РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 8 вересня + Карта

Інформація станом на 12:00 8 вересня

Військові дії в зоні конфлікту

Попри оголошений режим припинення вогню ситуація в зоні АТО залишається непростою. Тривають обстріли українських позицій. Разом з цим змінився характер цих обстрілів: як правило вогонь ведеться з мінометів та стрілецької зброї, а не з важкої артилерії.

За минулу добу зафіксовано обстріли у районах населених пунктів Авдіївка, Донецьке, Піски, Черненко, Волонтьорівка, Павлопіль, Тоненьке, Сартана, Нікішине і Нижня Кринка Донецької області та Сміле, Щастя, Комишуваха, Золоте та Орлівське у Луганській області. Обстрілів с території РФ не зафіксовано.

Натомість російські диверсанти вдаються до провокацій - обстрілюють позиції терористів силами диверсійно-розвідувальних груп, які діють під виглядом українських військових.

Вчора ввечері лунали вибухи у Донецьку. Обстріл міста вівся з району Донецького залізничного вокзалу. Триває періодичний обстріл околиць міста м. Щастя Луганської області.

Через загрозу обстрілів та диверсії призупинено діяльність трьох транзитних пунктів для тимчасово переміщених осіб у містах Волноваха, Орли та Щастя. Наразі продовжують працювати чотири транзитних пункти в зоні АТО.

Учора в районі Слав'яносербська росіяни побудували власний блокпост прямо навпроти блокпосту Нацгвардії. Після цього нашим силовикам запропонували залишити блокпост, під загрозою того, що російська військова колона пройде напролом, а у разі відкриття вогню у відповідь всі будуть знищені. Після цього з терористами зустрілися представники ОБСЄ, які домовились про збереження дистанції між сторонами. Але відразу після від'їзду представників ОБСЄ блок пост було оточено з трьох сторін прихованою в зеленці технікою: 4 танками Т-72, 2 БМД, 2 БМП, 4 БТР та солдатами у кількості близько 70 чоловік. Наразі наші військовослужбовці тримають оборону блокпосту та не збираються залишати своїх позицій. На даний час активних сутичок не відбувається.

Вчора о 18:40 на прикордонний наряд в районі н.п. Тельманово Донецької області було здійснено збройних напад, прикордонники змушені були відкрити вогонь у відповідь. Прикордонники відбили атаку терористів та захопили автомобіль «ВАЗ», в якому виявлена проросійська література.

О 21:30 рейдовою групою виявлено диверсанта, який вів розвідку в районі м. Маріуполь. Розвідника затримали при спробі втечі на автомобілі.

В районах, що контролюються терористами, фіксується переміщення живої сили та техніки російських військ.

За оперативною інформацією, на тимчасово окупованій території Криму Росія нарощує ударне угрупування своїх Збройних сил. За останні кілька тижнів на кордоні з Херсонською областю ЗС РФ сконцентровано не менше 64 танків, близько сотні БТРів і БМП, кілька десятків систем залпового вогню «Град», «Ураган» та ЗРК «Бук», високоточні засоби ураження повітряних і наземних цілей та літаки. Неподалік від н.п. Чорноморськ розгорнуто польовий госпіталь.

У Чорному морі розміщуються 7 великих десантних кораблів (ВДК) Чорноморського флоту РФ та 1 ВДК Балтійського флоту.

На маріупольсько-таганрозькому напрямку навпроти ділянки Донецького прикордонного загону по всій сухопутній ділянці кордону росіяни проводять інженерні роботи з облаштування та укріплення бойових позицій на території Росії.

У самому Маріуполі ситуація стабільна та контрольована. Перший заступник командувача Національної гвардії України генерал-лейтенант Олександр Кривенко провів огляд артилерійського парку сил АТО, розташованого в місті Маріуполі. Вся артилерія після участі у бойових зіткненнях відремонтована та приведена до належного технічного стану. + ФОТО

Відвідання Маріуполя є у планах Президента України Петра Порошенка.

Росія намагається дестабілізувати ситуацію не тільки в Україні, а й в інших країнах. Згідно заяви екс-заступника МВС Республіки Молдова Г.Косована на території Молдови присутні так звані зелені чоловічки, які вербують молодь і навчають її методам дезінформації, дій в екстрених ситуаціях, застосуванню стрілецької зброї. За його словами, на півдні Молдови завербовано понад 500 осіб, які пройшли підготовку в Ростові, Москві, Придністров'ї та Бєльцях.

