РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 1 вересня + Карта

Інформація станом на 17:00

Військові дії в зоні конфлікту

Ситуація в зоні АТО на території Донецької та Луганської областей залишається напруженою. Набуває подальшого загострення обстановка в Маріупольському районі з причини блокування Новоазовська терористами та російськими військовими.

Силам АТО вдалось закріпитись на рубежі м.Комсомольськ-Роздольне Донецької області - це дає можливість забезпечити прикриття та надати допомогу підрозділам українських силовиків, що наразі виходять із оточення під Іловайськом Донецької області. Процес виходу військовослужбовців із оточення триває.

Збройні Сили України забезпечують охорону та несення служби на блокпостах навколо Маріуполя Донецької області. Утворено своєрідний форпост українських військ, які не дозволяють таким чином противнику проникнути до Запорізької та Херсонської областей. Військовослужбовці ЗСУ, батальйони територіальної оборони продовжують виконувати спеціальні роботи з укріплення позицій українських силовиків. У будівництві укріпрайонів на околицях міста бере активну участь громадськість міста Маріуполя, місцеві підприємці, біженці, представники ЗМІ, всі небайдужі громадяни.

Розпочато навчання на полігоні Збройних сил України «Десна» (Чернігівська область) військовослужбовців, які опановують фах танкістів, в цей самий час на полігоні ЗСУ «Девічки» (Київська область) тривають навчання військовослужбовців за фахом «артилерійська справа». Триває відновлення, модернізація та ремонт пошкодженої військової техніки, яка щодня повертається до зони АТО.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У більшості населених пунктів Донеччини та Луганщини на зміну бойовикам прибувають професійні російські військові, які не приховують своєї приналежності до ЗС РФ.

В Луганську зафіксовано військовослужбовців з розпізнавальними знаками ЗС РФ. Вони організовують та контролюють коридори постачання військової техніки та новітнього озброєння до України.

У Донецьку через нічні обстріли бойовиків з «Градів», за попередніми даними, пошкоджено нафтобазу. У Петровському районі пошкоджені житловий будинок та медпункт шахти.

В Горлівці терористи захопили середню школу №4 в центрі міста. Вулиці Пушкінська і Комсомольська заблоковані автомобілями, виставлене оточення. В будинку школи перебуває до двох десятків озброєних бойовиків. За повідомленнями очевидців, дітей в школі не було.

Всі школи міста Маріуполя, не зважаючи на воєнні дії, були готові до початку навчального року. На всіх місцевих шкільних лінійках прозвучав гімн України, до одягу дітей прикріплені жовто-блакитні стрічки, шкільні двори прикрашені державними прапорами. У 70-ти школах Маріуполя навчатимуться 1000 дітей-біженців, які прибули з міст, окупованих бойовиками.

Міжнародна підтримка

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що просування російських військ у напрямку Маріуполя є підставою для розгляду можливих варіантів посилення політичного та економічного тиску на РФ. За словами Штайнмаєра, через проблеми із життєзабезпеченням Криму Росія може спробувати захопити окремі території Південно-Східної України для налагодження сухопутного сполучення з півостровом. У контексті цього німецька сторона не виключає можливості військової конфронтації між Україною та Росією. Берлін зацікавлений у запобіганні такому сценарію, оскільки це стане причиною розколу в Європі.

Віце-канцлер Німеччини, міністр економіки та енергетики З.Ґабріель заявив, що без здійснення тиску на керівництво Росії криза в Україні може стати значною загрозою для Європи. За його словами, неприпустимою є ситуація, коли одна держава погрожує своїм сусідам і це залишається без відповіді.

Сьогодні голова Європейської ради Дональд Туск визнав, що в Україні триває війна, і закликав усю Європу стати на захист свого союзника. "Тепер не час на красномовство і оптимізм. Бо це "Ніколи більше не бути війні" перебуває у конфронтації із тим, що відбувається сьогодні на сході України", - додав він.

"Маємо голосно сказати, що ніхто не може блокувати наших ініціатив, які спрямовані на успішну діяльність Північноатлантичного союзу (НАТО). Сьогодні, дивлячись на трагедію українців, дивлячись на війну - бо треба вжити це слово - знаємо, вересень 1939 року не може повторитись", - заявив Туск.

"Андерс Фон Расмусен під час прес-конференції заявив, що тривалий час НАТО розглядало Росію як партнера. «Ми сподівались на повномасштабне стратегічне партнерство з Росією. Однак, на жаль, зараз ми не маємо бути наївними, бо за діями, які вони вчиняють, розуміємо, що Росія розглядає нас як противника".

