РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 29 жовтня + Карта

Ситуація в зоні АТО

Терористи та російські військові продовжують систематично порушувати умови Мінських домовленостей та завдавати вогневих ударів по підрозділам сил АТО. Наші військові ведуть активну оборону, успішно відбивають напади та знищують вогневі точки ворога у випадках, де це не несе загрози мирним мешканцям.

За минулу добу загиблих серед українських військових немає, поранено одного військовослужбовця.

Зокрема, протягом минулої доби 6 разів з гранатометів і стрілецької зброї обстріляно позиції українських військових на території аеропорту Донецька.

На півдні, у районі Маріуполя терористи з мінометів обстріляли наші позиції неподалік сіл Гнутове та Черненко; біля с. Павлопіль  - з "Градів" і танків. Ситуація у самому Маріуполі залишається контрольованою, міські служби працюють у штатному режимі.

У Волноваському районі біля с. Миколаївка терористи двічі обстріляли наших військових з артилерії; поблизу с. Березове, Славне Мар'їнського р-ну - з мінометів та танків.

Біля смт Чорнухине наші військові відбили атаку терористів на  взводний опорний пункт, бойовики зазнали втрат і відступили.

За оперативними даними, зафіксовано зростання активності бойовиків та російських військ напередодні так званих виборів, які терористи планують організувати 2 листопада.

Здійснюється перекидання російських підрозділів з Ростовської області в райони Донецька та на південь області. Особовий склад росіян отримав наказ здати всі особисті речі, у т.ч. документи, шеврони тощо. Зафіксовано прибуття двох колон техніки та особового складу, одягненого у козачу форму.

Дані розвідки свідчать, що 2 листопада на територіях, контрольованих бойовиками, насамперед, в Донецьку та його околицях готується серія масштабних провокацій з людськими жертвами. Отримано дані, що бойовики на свої танки наносять маркування та надписи НГУ та ЗСУ. Бандугрупування ДНР та ЛНР для здійснення провокацій замовили пошиття та вже передали в користування понад 3 тисяч одиниць форменого обмундирування Національної гвардії України. На непідконтрольні території прибувають журналісти російських ЗМІ для висвітлення ходу незаконного опитування 2 та 9 листопада.

Ми хочемо попередити громадян, що участь у так званих виборах може бути небезпечною для життя, оскільки є високою ймовірність терактів у місцях, де відбуватиметься голосування. 

Упродовж доби зіткнень з російськими диверсантами поза межами АТО не було. Водночас, прикордонники фіксують факти активної повітряної розвідки на кордоні. Зокрема, вчора навпроти ділянки «Мілове» зафіксовано політ вертольоту Мі-24 ЗС РФ вздовж лінії кордону без порушення повітряного простору України та політ вертольоту Мі-8 навпроти ділянки «Білолуцьк» Луганської області. Застосування безпілотників зафіксовано двічі: в районі н.п. Сартана під Маріуполем, а також на ділянці відділу прикордонної служби «Червоний Чабан» на адміністративному кордоні з окупованим Кримом.

Силові підрозділи здійснюють заходи з недопущення терористів на території поза межами АТО. Вчора на контрольному посту «Максимільянівка» у Донецькій області був затриманий громадянин України, у якого було виявлено посвідчення так званої ДНР з позначками «самооборона» та «артилерія». Затриманого передано до контррозвідки для з'ясування обставин. Також біля Маріуполя прикордонники виявили автомобіль Daewoo Lanos, яким керував громадянин України. В багажнику авто знайдено другий комплект реєстраційних номерів, а в салоні автомобіля - 10 тисяч доларів США. Під час перевірки був встановлений зв'язок даного громадянина із незаконними збройними формуваннями, що діють в Донецькій області.

Силами Укроборонпрому за минулу добу було відремонтовано та повернуто до лав 3 танки, 2 БМП та БТР-3.

 

Ситуація у населених пунктах зони АТО

У Донецьку учора у другій половині дня терористи здійснювали артобстріли Куйбишевського та Київського районів. Внаслідок влучення снаряду повністю зруйновано будинок за адресою: вул. Райдужна, 56, загинув мирний житель.

Учора комунальники міста оперативно підключили електричну підстанцію «Гілка», знеструмлену через обстріли бойовиків. Наразі відновлено електропостачання у понад 5 тисяч абонентів Київського району. Також бригади «Донецькобленерго» та «Енерговугілля» продовжують ремонт та заміну ліній електропередачі, пошкоджених внаслідок бойових дій.

На даний час відсутнє електропостачання у селищі Трудівське Петровського району, у 17 багатоквартирних житлових будинках та близько 1,5 тисяч приватних будинків селища Жовтневий у Куйбишевському районі, у майже 300 будинках приватного сектору мікрорайону Привокзальний у Київському районі.

На Луганщині представники бойовиків розсилають органам місцевого самоврядування вказівки, використовуючи при цьому видозмінені бланки райдержадміністрацій. Зокрема, одне з таких розпоряджень, яке надійшло з окупованого Слов'яносербська, було знайдено у звільненому від бойовиків селищі Кримське Новоайдарського району. У листі йдеться про намір терористів перереєструвати суб'єкти господарювання всіх форм власності.

Нагадаємо, що жодних владних повноважень органи управління терористів на окупованих територіях не мають. Після звільнення від терористів окупованих територій, усі самозвані «керівники» постануть перед українським правосуддям.

