РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 27 вересня + Карта

Ситуація в зоні АТО

Попри зусилля української сторони з реалізації мирних ініціатив та виконання Мінського меморандуму, терористи продовжують порушувати домовленості про перемир'я. Протягом доби незаконні збройні формування неодноразово обстрілювали українські блокпости і позиції в Донецькій та Луганській областях.

У м.Щастя внаслідок мінометних обстрілів терористів пошкоджені будівлі міської лікарні, військової комендатури, житлово-комунальної контори, ПТУ № 50. Загинула 1 жінка, поранено 16 місцевих жителів, троє з них перебувають у важкому стані.

Також не припиняються обстріли позицій Збройних сил України в районі Донецького аеропорту.

Періодично бойовики обстрілюють блокпост ЗС України в районі селища Талаківка під Маріуполем, влучаючи в житлові будинки самого селища.

Продовжує діяльність робоча група спільного центру з контролю та координації питань щодо припинення вогню, до складу якої входять представники української сторони, моніторингова група ОБСЄ та російські військові. Керівник цієї групи - генерал-лейтенант Юрій Думанський.

Російські представники на чолі з заступником головнокомандувача сухопутних військ Росії генерал-лейтенантом Ленцовим Олександром Івановичем перебувають в Донецьку. До першої ночі там проходила зустріч з представниками незаконних збройних формувань щодо встановлення режиму тиші. Наразі результати цієї зустрічі нам не відомі.

На кордоні бойових зіткнень з терористами та обстрілів позицій підрозділів Держприкордонслужби протягом доби не було зафіксовано. Фактів порушення повітряного простору України не виявлено.

Внаслідок обстрілів бандитів за минулу добу загинув 1 військовослужбовець, 8 - поранено.

В  Олександрії Кіровоградської області на фасаді школи №17 на знак пам'яті про офіцера 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади - старшого лейтенанта Євгена Танковського, учора відкрили меморіальну дошку. 34-річний офіцер загинув 5 серпня біля міста Торез Донецької області.

На танковому полігоні у м. Клугино-Башкирівка, що на Харківщині, командувач Національної гвардії України оцінив рівень підготовки екіпажів танкових підрозділів, які продемонстрували навички в практичній стрільбі та злагодженості дій. Протягом 2 тижнів мобілізовані бійці проходили навчальні збори: вивчали тактику дій танкових підрозділів, організацію взаємодії, конструкцію машини, практично відпрацьовували навички водіння та здійснювали бойові стрільби. Наступний крок підготовки - участь у тактичних навчаннях, де танкові підрозділи виконуватимуть поставлені завдання у складі військової частини.

Фахівці виїзних ремонтних бригад підприємств «Укроборонпрому» за минулий тиждень відремонтували 148 одиниць техніки. Відновлено основні бойові танки та машини на їх базі Т-64 (БВ), БМ "Булат", бойові машини піхоти та десанту БМП-1, БМП-2, Броньовані ремонтно-евакуаційні машини. Відремонтовано 24 бронетранспортери БТР-70,-80 а також новітні БТР-3,-4 для Нацгвардії України. Доведено до належного технічного  стану 13 артилерійських систем та допоміжних машин, а також 29 одиниць автомобільної техніки.

 

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Призупинення соціальних виплат в контрольованій терористами частині Луганської обл. викликає соціальну напруженість серед місцевого населення. У Луганську суттєво погіршилася санітарно-епідеміологічна ситуація серед дітей, що пов'язано з відсутністю необхідних ліків та недостатньою кількістю медичного персоналу, у першу чергу - педіатрів.

Станом на 26 вересня в Луганській області частково відключені від газопостачання, перебувають в критичному стані та потребують обстеження 172,3 тис. абонентів. Повністю відключено 39 населених пунктів, частково - 24.

Станом на 26 вересня повністю відновлено насосні станції 2-го та 4-го підйомів Луганська, Вергунських очисних споруд і Октябрьської станції біологічної очистки. На даний час у Луганську вода подається майже до всіх районів за графіком, окрім кварталів Димітрова та Шевченко, району Промжилстрою, вул.Цимлянської, частини вул. Оборонної та містечка Щорс. Не постачається питна вода до н.п. Ровеньки, Свердловськ та Червонопартизанськ у зв'язку із пошкодженням насосної станції у с. Новоганнівка.

Міжвідомчий координаційний штаб розпочав реалізацію програми проживання внутрішньопереміщених осіб в осінньо-зимовий період. Регіональні штаби спільно з місцевими органами виконавчої влади визначили понад тисячу об'єктів для розміщення 18 тисяч осіб. Крім того, для комплексного вирішення питань проживання внутрішньопереміщених осіб в осінньо-зимовий період Міжвідомчий координаційний штаб розробив План дій центральних та місцевих органів виконавчої влади.

 

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Голова Європарламенту Мартін Шульц направив російському посольству в Брюсселі ноту протесту у зв'язку з відмовою євродепутату Ребеці Хармс у в'їзді на територію РФ для спостереження за процесом стосовно української льотчиці Надії Савченко.

Офіційний представник МЗС Німеччини Савсан Чеблі заявила, що плани самопроголошеної «ДНР» з проведення виборів у листопаді підірвуть дотримання Мінських домовленостей. Вона також не виключила того, що німецька сторона може взяти участь у можливій зустрічі глав Росії та України щодо врегулювання кризи на Донбасі.