РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 30 жовтня + Карта

Президент України Петро Порошенко підписав Указ, яким посилюється соціальний захист учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, а також громадян, які проживають на території Донецької і Луганської областей.

Президент відзначив, що захист учасників АТО та їх сімей має бути одним з пріоритетів діяльності парламентської коаліції та нового Уряду.

Зокрема, Указом передбачається, що Кабінет Міністрів має розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроекти про соціальний захист осіб, які захищали незалежність України і брали безпосередню участь в АТО у складі добровольчих батальйонів, та членів їх родин; а також про зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо надання права на вступ поза конкурсом до вищих навчальних закладів вказаних осіб.

Крім того, Уряд має підготувати пропозиції щодо надання права на вступ поза конкурсом до вишів дітям, батьки (один із батьків) яких загинули під час участі в АТО або померли внаслідок поранення, а також ужити невідкладних заходів щодо вирішення питання переведення на навчання за кошти державного бюджету дітей учасників бойових дій.

Також Уряду доручено забезпечити вирішення питання щодо продовження прийому на навчання до вишів громадян, які проживають у Донецькій та Луганській областях та були рекомендовані до зарахування або переводяться з вишів, розташованих на території цих областей.

Уряду доручено ужити невідкладних заходів щодо влаштування у найкоротші строки дітей, батьки (один з батьків) яких загинули під час участі в АТО або померли внаслідок поранення.

 

Ситуація в зоні АТО

Ситуація на Сході України характеризується зростанням активності розвідувально-диверсійних груп противника та збільшенням інтенсивності й кількості обстрілів.

Терористи з «градів», артилерії, танків та мінометів обстріляли позиції сил АТО на північно-західному периметрі околиць Донецька та Донецького аеропорту. Аеропорт залишається під контролем наших бійців.

Крім цього, позиції наших військових неодноразово обстрілювали бойовики з танків, артилерії та мінометів у Донецькій області -  біля населених пунктів Славне, Майорське, Горлівка, Дебальцеве, Березове, Малоорлівка, Санжарівка; у Луганській обл. - неподалік населених пунктів Кримське, Сокільники, Чорнухине, Золоте, Міус, Попасна, Щастя.

Найбільше активність терористів зросла на півдні Донецької області.

Під Маріуполем в районі Талаківки терористи двічі обстріляли з важкої артилерії та систем залпового вогню наші позиції. Масованим вогнем у відповідь ворожу атаку українські військові погасили. Після цього обстріли припинилися, вночі їх не було. Ситуація в Маріуполі спокійна, надзвичайних подій не зафіксовано.

Біля села Петрівське Волноваського району під час руху колони сил АТО український підрозділ, який здійснював прикриття, виявив диверсійну групу терористів та вступив у бій. Частину групи диверсантів було знищено на місці, решта відступили. Під час цього бою загинули 3 наші військовослужбовці, один отримав поранення. Завдяки мужності наших розвідників вдалося уникнути значно більших втрат.  

Ще одна колона вступила в бій на півночі зони АТО, на правому березі річки Сіверський Донець. Зараз активність терористів зосереджена в районі селищ Кримське-Сокільники Новоайдарського району. На околиці цього населеного пункту бойовики двічі обстріляли з мінометів наш взводний опорний пункт. Наш блокпост під Кримським було обстріляно з мінометів 7 разів.

Всього протягом доби загинуло 7 та поранено 11 українських військовослужбовців.

Росіяни продовжують здійснення за допомогою безпілотних літальних апаратів повітряної розвідки на кордоні та в районах вздовж лінії бойових зіткнень. За минулу добу російські безпілотники 4 рази зафіксовано в районі н.п. Сартана,  Курахове  та Благодатне.

Учора 5 українських компаній на базі Житомирського військового інституту ім. Корольова провели випробування українських безпілотних літальних апаратів. Координували тестові польоти фахівці Державного концерну «Укроборонпром» та наукового центру ГШ ЗСУ. Рішення про проведення випробувань прийнято на Міжвідомчій нараді за участі апарату РНБО України. Випробування підтвердили, що наразі в Україні є потенціал для створення власних безпілотних літальних авіаційних комплексів як оперативно-тактичного, так і стратегічного призначення.

