РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 10 грудня + Карта

Ситуація в зоні АТО

Режим тиші, який було встановлено учора, попри усі перестороги, вже приніс перші результати. Учора вперше за тривалий час українські військові на Сході не зазнали втрат. Не зафіксовано жодних фактів загибелі чи поранення наших воїнів.

Кількість та інтенсивність обстрілів також істотно знизилась. З моменту оголошення режиму двостороннього припинення вогню зафіксовано 16 таких випадків, які наразі розцінюються як провокації.

Підкреслимо витримку та зразкове дотримання «режиму тиші» нашими військовими, які не відповідали на вогонь провокаторів.

Щодо фактів порушень: під Донецьком терористи із зенітних установок та стрілецької зброї обстрілювали позиції українських військових на території аеропорту та під Мар'їнкою.

Під Дебальцевим зафіксовано вогонь біля н.п. Рідкодуб та Нікішине. В передмісті Горлівки - біля сіл Майорське та Шуми.

Найбільш загрозливим був обстріл українських позицій з танків, артилерії та стрілецької зброї в районах селищ Кримське та Сокільники, що на Бахмутівській трасі.

Бойовики обстріляли позиції сил АТО і біля Станиці Луганської.

На півдні бандити з артилерії обстріляли опорний пункт біля с.Миколаївка Волноваського району.

Протягом доби зафіксовано 7 випадків здійснення повітряної розвідки безпілотниками. Зокрема, о 17:35 на напрямку «Маріуполь-Сартана» та о 18:50 на напрямку «Сартана-Комінтернове».

Наші воїни продовжують відточувати військову майстерність. В даний час на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного триває бойове злагодження підрозділів 44-ї окремої артилерійської бригади.

Підрозділ озброєний 152-міліметровими гарматами «Гіацинт-Б». На заняттях проводились стрільби на відстань до 10 кілометрів

Також учора в навчальному центрі «Раковець» Західного оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України відбулися навчально-методичні збори снайперів та гранатометників, які відпрацьовували навички в орієнтуванні на місцевості, визначенні відстані до цілі, стрільби по різних типах цілей та тактиці дій під час проведення спецоперацій.

 

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Внаслідок вогневих атак терористів за минулу добу отримали поранення різного ступеня тяжкості 7 цивільних осіб. Всіх їх доправлено до медичних закладів.

Учора після півночі бойовики так званої ЛНР обстріляли з «Градів» с.Верхня Вільхова Станично-Луганського району. На вул.Пархоменка прямим влученням трьох реактивних снарядів зруйновано житловий будинок, в сусідніх будинках пошкоджено фасади, вибито вікна та двері. Частина села залишається без газу через перебитий снарядами газопровід низького тиску. Також учора вранці близько 6-ї години бойовики обстріляли Станицю Луганську з мінометів та самохідних артилерійських установок. Пошкоджено будівлю райавтодору, газової дільниці та кілька приватних будинків на вул.Горького. Перебито лінії електропередач, без світла залишаються шість вулиць районного центру і частково село Вільхова. Загиблих та поранених серед місцевих мешканців, на щастя, немає.

Cьогодні близько 1:30 ночі в Одесі за допомогою вибухового пристрою диверсанти підірвали офіс організації «Волонтерська сотня Далії Северин», яка надає волонтерську допомогу бійцям АТО. Будівля, в якій розміщено офіс волонтерів, розміщується в новому офісному центрі на розі вулиці Краснова та Адміральського проспекту. На щастя, жертв немає. За фактом злочину інформацію про його скоєння внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ч.1 ст. Кримінального кодексу 258 (Терористичний акт). Наразі підрозділ Служби безпеки України в Одеській області розпочав розслідування.

Нагадаємо, що 3 грудня в Одесі стався ще один теракт. Диверсанти на вул Мала Арнаутська підірвали магазин «Патріот», в якому реалізовувалась українська символіка.

На Донеччину надійшла гуманітарна допомога від Регіонального представництва Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Білорусі, Молдови та України, а також від благодійних та волонтерських організацій. До складу вантажу входять набори дитячого харчування, памперси, засоби особистої гігієни та ковдри. Загалом благодійну допомогу надано 2720 особам (747 сім'ям).

В рамках програми Верховного комісара ООН у справах біженців, на виконання Проекту «Фінансова допомога вразливим внутрішньопереміщеним особам в Донецькій області», передбачено виплату одноразової фінансової допомоги від 3000 до 7500 грн. на одну родину (в залежності від кількості членів сім'ї). У м. Дружківка взято на облік 7 таких сімей, загальна сума виданої допомоги склала 40500 грн.

Також вчора до Дебальцевого чеська благодійна організація «Людина в біді» привезла для малозабезпечених верств населення 200 продуктових наборів.

Фіксується тенденція різкого збільшення потоку переселенців з територій, тимчасово підконтрольних терористам, до інших областей України. Так, за добу було переселено 7246 осіб. Загалом від початку проведення АТО переселено понад 514 тис. осіб.

У зв'язку із збільшенням потоку вимушених переселенців, МОЗ посилює в усіх регіонах України чергування бригад екстреної медичної допомоги, створення резерву ліжок та необхідної кількості лікарських засобів. Особливу увагу буде приділено обов'язковому наданню своєчасної, та безкоштовної медичної допомоги дітям, вагітним жінкам, інвалідам та особам похилого віку.

Нагадаємо, що на кордонах районів проведення антитерористичної операції продовжують роботу 4 транзитних пункти ДСНС України для зустрічі внутрішньопереміщених осіб, зокрема, в Донецькій області - в районі міст Красноармійськ та Маріуполь; у Луганській області - в районі міст Сватове та Лисичанськ.

Бригади «Донецькобленерго» відновили електропостачання в м. Вуглегірськ Донецької області, знеструмленому через бойові дії терористів.

У м. Горлівка відновлено роботу фільтрувальної станції, яку було знеструмлено внаслідок обстрілів терористів.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 36 одиниць боєприпасів,  обстежено близько 3-х га територій.

 

Міжнародна підтримка

Президент США Барак Обама і прем'єр-міністр Польщі Ева Копач закликали Росію припинити дестабілізувати ситуацію на Сході України. Два лідери погодилися на необхідності допомагати українській владі втілювати реформи задля стабілізації економіки та зміцнення системи управління, та закликали Росію припинити свої дестабілізуючі дії та дотримуватися зобов'язань із підтримки мирного процесу на Сході України.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що для країн-сусідів Росії в українському питанні не може бути двоякої думки. За її словами, ніщо не виправдовує анексії Криму і, тим більше - непрямої участі Росії в бойових діях на Сході України. «Це порушення міжнародного права. Тому санкції щодо Росії - неминучий захід», - вважає Меркель.

Прем'єр-міністр Польщі Ева Копач під час саміту глав урядів «Вишеградської групи» також заявила, що ЄС має використати можливості, які дає проект «Східне партнерство», для допомоги Україні, Грузії і Молдові.

За її словами, у світлі порушення суверенітету України ключовим питанням є готовність ЄС допомагати Україні й українському суспільству. На переконання Еви Копач, Європа повинна говорити одним голосом у справі ситуації в Україні. «Не можна погоджуватися на порушення територіальної цілісності України»,- наголосила вона.