РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 12 вересня + Карта

Інформація станом на 17:00 

Військові дії в зоні конфлікту

Ситуація в зоні АТО протягом дня суттєво не змінилася. Режим припинення вогню в цілому виконується. Загиблих серед українських військових немає. Продовжуються обстріли позицій українських військ терористами.

Зокрема, протягом дня терористи обстріляли блокпости та позиції підрозділів ЗС України в районах н.п. Нижня Кринка, Мар'їнка, Петрівське, Жданівка та Дебальцеве Донецької області,  Чернухіно - на Луганщині.

Сьогодні вночі терористи обстріляли колону українських військових на півдні Донецької області. Зазнали поранень три прикордонника.

Військовослужбовці сил АТО продовжують дотримуватися перемир'я та режиму припинення вогню. Основні зусилля військових зосередженні укріпленні позицій, посиленні організації несення служби на блокпостах та підвищенні уваги до процедури здійснення контрольно-перепускного режиму.

Збройні Сили України забезпечили організацію безпечних умов діяльності представників спостережної місії ООН та ОБСЄ, які здійснюють моніторинг за дотриманням припинення вогню у східних регіонах України, висвітлення центральними та іноземними засобами масової інформації дотримання військовими частинами та підрозділами Збройних Сил України мирного плану Президента України Петра Порошенка у районі проведення антитерористичної операції.

На базі навчального центру Національної академії Національної гвардії України були проведені збори з курсантами командно-штабного факультету майбутніми учасниками міжнародних українсько-американських навчань «RAPID TRIDENT-2014». Метою проведення навчань є підготовка до спільних дій у складі багатонаціональних сил під час коаліційних операцій. Під час зборів проведено практичні заняття з таких дисциплін, як «Тактика», «Військово-інженерна підготовка», «Військова топографія» та «Тактико-спеціальна підготовка».

Згідно доручення Президента України, фахівці Державного концерну «Укроборонпром» активізували роботу з відновлення бойової техніки для сил АТО. Зокрема, з моменту припинення вогню виїзні бригади «Укроборонпрому»  відновили боєздатність 67 одиниць бронетехніки, у тому числі - 30 танків, 20 бронетранспортерів, 9 артилерійських систем. Протягом останньої доби відремонтовано 18 одиниць техніки. Також відремонтовано 4 бойових гелікоптера Мі-24П.

 

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Незважаючи на оголошене перемир'я, в Донецьку бойовики продовжують обстріли, спрямовані на дестабілізацію ситуації та подальше знищення інфраструктури. Так, сьогодні внаслідок артобстрілу була знеструмлена Донецька РТПС.

Терористи «ЛНР» почали складати акти про руйнування об'єктів, які постраждали внаслідок їхніх же обстрілів. Терористи планують використовувати ці документи для маніпуляцій з подальшим вимаганням коштів від центральної української влади.

У рамках проекту цивільно-військового співробітництва оперативних груп взаємодії (ОГВ) ЗСУ відповідно до пункту 9 Мирного плану Президента України створено умови для повернення органів місцевої влади та правоохоронних органів до звільнених населених пунктів Маріїнського району Донецької області.

Відповідно до пункту 15 Мирного плану Президента України, здійснено заходи з відновлення критично важливої інфраструктури у селищах Маріїнського району Галіциновка, Карлове), а також доставлено та розповсюджено близько 110 тонн гуманітарних вантажів до населених пунктів Волноваського, Маріїнського, Великоновоселицького районів, насамперед до таборів та сімей біженців, шкіл та дитячих садків.

Завдяки спецоперації контррозвідка Служби безпеки України затримала диверсійну групу, яка на виконання завдання російських спецслужб планувала терористичні акти та диверсії у громадських місцях в Маріуполі. Затримано очільника групи на прізвисько «Грек» та двох його спільників, громадян України, мешканців Маріуполя. Ватажок групи був завербований у Донецьку представниками російських спецслужб для підривної діяльності у Донецькій області. Встановлено, що напередодні затримання диверсанти виїжджали в м.Новоазовськ Донецької області для інструктажу представниками спецслужби Російської Федерації, від яких отримали 3 тис. дол. США, зброю з боєприпасами та гранати для вчинення злочинів. У ході обшуку в затриманих вилучено пістолети з набоями, патрони калібру 5,45 та гранати Ф-1, РГД-5 та РГ-42. Тривають допити, обшуки та інші процесуальні дії.

