і у всьому світі, щоб досягти цієї мети».

Міністерство оборони Норвегії вирішило призупинити двосторонню військову співпрацю з Росією до кінця 2015 року. Перше рішення про призупинення співпраці було ухвалене ще в березні 2014 року. «Ситуація у східній Україні серйозна, і Росія, безумовно, відіграє дестабілізуючу роль. Росія підтримує сепаратистів у східній Україні, а також тримає військові і збройні сили уздовж кордону. Це неприйнятно», - відзначила міністр оборони Норвегії Іне Еріксен Сорейде.