РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 11 вересня + Карта

Інформація станом на 12:00 11 вересня

Ситуація в зоні АТО

Сили АТО ізолюють кризовий район, забезпечують контрольно-перепускний режим на ключових шляхах. Незважаючи на домовленість про припинення вогню, обстановка в зоні АТО залишається напруженою.

Протягом минулої доби незаконні збройні формування скоїли близько 20 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів ЗС України в Донецькій області в районах населених пунктів Кіровське, Авдіївка, Майорське, Староласпа, Малоорлівка, Комишуваха, Попасна, Красногорівка, Петрівське, Карпівка.

Позиції в районі аеропорту Донецька були обстріляні тричі.

Терористи обстріляли також населені пункти Дебальцеве Донецької та Піски Луганської областей, видаючи їх за дії української артилерії.

За оперативними даними, терористи запланували обстріл самого Донецька із застосуванням систем «Град». Рух двох систем залпового вогню зафіксовано в районі нп Оленівка на південь від Донецька.

Загалом, з початку оголошення режиму припинення вогню з 18:00 5 вересня зафіксовано 129 обстрілів позицій силових структур України. За минулу добу у бойових зіткненнях втрат серед військовослужбовців сил АТО немає.

Українські військові та правоохоронці успішно протидіють численним диверсійним групам в районі Маріуполя. Цьому сприяє і особливий режим, який запроваджено в місті. Українські частини продовжують зводити фортифікаційні споруди та розташовують на вогневих позиціях важку техніку.

Протягом минулої доби бойових зіткнень на кордоні не було. Фактів ведення повітряної розвідки та порушень повітряного простору України також не зафіксовано.

Водночас українські військові фіксують перегрупування Збройних сил РФ та терористів у прикордонній зоні та населених пунктах, які тимчасово перебувають під контролем бойовиків. Поряд з ротацією російських військ зафіксовано вихід з території України понад 10 автомобілів з особовим складом та двох паливозаправників.

Військовослужбовці Збройних сил РФ проводять фортифікаційне облаштування блокпостів в районі селища Стрілкове Херсонської області. Учора о 12:50 для цього двома вантажівками «Урал» в район Арабатської коси були доставлені та розвантажені бетонні блоки.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Окремо хочемо звернути увагу на те, що 14 вересня 2014 року на тимчасово окупованій території України заплановано проведення виборів до так званих законодавчих органів Криму та міста Севастополя, а також муніципальних виборів.

Проведення цих виборів з метою формування незаконних органів влади фактично є захопленням державної влади. За такі дії ст. 109 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

У зв'язку із цим Генеральна прокуратура України стосовно осіб, які організовуватимуть незаконні вибори в Криму, розпочне кримінальні провадження та вживатиме заходів з їх розшуку і притягнення до кримінальної відповідальності.

Нагадуємо мешканцям Криму, а також усім, хто підтримує контакти з півостровом, що будь-які рішення, видані незаконно сформованими органами, є недійсними і не створюють правових наслідків. В так званій ДНР посилено фільтраційно-перевірочні заходи. Особи, які не мають Донецької або обласної реєстрації, затримуються терористами на невизначений термін.

Терористи «ЛНР» заблокували поставки вугілля підприємств «Луганськвугілля», «Донбасантрацит», «Антрацит», «Ровенькиантрацит», «Свердловантрацит» до українських споживачів та вивозять вугілля до Росії. Зазначені дії становлять склади злочинів «Грабіж», «Контрабанда» та «Перешкоджання законній господарській діяльності». За кожним таким фактом Генеральна прокуратура проводить досудове розслідування.

У вересні 2014 року кошти першого траншу державної допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової допомоги дітям надійшли до Донецької області у сумі 226,9 млн. грн. Наразі ці виплати тривають. Так, з 03 по 10 вересня 2014 року в Донецькій області виплачено заборгованість за серпень поточного року у Дзержинську, а також у Будьоновському, Ворошиловському, Калинівському, Київському, Кіровському, Ленінському, Пролетарському та частково у Куйбишевському районах Донецька.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Вчора відбулась телефонна розмова Президента України Петра Порошенка з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Під час розмови сторони обговорили ситуацію на Донбасі в умовах режиму припинення вогню, відповідно до мінських домовленостей 5 вересня. Президент України також наголосив на важливості належного моніторингу та верифікації режиму припинення вогню з боку ОБСЄ, а також на необхідності звільнення заручників, в тому числі тих, які незаконно утримуються в РФ.

Президент України Петро Порошенко також провів телефонну розмову з Генеральним Секретарем ООН Пан Гі Муном. Під час розмови було обговорено запровадження режиму припинення вогню на Донбасі. Пан Гі Мун у свою чергу наголосив на важливості належного моніторингу та верифікації режиму припинення вогню. Він також повідомив, що ООН співпрацює з ОБСЄ з метою підсилення такого моніторингу та верифікації.

Як ми вже повідомляли, найближчим часом очікується збільшення місії ОБСЄ з контролю режиму припинення вогню на сході України на 500 спостерігачів.

Крім того, Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Прем'єр-міністром Австралії Тоні Ебботтом, під час якої поінформував про розвиток ситуації на Донбасі. Тоні Ебботт повідомив, що австралійський Уряд готовий виділити 1 мільйон доларів США на гуманітарну допомогу для України через Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Австралія розгляне можливість поглиблення військово-технічного співробітництва і, як перший етап, направить в Україну партію військового спорядження та засобів утеплення. Також Австралія готова розпочати програми з навчання, тренування і оснащення українських військовослужбовців.

Голова комітету Європарламенту із закордонних справ Ельмар Брок заявив про відсутність причин зволікати з реалізацією нових санкцій ЄС, оскільки доки російські війська не виведені з України, про перемир'я на Донбасі не може бути й мови.

Міністр зовнішньої торгівлі Фінляндії Леніта Тойвакка заявила, що укладення перемир'я є недостатньо вагомим фактором для відмови ЄС від нових санкцій проти РФ.