 


Інформація станом на 12:00

Військові дії в зоні конфлікту

Росія продовжує загострювати ситуацію в зоні конфлікту. Російські військові обстрілюють блокпости сил АТО та цивільного транспорту. На території України діє не менше чотирьох батальйонно-тактичних груп російських Збройних сил в районах Новосвітлівка-Новоганнівка-Красне, Старобешеве-Новокатеринівка, Кумачеве-Победа, Щербак-Маркіне. Зазначимо, що батальйонно-тактична група - це формування кількістю близько 400 осіб, посилене артилерією та ППО.

Протягом останньої доби сили АТО 37 разів вступали у вогневий контакт з російськими найманцями та терористами у 24 населених пунктах Донецької та Луганської областей.

Ситуація в районі Іловайська залишається надзвичайно складною. Триває операція з виведення підрозділів українських силовиків з оточення. Подробиці цієї операції до її закінчення не розголошуються.

По завершенні операції будуть оприлюднені цифри щодо втрат серед наших військових, а також проведено перевірку усіх обставин, через які виникла ця ситуація. Усі, хто припустився помилок, що призвели до важких наслідків, або вчинив злочин, понесуть відповідальність.

Оскільки частина наших військових перебуває у заручниках, українська сторона робить все можливе, щоб їх визволити. Зараз у соцмережах поширюються відео з нашими заручниками. Ми звертаємося до усіх представників ЗМІ, користувачів соцмереж і пересічних громадян з проханням: якщо ви когось упізнали на відео, не треба оприлюднювати дані про цю особу у відкритих джерелах. Це може створити суттєву загрозу не тільки для вашої близької людини, але й для інших заручників, а також негативно вплинути на процес визволення. Просимо усіх діяти зважено. Якщо ви когось впізнали на цих відео - повідомте інформацію лише за номером гарячої лінії СБУ: 0-800-501-482

Сьогодні Президент України Петро Порошенко заявив, що зараз ретельно аналізуються події останнього тижня в зоні АТО. «Висновки будуть серйозні, зокрема й кадрові», - наголосив Глава держави. Президент зазначив, що проти України почалася пряма неприхована агресія з боку сусідньої держави, що докорінно змінює ситуацію в зоні бойових дій, а також ставить нові, на порядок складніші питання перед вітчизняними силовими структурами.

Протягом доби сили АТО знищили установку "Град", бронетранспортер, бойову розвідувальну десантну машину, КаМАЗ та близько 80 бойовиків.

Збройні сили України забезпечують оборону Маріуполя на рубежі: н.п. Староласпа-Роздольне-Комсомольське. Для недопущення пересування супротивника в напрямку Новоазовськ-Маріуполь мобільними групами підрозділів батальйонів територіальної оборони організовано пости на найбільш небезпечних напрямках ймовірного руху ворога.

На Луганському напрямі, як ми вже повідомляли, українські військові отримали наказ та організовано відійшли з селища Георгієвка, розташованого на трасі Луганськ-Красний Луч-Сніжне та аеропорту «Луганськ». Зважаючи на точність ударів, обстріл ведуть професійні артилеристи ЗС РФ. Крім того, зафіксовано велику концентрацію російських сил навколо райцентру Лутугіно й на підступах до міста Щастя на північному березі Сіверського Донця.

Особовому складу ЗС України вдалось відбити напад диверсійно-розвідувальної групи на ділянці блокпосту у районі мосту через річку Сіверський Донець, напрямок траси Ізюм-Артемівськ.

Російські військові продовжують обстрілювати позиції АТО. Учора з боку РФ з систем «Ураган» було обстріляно українських військових в районі села Весела Гора Слов'яносербського району Луганської області. Поранено 4 військовослужбовці. Також терористи обстріляли території поблизу міста Щастя та селища Петрівка Станично-Луганського району, є загиблі серед цивільного населення.

Вчора о 12:40 та 13:10 прикордонники зафіксували пуск 4-х ракет в районі Красної Талівки Луганської області та з території Нижнемитякине Ростовської області

Вчора о 15:10 з керованих ракетних установок з району населеного пункту Безіменне було обстріляно Маріупольський загін морської охорони у складі катерів «Гриф» та «Калкан». Катери були на відстані 3 милі від берега. На катері «Гриф» виникла пожежа, катер затонув. На порятунок екіпажу прибули інші катери морської охорони, завдяки чому було врятовано 8 моряків, з яких 7 були з пораненнями та опіками. Пошуки ще 2 прикордонників тривають.

