РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 29 вересня + Карта

Ситуація в зоні АТО

Протягом доби завдяки реалізації мирного плану Президента України з полону було звільнено ще 30 українських військових. 27 з них - це військові Збройних сил, 2 - з Національної гвардії, 1 прикордонник. Всього за час перемир'я звільнено більше 1000 громадян України.

Водночас, незважаючи на режим припинення вогню, на території Донецької та Луганської областей терористи та російські найманці продовжують обстрілювати позиції сил АТО.

Учора після мінометного обстрілу терористи вкотре спробували взяти Донецький аеропорт. Протягом доби наші військові відбили два потужних штурми.

Під час вечірньої атаки терористи з танка підбили український бронетранспортер з екіпажем та десантом. Внаслідок інтенсивного бою наші десантники зазнали втрат.

У надзвичайно складній ситуації українські військові продемонстрували справжній героїзм. Вони відкинули ворога і знищили танк, який до цього підбив наш БТР. Всього за добу зафіксовано знищення трьох ворожих танків, двох самохідних установок «Тюльпан», одного мінометного розрахунку та близько 50-ти бойовиків. 

Російські найманці також двічі атакували опорні пункти сил АТО поблизу м. Дебальцеве та у районі села Трудівське у Мар'їнському районі. Усі напади відбито.

Всього за добу внаслідок важких боїв загинуло 9 українських військових, 27 - поранено.

Держприкордонслужба облаштовує та укріплює смугу безпеки вздовж контрольованого силами АТО району. Організовано взаємодію на місцях з правоохоронними органами та місцевою владою. Отримано партію нової броньованої та автомобільної техніки, підрозділи готуються до несення служби у зимовий період.

Бойових зіткнень між прикордонниками та терористами не було.

На тимчасово окупованій території АР Крим триває передислокація підрозділів ЗС РФ. Поблизу Армянська позиції російських військових посилено 10-ма БТР, 10-ма танками та 3-ма установками «Град».

Триває робота тристоронньої робочої групи спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню. За найбільш критичними напрямами створено спільні аналітичні групи. Так, створено групу ракетних військ та артилерії та група протиракетного озброєння. До неї увійшло 56 українських офіцерів, які вже сьогодні прибудуть на місця моніторингу, що позначені прапором ОБСЄ. Сьогодні з 7 години ранку обстрілів позицій сил АТО не зафіксовано.

 

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Терористи та російські військові продовжують руйнувати інфраструктуру Донбасу та обстрілювати з артилерії житлові квартали на тимчасово підконтрольній їм території. Внаслідок артобстрілів пошкоджено будівлю РДА Київського району Донецька, зруйновано генераторну підстанцію Новоазовської вітроелектростанції у с. Безіменне Новоазовського району.

У Донецьку з настанням холодів терористи та російські військові  перебазовуються з так званої зеленки до житлових кварталів та приватних осель мешканців.

Вчора у районах Стаханова та Брянки на кілька годин зникав зв'язок. Було зафіксовано роботу російської частини радіоелектронної боротьби, яка прикривала передислокації угруповань терористів у цьому районі.

У Маріуполі військові частини НГУ продовжують інженерне та фортифікаційне дообладнання блокпостів, опорних пунктів та району оборони міста. Громадські організації та працівники великих промислових підприємств постійно надають допомогу військовим в облаштуванні блокпостів. Зокрема українським військовим надають інженерну техніку для обладнання позицій, протитанкові їжаки, дизельне пальне та бензин, металеві сляби для укріплення фортифікаційних споруд, продукти харчування та одяг, необхідний для несення служби у штормову погоду. Для переміщення командно-штабного складу комбінат виділив у користування штабу АТО ще один автомобіль.

 

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Глава МЗС Швеції Карл Більдт заявив, що конфлікт в Україні перебуває в процесі заморожування з постійною загрозою застосування Росією подальшої сили. Стратегією Заходу, за його словами, в цій ситуації має бути стримування конфлікту, поки не з'явиться можливість його довгострокового рішення.

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс фог Расмуссен висловив переконання, що країни Заходу не погодяться прийняти намагання РФ змінити кордони України.

Він підкреслив, що агресія Росії проти України є продовженням лінії щодо порушення Кремлем міжнародного права, яка «розпочалася в Молдові і продовжилася в Грузії, а тепер - в Україні».

«Доки Росія не змінить курс, неможливо буде вести з нею справи як зазвичай. Я прогнозую, що задача відносин з Москвою буде значною проблемою в осяжному майбутньому», - заявив він.

Колишній генсек НАТО додав також, що через політику Москви альянс тривалий час зберігатиме підвищену боєготовність у Східній Європі.