Міністерство оборони України вперше за історію відомства розпочало роботу з виробництва принципово нового зразка спального мішка для військових. Технічне завдання для виробу було сформульовано з урахуванням побажань військовослужбовців, які воювали в зоні АТО. Цього разу волонтери запросили виробників подібної продукції та організували випробування експериментальних зразків у спеціальних холодильних камерах та з використанням температурних манекенів. Унікальність цієї співпраці полягає у тісній взаємодії Міноборони, більше десятка вітчизняних виробників та волонтерів, які організовують і контролюють процес проведення конкурсу серед переможців та випробування зразків.

Учора на контрольному посту «Суха-Балка» виявлено 2  громадян України, мешканців Донецької області, які належать до незаконних збройних формувань. Під час перевірки у одного з них було виявлено посвідчення  співробітника ДАІ з позначками  так званої ДНР, у іншого - документи з відмітками чергування на блокпостах, розташованих на підконтрольних бойовикам територіях. Також вчора прикордонний наряд виявив в районі. Станиці Луганської 3 осіб, які, помітивши прикордонників, почали втікати. Прикордонники затримати одну особу. Під час обшуку у затриманого було виявлено гранату «РГД-5» з вкрученим запалом. Особу передано правоохоронним органам.

Фахівці «Укроборонпрому» за добу відремонтували 13 одиниць бронетехніки. Відновлено 11 бронетранспортерів БТР-4 для НГУ, а також 2 бойові машини піхоти та десанту БМП-1.

 

Ситуація у населених пунктах зони АТО

Учора на Луганщині терористи так званої ЛНР з мінометів, артилерії та крупнокаліберних кулеметів обстріляли смт Станиця Луганська. Один зі снарядів вибухнув за 300 метрів від будівлі райдержадміністрації, пошкоджено житлові будинки та підсобні приміщення. Також з мінометів та артилерії бойовики обстріляли н.п. Гірське, Золоте та смт Тошківка у Попаснянському районі.

У Тошківці снаряд терористів влучив у загальноосвітню школу. На щастя, заняття вже закінчилися, тому дітей в школі не було. На момент потрапляння снаряду у школі залишилися директор із завучем, вони не постраждали. Школу внаслідок обстрілу частково зруйновано, продовжувати навчання в ній неможливо. На місці працюють рятувальні та ремонтні служби.

Вже сьогодні зранку терористи обстріляли з артилерії та «Градів» с. Новотошківка. З військової точки зору терористи здійснили абсолютно безглуздий крок, оскільки в цьому селі немає і не було українських військових. Натомість такими діями терористи знищують українські села і вбивають мирних громадян.

Серед бойовиків дедалі частішають протистояння. Учора відбулась перестрілка зі стрілецької зброї та мінометів між загонами НЗФ в районах Комінтерново та Водяне у Донецькій області.

За оперативною інформацією, ватажок бойовиків так званої ДНР віддав наказ про передислокацію всіх підрозділів бойовиків, за винятком угрупування «Оплот», з Донецька до Шахтарська. Це викликало нову хвилю протистоянь між бойовиками «Оплоту» та іншими підрозділами. Зокрема, деякі з них, а саме «Восток», «Кальміус» та «Руська православна армія» планують об'єднатись для протистояння з «оплотівцями», а тих, хто висловлюватиме іншу точку зору з цього питання, чекатиме фізичне усунення. З метою «наведення ладу» в лавах терористів з Росії на територію АТО прибув диверсійний спецпідрозділ ФСБ РФ «Вимпел», до складу якого входить 100 осіб, які проводитимуть каральні операції серед бойовиків.

