РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 14 листопада + Карта

Ситуація в зоні АТО

Ситуація на території Донецької та Луганської областей залишається напруженою. Тривають переміщення і концентрація угруповань російських військ та бойовиків.

Найбільшу активність російських найманців зафіксовано на Донецькому, Луганському та Дебальцевському напрямках.

Намагаючись встановити контроль над Донецьким аеропортом, бойовики зосередили свої дії на спробах знищити комунікацію між захисниками цього стратегічного об'єкту та основними силами АТО. Протягом ночі бандити неодноразово здійснювали мінометні обстріли аеропорту та наших позицій в н.п. Піски. Напередодні ввечері терористи здійснили чергову спробу штурму аеропорту. Атаку бандитів було відбито, стратегічний об'єкт залишається під контролем сил АТО. У відповідь українські військові знищили позиції ворога в районі Спартака і між н.п. Піски і Красногорівка.

Також з артилерії та мінометів терористи обстріляли позиції сил АТО біля н.п. Новокалинове, Красногорівка, Опитне, Мар'їнка та Березове. Учора терористи обстріляли контрольний пост «Георгіївка» з боку н.п. Мар'їнка Донецької області. Прикордонники спільно з військовослужбовцями ЗС України, які були готові до атаки і облаштували секрети, відкрили вогонь у відповідь. Розвідку боєм, яку намагались зробити терористи, було зірвано, терористи зазнали втрат.

На Луганському напрямку фіксується активність обстрілів бойовиками в районі Станиці Луганської. В цьому населеному пункті терористи з гранатометів та стрілецької зброї більше семи разів обстріляли наші опорні пункти. Бойовики п'ять разів обстріляли з установок «Град» позиції сил АТО біля н.п. Сокільники, Трьохізбенка та Кряківка.

На Первомайському напрямку з реактивних установок «Град» та мінометів бойовики чотири рази обстріляли блокпост біля с.Кримське. Позиції біля м.Золоте терористи обстріляли з мінометів.

Не вщухають обстріли на Дебальцевському напрямку. Бойовики з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї обстріляли опорні пункти сил АТО біля н.п. Нікішине, Кам'янка, Донецький та Чорнухине. В районі с.Міус терористи наші позиції обстріляли двічі з установок «Град».

На Маріупольському напрямку бойовики обстріляли з мінометів та стрілецької зброї опорні пункти сил АТО біля сіл Заможне та Новогригорівка. У цьому районі бойовики продовжують здійснювати розвідку за допомогою безпілотників.

За минулу добу 1 український військовослужбовець загинув, 6 отримали поранення.

Учора на в'їзд в Україну у пункті пропуску «Гоптівка» Харківської області прикордонники затримали громадянина Росії. Було встановлено, що даний громадянин є водієм танка і слідував на схід України для участі у незаконних збройних формуваннях. Затриманого передано співробітникам СБУ.

Президент України Петро Порошенко взяв участь у церемонії передачі представникам спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні броньованих автомобілів «КрАЗ Кугуар». Президент вручив ключі від автомобілів голові Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрулу Апакану.

«Жоден з цих автомобілів не був переданий місії ОБСЄ за рахунок Збройних Сил. Ці автомобілі були заздалегідь замовлені Прикордонними військами, Національною Гвардією і планувалися до експлуатації за межами АТО. Але зараз немає більш важливого завдання, ніж забезпечення миру, і наша співпраця з ОБСЄ вкрай важлива», - наголосив Президент України.

На базі Навчального центру Нацгвардії в м. Золочів завершилось навчання екіпажів БТР-3Е1. В програму навчання включено ведення стрільби вдень та вночі, з місця та в русі - по цілях на різних відстанях. В якості інструкторів виступали військовослужбовці, які мають досвід участі в бойових діях в зоні АТО. За декілька днів усі члени екіпажів БТР-3Е1 вирушать на схід держави.

Також в Національній академії Нацгвардії України відбувся польовий вихід курсантів командно-штабного факультету для вдосконалення навичок з ліквідації диверсійно-розвідувальних груп противника. Курсантів навчали облаштуванню польового табору в районі зосередження з використанням наявних та підручних засобів. Закріплено знання та навички під час дій у розвідці, похідній та сторожовій охороні.

Бійцям національної гвардії України обладнано блокпости. Тепер в них є їдальні, місця для вмивання, споруди для відпочинку особового складу. Споруди для відпочинку гвардійців мають надійний захист від артилерійських обстрілів різноманітних систем та добре зберігають тепло.

 

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Учора спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні повідомили, що в Луганську терористи заявили про бої між різними місцевими терористичними угрупованнями. Зокрема, нещодавно було зафіксовано збройні сутички між представниками терористичного угруповання в місті Краснодон з терористами з так званої ЛНР. Фактично ОБСЄ підтвердило факти, про які ми неодноразово повідомляли.

Також вчора в Луганську представники місії ОБСЄ зафіксували факт вербування осіб терористичною організацією «ЛНР» для створення так званих поліцейських загонів. За інформацією ОБСЄ, в терористичній «ЛНР» місцевій «поліції» та «прикордонникам» видають зарплату їжею.

