РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 14 жовтня + Карта

Президент України Петро Порошенко встановив 14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, новим державним святом - Днем захисника України. Відповідний Указ Глава держави підписав учора.

Таке рішення прийняте з метою «вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості».

Сьогодні Верховна Рада України підтримала подання Президента України про призначення генерала-полковника Степана Полторака Міністром оборони.

 

Ситуація в зоні АТО

За минулу добу масштабних бойових сутичок між силами АТО і терористами не зафіксовано. Активність бойовиків сконцентрована поблизу Донецького аеропорту, міста Щастя та під Дебальцево.

На окремих ділянках терористи продовжують порушувати режим припинення вогню та обстрілювати наші позиції. Зокрема, з установок «Град» були обстріляні позиції сил АТО у населених пунктах Піски, Комуна, Тоненьке, Ольховатка у Донецькій області та селище Чорнухіне у Луганській області.

Також вчора наші військові успішно відбили штурми аеропорту та атаку на позиції в районі села Сміле Луганської області.

За минулу добу у зоні АТО загинуло 7 українських військовослужбовців. Слід зазначити, що 6 наших бійців загинули під час проведення контртерористичних заходів внаслідок підриву на мінах та розтяжках, встановлених терористами.

У зв'язку з цим ми закликаємо мешканців звільнених територій та районів, які перебувають під контролем терористів, бути пильними. На даний момент міни та приховані вибухові пристрої, встановлені терористами, а також перестрілки між різними бандами бойовиків становлять найбільшу загрозу для людей.

У разі виявлення розтяжок, підозрілих предметів тощо жителям необхідно звертатися за телефоном гарячої лінії - 101.

Триває нарощування живої сили та техніки незаконних збройних формувань на південному напрямку. Зокрема, вчора близько Новоазовська прибув чисельний спецпідрозділ військової розвідки РФ. Військовослужбовці зазначеного підрозділу своєї приналежності до ЗС РФ не приховують.

Зберігається тенденція до активізації повітряної розвідки. За добу в районі Маріуполя зафіксовано роботу 6 безпілотників.

В самому Маріуполі зберігається спокійна обстановка, транспорт та комунальні служби працюють у штатному режимі.

Бойових зіткнень на ділянках кордону, які контролюють українські військові, не зафіксовано.

Протягом доби звільнено з полону 18 українських військовослужбовців. 6 офіцерів та 11 військовослужбовців Національної гвардії більше місяця перебували у ворожому полоні в Донецьку та Сніжному.

За минулу добу Укроборонпром відремонтував 5 бойових машин піхоти та десанту БМП-1 і БМП-2 та бронетранспортер БТР-70.

 

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Учора до Харкова прибули перші 10 машин гуманітарного вантажу з Німеччини, наданого Україні відповідно до домовленостей між канцлером ФРН Ангелою Меркель та Президентом України Петром Порошенком. До складу цієї гуманітарної допомоги увійшла побутова техніка, медобладнання, медикаменти, одяг та інші речі першої необхідності. Вантаж наразі розміщено на складах, які розташовані поруч з майбутнім транзитним містечком, яке будується для вимушених переселенців зі Сходу України. Очікується прибуття до Харкова ще 15 машин з гуманітарною допомогою.

До 38 районів та міст Донецької області надійшов перший транш жовтневих соціальних виплат у сумі понад 166 млн. гривень. Станом на 13.10.2014 р. виплачено допомоги у сумі майже 124 млн. гривень. До 16 районів та міст Луганської області надійшли кошти у сумі понад 68 млн. гривень. Станом на учора виплачено допомоги у сумі 38,5 млн гривень. На виплату державної допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової допомоги дітям станом на 13.10.2014 р. до управлінь соціального захисту населення виділено близько 2,8 млн. гривень.

 

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Президент Фінляндії Саулі Нііністе заявив, що Фінляндія підтримує санкції ЄС проти Росії і засуджує анексію Криму. Він закликав Росію поважати режим припинення вогню і конструктивно ставитися до обговорення майбутнього Східної України.

Голова Спостережної місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан заявив про намір розширити представництво в нашій державі та наголосив на готовності проведення моніторингу із використанням безпілотних літальних апаратів. Він також привітав вжиті учасниками конфлікту заходи щодо врегулювання ситуації на сході України.

У свою чергу, представник місії Майкл Боцюрків констатував, що, незважаючи на заяви Москви про завершення військових навчань поблизу території нашої країни, російське важке озброєння все ще перебуває на кордоні з Україною.

Спікер уряду Німеччини Штеффен Зайберт заявив про відсутність підстав для скасування або послаблення санкцій проти РФ, попри заяви Москви стосовно відведення підрозділів регулярної армії від російсько-українського кордону. Німецький чиновник зазначив, що завершення навчань є важливим, але недостатнім кроком на шляху врегулювання української кризи.

МЗС Франції заявило про неможливість поки що поставити перший із двох десантних кораблів класу «Містраль» до Росії у зв'язку із ситуацією в Україні.