Вміст чергового так званого гуманітарного конвою з РФ терористи планують використовувати для роздачі населенню під час самопроголошених «виборів» 2 листопада. За оперативною інформацією, керівник терористичної організації  «ДНР» О. Захарченко пообіцяв мешканцям розстрілювати бандитів за розкрадання і перепродаж гуманітарної допомоги. При цьому Захарченко відзначив, що мешканцям Донбасу не слід сильно розраховувати на гуманітарну допомогу, оскільки її на всіх не вистачить. Крім того, він запропонував мешканцям самим «заробляти собі на їжу». Фактично Захарченко визнав факти, про які ми повідомляли: левова частка гуманітарної допомоги до мирних громадян на захоплених бойовиками територіях не доходить. Її отримують терористи для власного споживання або продаж через магазини.

Відповідно до доручення Президента та Уряду України Державна служба з надзвичайних ситуацій наразі вирішує питання соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції. Одним з етапів даної роботи є побудова 7 транзитних містечок із збірних будинків для короткострокового проживання у них тимчасово переміщених осіб. Містечка споруджуватимуться в Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях. Будівельні роботи тривають у всіх цих регіонах, зокрема і в Харкові. Нагадаємо, що ці збірні будинки надані Україні Урядом Німеччини і укомплектовані усім необхідним для проживання.

 

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Президент України Петро Порошенко, виступаючи на першому засіданні Ради з питань судової реформи, повідомив, що за останні дні він провів велику кількість консультацій зі світовими лідерами і отримав запевнення, що вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей "не будуть визнані цивілізованим світом і кардинально суперечать українському законодавству, Мінським домовленостям і ставлять під загрозу весь мирний процес". За словами Президента, світові лідери наголошують на тому, що вибори мають відбутися винятково у відповідності з українським законодавством.

Зокрема, вчора Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову із Президентом Європейського парламенту Мартіном Шульцом, під час якої співрозмовники заявили про неприйнятність проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей і що вони суперечитимуть українському законодавству та Мінським домовленостям.

Міністр закордонних справ Італії Федеріка Могеріні, яку призначено на посаду Верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки, наголосила, що пункт 9 Мінського протоколу від 5 вересня виключає проведення будь-яких виборів на території Донбасу, які суперечать українському законодавству.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун засудив плани збройних груп на сході України провести власні "вибори" 2 листопада. Проведення таких виборів порушує Конституцію України та її законодавство. «Ці так звані «вибори» серйозно підірвуть Мінський протокол, який має бути, якомога швидше реалізований в повному обсязі», - йдеться в заяві Генсека ООН.

Речник верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон заявила про те, що Європейський Союз шкодує у зв'язку з висловлюваннями міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова щодо визнання Москвою так званих місцевих виборів в Луганській та Донецькій "народних республіках", що суперечить Мінським домовленостям. «ЄС не визнає ці вибори. Ми закликаємо Росію використати свій вплив, щоб допомогти провести місцеві вибори згідно із законодавством України», - заявила Кетрін Ештон.

Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн висловила переконання, що в українському конфлікті Росія «намагається як у XIX столітті здійснювати великодержавну політику» і досягати воєнним шляхом те, що не вдається політично.

Сполучені Штати підтримали позицію Франції про призупинення рішення про передачу «Містралей» РФ. Міністр фінансів Франції Мішель Сапен заявив, що умов для передачі вертольотоносця «Містраль» Росії на даний час немає.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт повідомив, що  США постачатимуть Україні високі військові технології, які допоможуть військам, що б'ються на Сході, захистити себе. «Наприклад, протимінометні радіолокаційні радарні системи, які ми будемо поставляти разом з навчанням персоналу, як ними користуватися, в найближчі місяці», - зазначив він.

Речник Державного департаменту США Джен Псакі висловила стурбованість у зв'язку з рішенням російського суду залишити Надію Савченко під вартою ще на кілька місяців. При цьому вона підкреслила, що твердження російського суду, нібито льотчиця Савченко незаконним чином перетнула кордон Росії «є обурливими і суперечать логіці». У той же час, за її словами, відомо, що "Савченко була викрадена на сході України сепаратистами і таємно перевезена до Росії проти її волі". Псакі назвала рішення російського суду залишити українську льотчицю під вартою до 13 лютого порушенням зобов'язань Росії в рамках Мінської угоди. "Ми закликаємо Росію негайно звільнити її", - речник Державного департаменту США.