РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 21 вересня + Карта

Військові дії в зоні конфлікту

На виконання мирного плану Президента України та досягнутих в Мінську 5-го та 19-го вересня домовленостей, підрозділи Збройних Сил України та інших силових структур продовжують виконувати заходи режиму припинення вогню з 18:00 5 вересня 2014 р.

Терористи та російські військові, незважаючи на підписаний в п'ятницю у Мінську Меморандум про виконання зобов'язань щодо припинення вогню, продовжують обстрілювати позиції сил АТО.

Так, протягом доби незаконні збройні формування обстріляли блокпости та позиції підрозділів сил АТО в районах н.п. Рідкодуб, Золоте, Орлово-Іванівка, Водяне, Приовражне, Степне, Фрунзе, Міус, Дебальцеве, Гірське, Калинівка, Мар'їнка, Миколаївка, Макарове, курган Гостра могила, Мирний, Покровське, Центральний, Чорнухіне, Нижня Кринка, Красногорівка, Піски. Терористи також здійснили вогневий наліт на аеропорт Донецька.

Українські військовослужбовці відкривають вогонь лише у відповідь з метою захисту, коли є безпосередня загроза життю. Протягом доби сили АТО знищили до 40 бойовиків, 1 реактивну систему залпового вогню БМ-21 «Град» та 2 гармати.

За добу загинуло 2 українських військовослужбовці, отримали поранення - 8.

Неспокійною залишається ситуація біля кордонів України. Вчора близько 18 години прикордонний наряд, що перебував в районі н.п. Шевченко поблизу Маріуполя, був обстріляний із стрілецької зброї. Прикордонники напад відбили. Російські найманці змушені були відступити.

Російська Федерація продовжує активну повітряну розвідку з використанням безпілотників та авіації. Зокрема, прикордонники зафіксували безпілотний літальний апарат неподалік Маріуполя, на висоті понад кілометр. 

Вчора навпроти ділянки відділу «Мілове» (Луганська область), вздовж кордону, без порушення повітряного простору України прослідувало два гелікоптери Мі-24 та Мі-8 ЗС РФ, які навпроти н.п. Мілове (Україна) повернули в тил РФ.

 

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Ситуація у Маріуполі залишається контрольованою. Попри обстріли в сусідніх населених пунктах, в Маріуполі відбулося святкування Дня міста, парад вишиванок та парад військової техніки. На вулицях міста була представлена лише невелика частина техніки, більшість її здійснює охорону периметру Маріуполя.

З території міста Ірміно, підконтрольного сепаратистам, бойовики з артилерійської зброї обстріляли м. Стаханів та селище Стахановець Луганської області. Внаслідок обстрілу вогнем охоплено житлові будинки на вулицях Степова, Садова та Мічуріна.

За оперативною інформацією, мешканців населених пунктів Донбасу, які перебувають під контролем російських військ і проросійських терористів, змушують отримувати паспорти РФ.

Терористи та російські найманці намагаються дестабілізувати ситуацію поза межами зони АТО. Зокрема, за даними Головного штабу МВС, у період з 13 квітня до 21 вересня цього року надійшло 702 повідомлення про закладення вибухівки або здійснення терористичних актів на території держави. Повідомлення були в усіх регіонах України. Найбільше у м. Києві - 278, Львівській - 60, Донецькій, Одеській та Харківській - по 45, Запорізькій - 32, Дніпропетровській - 30, Чернігівській областях - 22. За даними міліції, більшість дзвінків про мінування надходила з території районів Донецької та Луганської областей, які тимчасово контролюються бойовиками.

До контрольованого терористами Луганська нарешті дійшла гуманітарна допомога, яку українська влада ще в серпні передала Міжнародному Червоному Хресту і яка зберігалася на складах Старобельська та Северодонецька.

За інформацією спецпредставника Президента з мирного врегулювання Ірини Геращенко, частина вантажу під егідою «Червоного хреста» найближчим часом роздаватиметься тим, хто її потребує. Очікується доставка ще однієї партії вантажу, на складах в Старобельську і Северодонецьку - ще майже 600 тонн гуманітарного вантажу: консерви, крупи, цукор, борошно, предмети гігієни.

Вантаж доставлено у повній відповідності до норм Міжнародного Комітету Червоного хреста.

 

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Росії не вдалося заблокувати виступ радянського дисидента, багаторічного провідника кримськотатарського народу Мустафи Джемільова та чинного лідера меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова на конференції ООН світового рівня.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що після заходів, вжитих МЗС, Секретаріат ООН відхилив письмовий протест РФ щодо участі М.Джемільова та Р.Чубарова у конференції з питань корінних народів, яка відбудеться у Нью-Йорку 22-29 вересня. Таким чином, кримськотатарські лідери зможуть представити свій народ на міжнародній конференції. 

Головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі генерал Філіпп Брідлав на зустрічі вищого військового керівництва Альянсу у Вільнюсі заявив, що російські збройні сили досі залишаються на території України, а режим припинення вогню на Донбасі не діє. Генерал констатував, що перемир'я не дотримується, проте висловив сподівання на позитивні зміни ситуації після підписання нових мирних домовленостей у Мінську.

Діючий голова ОБСЄ, Міністр закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркгальтер позитивно оцінив Меморандум про виконання зобов'язань щодо припинення вогню, підписаний у Мінську 19 вересня. Буркгальтер назвав Меморандум значним кроком на шляху забезпечення стійкого припинення вогню і важливим внеском у зусилля із мирного врегулювання кризи у Східній Україні. Він також звернувся з проханням до держав-учасниць ОБСЄ про подальшу підтримку «у вигляді додаткових експертів та фінансових ресурсів».