На території Свердловського та Антрацитівського районів Луганської області бойовики організували незаконний видобуток вугілля. При цьому з однієї тонни видобутого вугілля на потреби терористів перераховується 60 грн.

За попередніми підрахунками, збитки від військового конфлікту в Донецькій та Луганській областях на сьогодні становлять майже 12 мільярдів гривень. Внаслідок диверсій та обстрілів бойовиків зруйновано 4,5 тисяч житлових будинків, 4,7 тисяч об'єктів системи енергопостачання, 217 об'єктів освіти, 132 промислових об'єкти, 45 об'єктів охорони здоров'я.

У місті Сніжному очільники так званої "ДНР" намагаються призначити місцеве керівництво з середовища членів т.зв. Єнакіївського кримінального угрупування, які неодноразово відбували покарання за вчинення тяжких злочинів.

Терористи ДНР посилили тиск на ЗМІ Донецького регіону і вимагають обов'язкової реєстрації діяльності у так званому міністерстві інформації. У разі відмови донецьких редакцій загальноукраїнських видань від вказаної процедури, кореспондентські пункти будуть змушувати припинити роботу. За оперативними даними, на територіях, тимчасово підконтрольних терористам, планується організувати поширення російської преси.

Фахівці компанії "Укртелеком" відновили міжміський зв'язок у місті Сватове, Лисичанськ та Рубіжне Луганської області. Використання всіх телекомунікаційних сервісів стане можливим за умови стабільного енергопостачання.

Рятувальники Житомирської області допомагають громадянам, які переїхали з тимчасово окупованих територій та районів проведення АТО. Зокрема, вирішують їхні нагальні проблеми, надають психологічну, гуманітарну допомогу. Сьогодні продовжується розгортання груп розмінування Державної служби з надзвичайних ситуації у населених пунктах Донецької та Луганської областей. За добу піротехніки ДСНС розмінували 5,5 гектарів території, знешкодили 86 вибухонебезпечних предметів, з них 65 - в Донецькій обл., 21 - в Луганській обл. Також протягом доби вони здійснили вивезення понад 8 тонн зруйнованих будівельних конструкцій.

Терористи продовжують викрадати викладачів та вчителів, які відмовляються співпрацювати з ними. Зокрема, у Луганську бойовики захопили двох проректорів Луганського національного університету ім.Т.Шевченка, які перебували у місті для підтримання порядку на території вищого навчального закладу, керівництво та викладацький склад якого переїхав до Старобільська. Також озброєні бойовики на тимчасово окупованих територіях примушують до співпраці викладачів шкіл. Такі дії вчиняються за вказівкою «новопризначених» бандитами так званих керівників освіти, серед яких помічені навіть місцеві контрабандисти.

Вчора військовослужбовці Нацгвардії - учасники АТО відвідали підшефні школи. Під час проведення уроків мужності воїни розповіли про своє перебування на Сході та поділилися спогадами.

 

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Голова Великих національних зборів Туреччини Джеміль Чічек заявив, що Туреччина ніколи не визнає російську незаконну анексію Криму, назвавши цей факт «грубим порушенням міжнародного законодавства». «Ми виступаємо за територіальну цілісність України», - наголосив він.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що, можливо, якщо б реакція Євросоюзу на анексію Криму була більш рішучою і були застосовані більш серйозні санкції, конфлікту на Донбасі не сталося б.

Сьогодні головний прокурор у справі катастрофи малайзійського "Боїнга" рейсу МН-17 на Донбасі Фред Вестербеке, заявив, що голландська прокуратура вважає найбільш імовірною причиною авіакатастрофи - випущену з землі ракету.