У містах Алчевськ та Стаханов Луганської області, які тимчасово перебувають під контролем терористів, відсутні електро- та водопостачання, немає мобільного зв'язку. В Алчевську фіксується дефіцит продуктів першої необхідності, насамперед, хліба. Через важку гуманітарну ситуацію та відсутність виплат заробітних плат у Свердловську фіксується масове звільнення (понад 20%) співробітників медичних установ.

Внаслідок обстрілів бойовиків у Станиці Луганській відсутнє газопостачання. Відновлювальні роботи наразі неможливі через постійні обстріли населеного пункту терористами. Станично-Луганський район зараз - найгарячіша точка контрольованої Україною Луганської області, тому представники обласної адміністрації просять утриматися від поїздок в цей район.

Також внаслідок обстрілів терористами відсутнє водопостачання у містах Попасна, Первомайськ, Золоте та с. Карбоніт Попаснянського району Луганської області.

У четвер після обіду внаслідок артилерійського обстрілу з боку контрольованого бойовиками м.Первомайськ було пошкоджено лінію електропередач у м.Золоте-5, яке теж перебуває під контролем т.зв. ЛНР. Внаслідок чого зміна шахтарів шахти «Первомайська» застрягла під землею. Людей змогли підняти на поверхню тільки після відновлення електроенергії - о 18-й годині.

У с.Нижнє Тепле артилерією терористів пошкоджено загальноосвітню школу, а один зі снарядів влучив у дитячий садок. Потерпілих немає, оскільки ні школа, ні дитсадок не працювали.

У звільнених від терористів місті Артемівськ Донецької області були виконані роботи з відновлення 7 житлових будинків, а у Жданівці відновлено 4 будинки. Таким чином до настання холодів сім'ї мають можливість заселитися у своє житло.

Контррозвідка Служби безпеки України на підконтрольній українським силам території Донецької області затримала терористичну групу у складі трьох бойовиків. Встановлено, що громадянин України - ватажок групи з позивним «Сорок сьомий» 1974 року народження, був завербований співробітником російської спецслужби та пройшов спеціальну підготовку у м.Таганрог Російської Федерації. За завданням кураторів зі спецслужб РФ, бойовики мали вчинити теракти в районі Маріуполя Донецької області.

У членів злочинної групи вилучено ручний протитанковий гранатомет РПГ-22, 4 наступальні гранати, понад 15 кг хімічних сумішей для приготування саморобного вибухового пристрою та елементи дистанційного керування ним, топографічні карти Донецької області з позначками потенційних об'єктів для вчинення терактів. Слідчі дії в рамках кримінального провадження за ч. 1 ст 258-3 Кримінального кодексу України (створення терористичної групи чи терористичної організації) тривають, встановлюються спільники.

Учора слідчі Головного слідчого управління СБУ скерували до суду обвинувальний акт за статтею 258-3 Кримінального кодексу України стосовно ще одного зрадника - колишнього співробітника одного з підрозділів управління СБУ в Донецькій області. У травні ц.р. офіцер, зрадивши військовій присязі, вступивши у злочинну змову з бойовиками терористичної організації «ДНР», взяв участь у захопленні адміністративної будівлі міжнародного аеропорту Донецька. Наразі зловмисник перебуває під вартою і чекає на вирок суду. За вчинення зазначеного особливо тяжкого злочину законодавством передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років.

 

Міжнародна підтримка

МЗС Франції висловило стурбованість інформацією про пересування військових частин на сході України і закликало дотримуватися Мінських домовленостей. «Вихід із кризи можливий лише на основі угоди про припинення вогню, ефективного контролю на східному кордоні України та політичних дискусій щодо довгострокового рішення», - йдеться в заяві відомства.

Президент США Барак Обама під час неформальної розмови з Президентом РФ Володимиром Путіним на саміті в Пекіні закликав Росію поважати вересневу угоду про припинення вогню, укладену між Києвом та проросійськими терористами на сході України, висловивши своє занепокоєння останніми повідомленнями щодо російської військової підтримки, яка надходить терористам через кордон.

Постійний представник США при ООН Саманта Пауер заявила, що США разом із Європейським союзом протягом усієї української кризи єдині у своїх вимогах до Росії. «Наше послання таке: припиніть постійні і невпинні кричущі порушення «мінського протоколу», які здійснюють і Росія, і її маріонетки; припиніть розпалювати вогонь новим озброєнням і підтримкою сепаратистам; виведіть усі війська і озброєння з України; відкиньте незаконні «вибори» 2 листопада», - наголосила вона.

Прем'єр-міністр Британії Девід Кемерон заявив, що дії Росії на сході України можуть призвести до розширення санкцій проти Москви.

Міністр закордонних справ Болгарії Даніел Мітов заявив, що агресія Росії в Україні створює небезпеку виникнення нової Холодної війни. «Болгарія як член ЄС і НАТО повинна розвинути ясне розуміння політичних процесів, а економічна, енергетична та інші залежності країни не повинні перешкоджати прийняттю важливих стратегічних рішень. В сьогоднішній кризі повага міжнародних норм і принципів має першочергове значення», - заявив Даніел Мітов.