За даними офіційної реєстрації тимчасово переміщених осіб, з району проведення АТО до інших регіонів за минулу добу переселено 530 осіб, у тому числі 141 дитину і 143 інвалідів та осіб похилого віку. Загалом за період проведення АТО переселено 387 тис. 683 особи, у тому числі 117 тис. 945 дітей, 79 тис. 406 інвалідів та осіб похилого віку.

За минулу добу піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 81 одиницю боєприпасів, з них 43 артилерійські снаряди; 3 мінометні міни; 7 бойових гранат; 5 реактивних боєприпасів та 23 інших вибухонебезпечних предмети. Всього перевірено ділянки території загальною площею 1,3 га. Всього з початку виконання робіт - з 6 липня - виявлено та вилучено 25772 од. боєприпасів.

Психологи системи ДСНС України разом з представниками громадських та волонтерських організацій за минулу добу надали психологічну допомогу 681 особі, у тому числі 190 дітям, 97 інвалідам та особам похилого віку.

За оперативною інформацією, станом на 28 жовтня, у родинах переселенців з Криму та Донбасу, Донецької та Луганської областей народилось 975 немовлят. Зокрема, у жінок з Автономної Республіки Крим та м. Севастополь народилось 102 немовляти. Найбільше у Києві - 25, Львівській 16, Вінницькій - 9 та Миколаївській - 7 областях.

В родинах, що переїхали з Донецької та Луганської областей в інші регіони країни, з'явились на світ 873 дитини. Зокрема, з числа тимчасово переміщених осіб з Донецької області народилось 558 немовлят: у Києві - 83, на Полтавщині - 96, Запорізькій області - 66, Дніпропетровській - 64.

Кількість народжених дітей з числа тимчасово переміщених осіб з Луганської області складає 315 немовлят, в Київській - 126 дітей, Дніпропетровській - 44, Сумській - 22 та Полтавській - 21 областях.

 

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Під час зустрічі Президента України Петра Порошенка зі співголовою комітету з питань озброєння Сенату США Джеймсом Інхофом Глава держави наголосив, що псевдовибори, проведення яких оголошено так званими «ДНР» та «ЛНР» на початку листопада, не лише не мають нічого спільного із Мінським протоколом від 5 вересня 2014 р., але і грубо йому суперечать, ставлячи під загрозу весь мирний процес.

Президент Французької Республіки Франсуа Олланд під час телефонної розмови з Президентом України Петром Порошенком підкреслив, що псевдовибори, які заплановані 2 листопада на Донбасі, суперечать мінським домовленостям, які були визнані всіма сторонами, включно з Росією. У цьому контексті Президент Франції запропонував продовжити пошук врегулювання цієї проблеми у багатосторонньому, зокрема Нормандському форматі.

Занепокоєння планами сепаратистів провести так звані вибори на Донбасі 2 листопада та намірами Росії визнати їх висловили також Державний секретар США Джон Керрі, Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон та Президент Франції Франсуа Олланд.

Джон Керрі заявив, що Сполучені Штати та міжнародна спільнота не визнають виборів сепаратистів доки вони не будуть проведені у рамках спеціального закону про статус, ухваленого українським парламентом і підписаного президентом України. В свою чергу Девід Кемерон підкреслив, що будь-які вибори, організовані проросійськими сепаратистами у т.зв. «ДНР/ЛНР», суперечитимуть Мінським домовленостям та не визнаватимуться офіційним Лондоном.

Крім того, під час засідання Комітету постійних представників посли країн-членів ЄС на основі аналізу, проведеного в ході обговорень, дійшли згоди не змінювати санкції щодо РФ у зв'язку із відсутністю об'єктивних підстав, зокрема, в зв'язку з регулярними порушеннями домовленостей про перемир'я на сході України та підтримку з боку Росії підготовки до проведення в цій зоні виборів 2 листопада.

Також зовнішньополітичне відомство України у заяві стосовно висловлювання Міністра закордонних справ РФ С.Лаврова щодо наміру російської сторони визнати результати виборів на Донбасі підкреслило, що визнання легітимності будь-яких інших виборів однозначно перекреслить логіку мінських домовленостей та свідчитиме про недотримання російською стороною взятих на себе зобов'язань у реалізації ініціатив з встановлення миру на Донбасі.

Міністр закордонних справ Канади Джон Берд заявив, що Канадський уряд підтвердив готовність разом зі Сполученими Штатами та іншими країнами Заходу твердо реагувати на «безрозсудні вчинки» Росії, яка окупувала Крим та вдається до насильницьких провокацій на сході України.

У свою чергу міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив про намір відтермінувати до листопада ухвалення рішення щодо поставок десантного корабля класу «Містраль» до РФ у зв'язку із нестабільністю політичної ситуації на Сході України.

Міністерство закордонних справ України заявило про те, що Російська Федерація не надсилала офіційних документів українській стороні щодо направлення на Донбас чергового так званого гуманітарного конвою. «Ми вкотре закликаємо Росію дотримуватися міжнародних норм, якими передбачена процедура направлення гуманітарної допомоги. Це має відбуватися за згодою приймаючої сторони, здійснюватись відповідний контроль на кордоні, а також з боку Міжнародного Комітету Червоного Хреста», - йдеться в заяві відомства.

Також МЗС України направило Росії ноту протесту у зв'язку з продовженням терміну утримання під вартою української льотчиці Надії Савченко.