На прикордонній ділянці «Червоний Чабан» Херсонської області зафіксовано розвідполіт російського безпілотника з території тимчасово окупованого Криму.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Терористи на смерть закатували військового комісара Амвросіївки Володимира Московку під час показових знущань у Сніжному на Донеччині.

Чоловік із сином та товаришем повертався додому на своєму автомобілі. На околиці Амвросіївки машину зупинили російські військовослужбовці, затримали усіх трьох та доправили до свого польового табору під Сніжним. Згодом затриманих передали терористам. Бойовики влаштували показове фізичне покарання українських військовослужбовців. Володимир Московка не витримав знущань та внаслідок серцевого нападу помер. За фактом злочину розпочато кримінальне провадження. Усі подібні випадки військових злочинів фіксуються, а винні будуть покарані.

У Макіївці терористи обстріляли територію, прилеглу до села Західне. Пошкоджено житлові будинки, територію дитячого виправного інтернату.

Через цілеспрямовані антиукраїнські дії росіян та їх найманців 1 вересня не змогли прийняти учнів понад 900 шкіл на Донбасі. Це означає, що близько 10 тисяч українських учнів не зможуть сьогодні розпочати навчальний рік. Водночас навчальний рік почався у дітей у звільнених містах.

Окрім того, військові Державної спеціальної служби транспорту України до Дня знань підготували дітям Слов'янська оновлені школи. Лише за три тижні військовики з 1-го об'єднаного загону, який дислокується на Львівщині, відновили зруйновані бойовиками 3 школи (ЗОСШ №16, ЗОСШ №10, ЗОСШ №6) та дитячий садок №30. Військові відновили фасади, відремонтували пошкоджені приміщення, замінили двері, вікна та склопакети. Військовослужбовці власноруч зробили для школярів патріотичні стенди з державною символікою, віршами та висловами українських письменників. У відновлених школах свої перші уроки сьогодні відвідали понад 200 першокласників Слов'янська.

До звільнених міст у постійні місця проживання повернулися також мешканці 9 дитячих будинків сімейного типу та 23 прийомних сімей. Саме тут діти пішли сьогодні до шкіл.

Протягом останньої доби на звільнених територіях піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та вилучили 111 одиниць вибухонебезпечних речовин. Обстежено 3,8 га територій.

Міжнародна підтримка України

Лідери Європейського Союзу за результатами спеціального засідання Європейської Ради 30 серпня визнали факт агресії з боку РФ і закликали Москву негайно вивести свої війська з території України. Керівники ЄС сприйняли аргументи Президента України на користь збільшення тиску на Росію.

Віце-президент Європарламенту Александер Граф Ламбсдорфф вважає посилення санкцій правильною реакцією Євросоюзу на дії Росії в Україні та закликає перестати довіряти російському президенту. Дії України на Донбасі він вважає «цілком незаперечними». «Це право кожної суверенної держави - забезпечити цілісність власних територій. Українська армія тут чинить у межах того, що роблять нормальні збройні сили, коли їхню територію порушують», - зазначив Віце-президент Європарламенту.

Голова Комітету з закордонним відносин Сенату США Роберт Менендез заявив, що Захід повинен виконати дві дії для України: забезпечити її оборонним озброєнням і негайно запровадити секторальні санкції проти Росії, щоб стримати її агресію.

Вже сьогодні Уряд Австралії розширив санкції проти Росії в оборонній та фінансовій сферах.

Представник Державного департаменту США Даніел Фрід відзначив, що консультації щодо санкцій проти Росії проводяться з Китаєм, Південною Кореєю та Сінгапуром. Водночас офіційний Брюссель намагається вплинути на країни Латинської Америки, щоб ті, якщо не в змозі підтримувати антиросійські обмеження, то принаймні не заважали їх реалізації (зокрема в агросфері).

Президент Литви Даля Грібаускайте, яка вважає ситуацію на Сході війною Росії проти Європи, висловила готовність Литви надавати військову допомогу Україні й посилювати санкції проти РФ та закликала інші держави до подібних кроків. Аналогічну позицію висловив і президент Румунії Троян Бесеску.

 

ДОВІДКОВО

За останню добу загинуло 7 військовослужбовців, поранено - 25. З початку АТО 827 українських військових загинуло, поранено - 2944.