РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 6 вересня + Карта

Інформація станом на 12:00 

Як повідомлялося учора, в Мінську за підсумками засідання Тристоронньої контактної групи було досягнуто домовленості про припинення вогню і підписано відповідний протокол, який базується на мирному плані Президента України Петра Порошенка з урахуванням ініціатив Президента Російської Федерації Володимира Путіна.

З 18:00 5 вересня усі підрозділи сил АТО, чітко дотримуючись наказу Верховного Головнокомандувача, підтримують режим припинення вогню.

Підписаний у Мінську протокол складається з 12 пунктів, які, серед іншого, передбачають, моніторинг ОБСЄ над дотриманням режиму припинення вогню, звільнення усіх заручників, моніторинг ситуації на кордоні, щоб до України припинилося перекидання військової техніки та живої сили бойовиків.

Консультації щодо виконання мирного плану для Донбасу продовжаться. Планується, що звільнення заручників на підставі досягнутих домовленостей розпочнеться у найкоротший термін. Ми повідомлятимемо про перебіг цього процесу за фактом звільнення людей.

Нагадуємо, що за дорученням Президента України на базі Служби безпеки України створено Міжвідомчий центр допомоги громадянам у питаннях звільнення полонених, заручників та віднайдення зниклих безвісті.  

Сьогодні у Центрі відбувся особистий прийом громадян головою СБУ Валентином Наливайченком та координатором Центру генерал-лейтенантом Віталієм Яловенком. Звернулося до Центру понад 30 людей - переважно родичів військових Збройних Сил та Національної гвардії. За кожним зверненням здійснюється перевірка по базі зниклих безвісті та заручників. Ця база сформована за наданою інформацією українських відомств. Центр перебуватиме на постійному контакті з тими, хто звертається по допомогу у розшуку близьких.

Для звернень громадян цілодобово працює «гаряча лінія» call-центру 0-800-501-482, 044-235-63-67.

 

Ситуація в зоні конфлікту

Ситуація у зоні АТО після оголошення режиму припинення вогню в цілому стала більш спокійною. Втім зафіксовано низку провокацій з боку терористів вчора ввечері та вночі.

Загалом протягом минулої доби бойовики здійснили 28 обстрілів позицій сил АТО. З них 10 вже після оголошення режиму припинення вогню.

Зокрема, у Донецькій області з 18:08 терористи здійснювали артилерійський обстріл понтонного мосту через річку Сіверський Донець. О 18:30 терористи обстріляли з мінометів позиції сил АТО у районі Красногорівки.

Крім цього кілька разів було обстріляно позиції українських військових у Донецькому аеропорту.

У Луганській області о 18:40  терористи обстріляли з мінометів блокпост сил АТО у районі н.п. Золоте. О 21:44 здійснено обстріл зі стрілецької зброї базового табору українських військ поблизу н.п. Попасне. Також о 23:30 зафіксовано обстріл з АГС-17 нашого блокпосту біля н.п. Фрунзе. О 23:45 зі стрілецької зброї терористи обстріляли блокпост сил АТО поблизу н.п. Золоте.

За попередньою інформацією, після 18:00, тобто після запровадження режиму припинення вогню, втрат серед українських військовослужбовців не було.

Вчора ще до оголошення режиму припинення вогню збройними силами Російської Федерації було здійснено спробу штурму н.п. Широкіне (20 км на схід від м. Маріуполь). З боку противника було задіяно 12 одиниць бронетехніки та близько 60 військовослужбовців. Підрозділи ЗС України, ДПСУ та батальйону СпП "Азов" відбили атаку, знищивши 3 БМП, 4 танки та до 20 військовослужбовців ЗС РФ. Також українські силовики зірвали спробу штурму н.п. Дебальцеве Донецької області.

У середовищі російських військових, які перебувають на Донбасі, поширюються думки щодо безглуздості цієї війни та розчарування брехливою пропагандою Москви. На тлі інформації про значні втрати серед російських військовослужбовців спостерігається погіршення психологічного клімату серед російських підрозділів, які вторглися на територію України.

Російська сторона продовжує концентрацію своїх збройних сил на півночі тимчасово окупованого Криму та здійснює ротацію сил і техніки. Відомо, що Росія передислокувала через Керченську переправу на материк частини мотострілецьких і артилерійських підрозділів, які планується направити до кордону з Україною з території Ростовської області. Водночас підрозділи ЗС РФ стягуються до адміністративного кордону АРК з Херсонською областю. Впродовж останніх двох днів зафіксовано ротацію особового складу та техніки, що несуть службу на пунктах пропуску адміністративного кордону з АР Крим.

