РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 23 вересня + Карта

Ситуація в зоні АТО

Ситуація в зоні АТО за минулу добу мала кілька особливостей.

Вчора впродовж дня бойовики здійснили невдалі спроби штурмів опорного пункту у районі м. Авдіївки та поблизу с. Нікішине Шахтарського району Донеччини. Усі напади було відбито, терористи зазнали втрат. Також було зафіксовано обстріли блокпостів та позицій українських військових, у тому числі - в Донецькому аеропорту.

Проте орієнтовно з 23:00 22 вересня зафіксовано припинення  обстрілів. В цілому можна сказати, що ніч пройшла спокійно. Загиблих серед українських військових за добу немає.

Також учора у рамках Мирного плану Президента України було звільнено 6 українських військовослужбовців, які перебували у заручниках. Усі вони отримують психологічну та медичну допомогу.

Ситуація на державному кордоні

На українсько-російському прикордонні здійснюється передислокація російських військ. Крім того, відбувається ротація підрозділів ЗС РФ: частина з них залишила територію України, однак водночас на територію України зайшли інші підрозділи. Також російська сторона продовжує підготовку бойовиків у військових таборах на своїй території.

Протягом минулої доби бойових зіткнень підрозділів Держприкордонслужби з незаконними збройними формуваннями та підрозділами ЗС РФ не було.

Другу добу поспіль не зафіксовано порушення повітряного простору російськими безпілотниками. Водночас Державна прикордонна служба фіксує роботу автомобілів, що здійснюють радіолокаційне спостереження в прикордонних районах. Вчора, навпроти ділянки «Красна Талівка» (Луганська область) зафіксовано роботу підрозділів ЗС РФ, які здійснювали перехоплення радіообміну підрозділів Держприкордонслужби та ЗС України. Залучені до цього військовослужбовці ЗС РФ несуть службу цілодобово. У зв'язку з цим ще раз наголошуємо на необхідності мінімізації дзвінків з мобільних телефонів бійців, які перебувають у зоні АТО.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Ситуація в Маріуполі спокійна і контрольована. Військовослужбовці Національної гвардії України продовжують забезпечувати охорону міста. Встановлений контрольно-перепускний режим на блокпостах навколо міста та опорних пунктах. Сили АТО продовжують інженерне та фортифікаційне обладнання блокпостів та загального району оборони міста. Місцеве населення підтримує дії українських військовослужбовців, допомагає у відбудові фортифікаційних споруд. Активісти громадських організацій активно допомагають військовим, підвозять до блокпостів питну воду та теплі речі.

Внаслідок обстрілів терористів частково відключені від газопостачання понад 172 тисячі абонентів у 26 населених пунктах. Повністю відключено від газопостачання 53 населені пункти.

Учора бойовики здійснили ще один мінометний обстріл Луганської ТЕС. Наразі внаслідок обстрілів терористів на Луганській ТЕС працює два енергоблоки з п'яти.

Співробітники управління СБУ у Донецькій області затримали диверсанта, який збирав інформацію про переміщення військової техніки та військовослужбовців сил АТО у Великоновосілківському районі Донецької області та передавав її учасникам так званої ДНР. Наразі стосовно даної особи розпочато досудове розслідування за ст. 258 «Терористичний акт».

Продовжується розкол в рядах терористів. У Донецьку вчора відбулось збройне зіткнення між бойовиками незаконних збройних формувань «Оплот» та «Кальміус». Під час перестрілки було вбито 5 терористів з угрупування «Кальміус».

В Алчевську Луганської області запрацювали банкомати «Ощадбанку». Зараз 7 терміналів цієї установи вже можуть обслуговувати клієнтів.

Незважаючи на небезпеку, фахівці «Укртелекому» спільно з енергетиками забезпечили енергопостачання телекомунікаційного обладнання, яке дозволило відновити міжнародний і міжміський телефонний зв'язок у населених пунктах Лутугіне, Краснодон, Ровеньки та Попасна Луганської області. У повному обсязі відновлено надання інтернет-послуг в Алчевську, Брянці, Красному Лучі, Стаханові та Кіровську. Таким чином, вже понад 80% Луганської області забезпечено послугами зв'язку. В Маріуполі «Укртелеком» надає послуги міжміського та міжнародного зв'язку в повному обсязі.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Петро Порошенко та Ангела Меркель під час телефонної розмови висловили спільну позицію, що двостороннє дотримання режиму припинення вогню, виведення російських військ, звільнення заручників, а, особливо, контроль за українсько-російським кордоном, створення буферної зони і встановлення в цьому районі дієвого спостереження та верифікації ОБСЄ свідчитиме про виконання домовленостей усіма сторонами.

Також Ангела Меркель виступила за повне виведення російських військових з території України та наголосила на терміновій необхідності ефективного контролю на українсько-російському кордоні для ефективної реалізації режиму припинення вогню.

Співрозмовники погодилися, що лише після виконання положень Мінського протоколу про мирне врегулювання від 5 вересня та Меморандуму від 19 вересня усіма сторонами можна констатувати прогрес у мирному врегулюванні.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает заявив, що Естонія готує для сходу України продовольчу гуманітарну допомогу. За його словами, до кінця року Естонія загалом планує витратити до 1 млн євро на допомогу Україні.

Зазначимо, що сьогодні 10 українських військовослужбовців були направлені на лікування до Естонії. Бійці там перебуватимуть до повного одужання. Всі витрати на транспортування, лікування та реабілітацію солдат взяла на себе приймаюча сторона.

Міністр оборони Чехії Мартін Стропницький заявив, що поранені у боях у зоні АТО українські військові можуть лікуватися у чеських шпиталях. Також, за його словами, Чехія надасть Україні необхідні медичні матеріали і засоби, які допоможуть солдатам під час несення служби в холод.

Представник МЗС Франції Александр Джіорджіні заявив, що Франція готова й надалі підтримувати усі мирні ініціативи щодо України і наполягає на дотриманні режиму припинення вогню всіма сторонами конфлікту на Донбасі. За його словами, Франція разом зі своїми партнерами консолідує зусилля для досягнення «мирного врегулювання кризи в Україні, поваги до суверенітету та територіальної цілісності України і всебічного діалогу». «Франція готова і надалі сприяти цьому процесу, зокрема. як у так званому нормандському форматі, так і в рамках ОБСЄ», - зазначив дипломат.

Також Джіорджіні заявив, що «за нинішніх обставин» поставка Росії вертольотоносців типу «Містраль» до кінця неможлива.