 

Інформація станом на 12:00 

Сьогодні Президент України Петро Порошенко виступив на відкритті 11-ї Щорічної Зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES). Глава держави відзначив важливість інтеграції України у європейські та атлантичні системи безпеки та необхідність створення нової стратегії безпеки у світі.

Глава держави наголосив, що вчорашнє рішення ЄС про розширення санкцій проти Росії було дуже складним, але Європейський Союз знайшов можливість продемонструвати свою єдність та солідарність з Україною в той час, коли у нього багато власних проблем. «Це - показник того, наскільки Україна близька зараз для кожного лідера, для кожної європейської країни», - підкреслив Президент, додавши, що потреби України вимагають добре скоординованої і ефективної політики не лише європейських країн, а всього світу. Цей підхід було продемонстровано на саміті НАТО у Ньюпорті.

Довідково: до санкційного списку внесено додатково 24 фізичні особи, у т.ч. нових керівників «ДНР/ЛНР» та членів уряду анексованої АР Крим, а також представників урядових та бізнесових кіл. Крім того, під дію санкцій підпадають п'ять найбільших державних банків Росії, три основні оборонні і три енергетичні компанії. Також запроваджені заходи передбачають посилення обмеження на доступ Росії до ринків капіталу ЄС, заборону надання послуг, необхідних для глибоководної розвідки і видобутку нафти, розвідки арктичної нафти або виробництва сланцевих нафтових проектів у Росії. Заборона на експорт до Росії товарів подвійного призначення і технологій для військового використання поширюватиметься на дев'ять змішаних оборонних підприємств.

Президент України повідомив про заплановану на 16 вересня одночасну ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у Верховній Раді України та Європейському парламенті. Він відзначив, що ніколи подібне рішення не ухвалювалося в такий короткий термін та подякував за це Президенту Європарламенту Мартіну Шульцу.

Петро Порошенко повідомив також про впровадження стратегії реформ «Україна-2020». «Ми проведемо ці 5-6 років, змінюючи країну. Ми змінюватимемо Україну, маючи дуже важливу перспективу для українців - членства у Європейському Союзі, тому що українці склали один з найскладніших іспитів у своєму житті, щоб стати членами Євросоюзу», - підкреслив Президент.

Крім того, сьогодні Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Президентом Європейського парламенту Мартіном Шульцем.

 

Ситуація в зоні АТО

Ситуація в зоні АТО залишається напруженою. Протягом доби режим припинення вогню зберігався. Але також було зафіксовано його поодинокі порушення. Втрат серед українських військових немає.

З мінометів, стволової артилерії та ракетних систем залпового вогню було обстріляно Донецький аеропорт.

Вчора о 08:00 на блокпосту в районі південно-західної околиці н.п. Станиця Луганська на міні терористів підірвався цивільний автомобіль. Внаслідок вибуху загинула жінка-водій; один прикордонник отримав поранення.

Протягом доби бойових зіткнень з російським найманцями на кордоні не відбувалося.

За добу у рамках Мирного плану Президента України звільнено 57 українських військових, які були захоплені терористами. Робота з визволення заручників триває, ми повідомлятимемо про результати.

Водночас фіксується припинення виходу російських військ з території України.

Зафіксовано концентрацію присутності терористів в районі Розсипного та Пелагіївки Донецької області.

На території тимчасово окупованого Криму на полігоні злітно-посадкових систем «Нитка» біля м. Саки завершилися навчання льотчиків окремого корабельного винищувального авіаційного полку палубної авіації Північного флоту.

Водночас фіксується суттєве зниження активності бойовиків в Маріупольському та Новоазовському районах, що можна пояснити роботою в них Місії ОБСЄ.

Заступник генерального секретаря НАТО з питань зовнішньої політики та політики безпеки Джеймс Аппатурай заявив про зменшення кількості військовослужбовців регулярної армії РФ, однак констатував збереження військ спеціального призначення на території України. При цьому в секретаріаті НАТО вважають, що в Україні залишаються близько 1 тис. російських військових, а на російсько-українському кордоні - близько 20 тис.