Сьогодні у північно-західній частині Чорного моря розпочинаються двосторонні навчання військово-морських сил України та США «Сі Бриз-2014». Навчання триватимуть до 10 вересня.

Метою навчань є «проведення міжнародної операції зі встановлення та забезпечення зони безпеки судноплавства у кризовому районі». До морської компоненти увійдуть 12 кораблів та суден забезпечення, зокрема 5 кораблів військово-морських сил України та 2 кораблі Держприкордонслужби.

За офіційними повідомленнями відомств, загиблих серед українських військовослужбовців за минулу добу немає. Інформацію про поранених буде уточнено на 17 годину.

 

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У Луганську зберігається відносно спокійна обстановка. У місті досі немає світла, води і зв'язку. У продажу є тільки найнеобхідніші продукти харчування, бо внаслідок бойових дій терористів до Луганська не було змоги постачати продукти, медикаменти та пальне. Містяни досі не отримують зарплат, пенсій і соціальних виплат. Співробітники міських служб намагаються відновити інфраструктуру міста, проводять підготовчі заходи з відновлення подачі електроенергії та налагодження пошкоджених ліній електропередач.

На Луганщині в місті Антрацит, що тимчасово перебуває під контролем терористів, не працюють банки, а у людей почали закінчуватися запаси готівки. Води у місті досі немає. У міськвиконкомі видають гуманітарну допомогу - одну буханку хліба на 4 дні. У містах Ровеньки та Свердловськ терористи грабують шахти. Зокрема, вивозять вугілля із шахт ім. Вахрушева та підприємства Свердловантрацит.

На звільнених від російських найманців територіях триває налагодження мирного життя. Завдяки діям української влади у Донецькій області вже працюють у повному режимі та надають послуги населенню 27 з 39 центрів зайнятості. У 19 з працюючих центрів зайнятості здійснюються виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття. Також відновлено роботу Донецького центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. У Луганській області із 30 центрів зайнятості у повному режимі працюють 15. 14 з них здійснюють виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття центрів.

В дистанційному режимі працюють головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області в приміщенні Маріупольського управління Фонду, управління фонду в м. Ясинувата та Ясинуватському районі та управління Фонду в Старобешевському районі Донецької області. Завдяки цьому у Донецькій області виплата пенсій здійснюється в 21 районах та містах. У Луганській області на сьогодні фінансуються 13 районів та міст.

В період з 01.04.2014 по 05.09.2014 по Донецькій та Луганській областях пенсійні виплати профінансовано на суму понад 16 мільярдів грн.

 

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Вчора Президент України провів телефонну розмову з Федеральним Канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Глава української держави наголосив на необхідності ретельного дотримання всіх узгоджених позицій, зокрема, на важливості якомога швидшого запровадження моніторингу та верифікації режиму припинення вогню з боку ОБСЄ, де вже є певний прогрес, і поінформував, що за дорученням Президента українські силові відомства зі свого боку готові максимально ефективно сприяти впровадженню необхідних процедур.

Глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що для тривалого перемир'я потрібна «сильна політична воля» Києва і Москви. Він закликав зробити все для реалізації мінських домовленостей.

ОБСЄ сформувала механізм для розгляду випадків порушення режиму припинення вогню, а також закликає країни-учасниці найближчим часом розширити місію, запропонувавши кандидатів, що володіють відповідним досвідом. Про це заявив чинний голова ОБСЄ Дідьє Буркхальтер.

Він також подякував Спеціальній Спостережній Місії в Україні за вжиті заходи у нових умовах, які виникли внаслідок підписання протоколу в Мінську. Буркхальтер підтвердив, що протягом двох днів спостережна місія ОБСЄ в Україні передислокувала 59 спостерігачів з досвідом моніторингу припинення вогню і докладає зусиль для подальшого збільшення їх кількості.

Американські сенатори-республіканці Джон Маккейн і Лінсі Грем констатували нинішню надскладну ситуацію у регіоні, де тисячі російських військ здійснили вторгнення й напали на Україну і закликали Захід не допустити створення там «другого Придністров'я».