Також спостерігається активність російських військ на таганрозько-маріупольському напрямку. Зокрема, учора було зафіксовано пересування російських військових колон по трасі Ростов-Таганрог і далі в бік кордону з Україною. Переважно це тентовані автомобілі «Урал» і кунги «КаМаз» (в тому числі машини зв'язку та радіоелектронної боротьби), бронетехніка. Частини, що передислоковуються, належать Західному військовому округу ЗС РФ.

За оперативними даними, російським прикордонникам надходять пропозиції від керівництва щодо участі в бойових діях на Сході України. Доброволець звільняється зі служби та отримує одноразову матеріальну компенсацію у розмірі 200 тис. руб., направляється в зону бойових дій як "фізична особа". Після залучення до виконання завдань проти сил АТО вже в якості найманця йому встановлюється щомісячна грошова винагорода у такому ж розмірі.

 

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Вчора після 18:00, вперше за останні тижні, в Донецьку терористи припинили обстрілювати житлові квартали. Ситуація на продовольчому ринку міста стабільна - в магазинах і супермаркетах є достатня кількість м'ясо-молочної та хлібобулочної продукції, а також товарів першої необхідності. Водночас залишається складною ситуація з роботою банківських установ.

У середовищі терористів зростає напруження. Зокрема, є факти суперечок між командирами російських підрозділів та бойовиками, останні відмовляються виконувати накази військових, що створює загрозу провокацій.

 

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

5 вересня у Ньюпорті (Уельс) Президент України Петро Порошенко провів низку зустрічей з головами держав-членів НАТО, спрямованих на поглиблення двосторонньої співпраці.

Зокрема, голова Української держави зустрівся з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Президент Турецької Республіки наголосив на стратегічному характері співробітництва двох країн і запевнив у підтримці територіальної цілісності та суверенітету України, а також мирного плану Президента України.

У контексті обговорення ситуації в Автономній республіці Крим, Реджеп Таїп Ердоган назвав неприпустимим той факт, що лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву не дозволяють потрапити на Батьківщину. За підсумками зустрічі прийнято рішення найближчим часом провести засідання Комісії стратегічного партнерства.

Також Петро Порошенко зустрівся з Прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм. Серед іншого, Прем'єр-міністр Іспанії відзначив можливості поглиблення двостороннього співробітництва, у тому числі - у військово-технічній сфері.

На зустрічі з Прем'єр-міністром Норвегії Ерною Солберг було відзначено, що є багато можливостей для розширення співпраці, особливо, зважаючи на те, що і Україна, і Норвегія мають кордони з Росією. У листопаді має відбутися візит Ерни Солберг до України.

Хочемо поінформувати, що з 15 до 26 вересня відбудуться українсько-американські тактичні навчання «Rapid Trident 2014» (Стрімкий Тризуб-2014). Навчання проходитимуть на території міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного в Яворівському районі Львівської області.

У навчаннях візьмуть участь 633 військовослужбовці (офіцерів та курсантів випускних курсів) Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та близько 670 учасників з 15 країн світу.

Основною метою українсько-американського тактичного навчання «Rapid Trident 2014» є підготовка офіцерів штабу та особового складу багатонаціонального підрозділу (батальйону) до планування та проведення операції з підтримання миру.

Міжнародний центр миротворчості та безпеки був сформований на базі 232 загальновійськового полігону І категорії Сухопутних Військ Збройних Сил України у листопаді 2007 року. Це найбільший полігон Європи для підготовки підрозділів Сухопутних військ - площею близько 240 квадратних кілометрів.

Центр забезпечує проведення бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою з усіх видів зброї, артилерії, засобів ППО; бомбометання бомбами до 500 кг; стрільб некерованими ракетами з вертольотів бойової підтримки та із танків, БТР та БМП на визначених директрисах. Також Центр здійснює підготовку спеціальних підрозділів, аеромобільних підрозділів, включаючи десантування парашутним та посадочними способами, підрозділів з форсування водних перешкод та миротворчих підрозділів.

Дозвіл на участь іноземних військовослужбовців у військових навчаннях на теренах України був наданий 1 квітня поточного року Верховною Радою України. Військові навчання подібного формату проводяться в Україні, починаючи із 1995 року.