По Новоазовському району постійно переміщується спеціально обладнаний автомобіль, який здійснює радіоелектронні перешкоди та прослуховування абонентів мобільних операторів.

За тиждень, що минув після підписання Мінського протоколу про припинення вогню, втрати українських військових складають 5 осіб. Зокрема, загинули три прикордонника, 1 військовий Збройних Сил та один представник Національної гвардії. Крім цього, від важких поранень, отриманих ще до оголошення режиму припинення вогню, у шпиталі померли 3 бійця Збройних Сил України. Усього з початку АТО загинули 873 українських військових, 3275 отримали поранення.

 

Ситуація в населених пунктах зони АТО

У Макіївці терористи примушують пацієнтів місцевої травматологічної лікарні оплачувати лікування своїх поранених.

На території, тимчасово окупованої терористами, в Донецькій області зупинились 70% шахт. Основна причина це відсутність електропостачання, затоплення і пошкодження залізничних колій через обстріли та підриви, здійснені бойовиками. Збої наявні і в роботі металургійних підприємств. Загалом на територіях, які тимчасово контролюються бойовиками, зупинились більшість підприємств. В області ускладнено доставку товарів між населеними пунктами області. Також зменшується кількість продуктів харчування в місцевих магазинах.

На сьогодні в Луганську досі немає світла, води, газу та зв'язку. Незважаючи на руйнівні дії терористів, співробітники міських служб намагаються відновлювати об'єкти інфраструктури міста, зокрема вони здійснюють підготовчі заходи з відновлення подачі електроенергії, налагодження пошкоджених ліній електропередач.

Станом на 11 вересня внаслідок бойових дій у Луганській області частково відключені від газопостачання, знаходяться в критичному стані та потребують обстеження близько 171,6 тис. абонентів, з яких приватних будинків - 82,5 тис., а багатоквартирних будинків - 88,6 тис. Частково відключені - 27 населених пунктів,  повністю - 52.

 

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Вчора Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Президентом Франції Франсуа Олландом, під час якої було погоджено, що індикаторами прогресу в деескалації ситуації в Україні є виведення російських військ з території України, звільнення заручників, встановлення контролю за кордоном за участі ОБСЄ. Також Президент України Петро Порошенко зазначив, що задля належного моніторингу та верифікації потрібно збільшити чисельність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та покращити рівень її технічного оснащення.

Група депутатів Європарламенту висловили задоволення рішенням Франції відтермінувати постачання кораблів „Містраль" та закликали країни-члени ЄС викупити контракт на придбання десантних кораблів та залучити їх у подальшому до формування підрозділу морських Сил швидкого реагування ЄС.

Президент США Барак Обама заявив про підтримку ЄС у питанні впровадження додаткових санкцій проти РФ та повідомив про посилення обмежень стосовно Росії зі сторони офіційного Вашингтона.

Офіційний представник Білого дому Джошуа Ернест заявив, що метою запровадження санкцій є посилення тиску на російську економіку та подальша ізоляція РФ у зв'язку із подіями в Україні.

Глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер В. Штайнмайєр наголосив на підтримці територіальної цілісності нашої держави та вказав на необхідність використати режим припинення вогню для політичного врегулювання ситуації на Донбасі.

Глава МЗС Швеції Карл Більдт заявив про передачу до парламенту країни угод про асоціацію між Україною, Молдовою та Грузією з ЄС для їх ратифікації.

Глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак повідомив про наміри словацького парламенту найближчим часом ратифікувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Заступник генерального секретаря НАТО з питань зовнішньої політики та політики безпеки Джеймс Аппатурай заявив про зменшення кількості військовослужбовців регулярної армії РФ, однак констатував збереження військ спеціального призначення на території України. При цьому в секретаріаті НАТО вважають, що в Україні залишаються близько 1 тис. російських військових, а на російсько-українському кордоні - близько 20 тис.