РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 29 серпня + Карта

Ситуація станом на 17:00

 Військові дії в зоні конфлікту

Ситуація в зоні проведення АТО залишається складною. Триває контрнаступ підрозділів ЗС РФ та бандформувань у південно-східній частині Донецької області. Бронетехніка росіян та їхніх найманців розташована в околицях Новоазовська.

Сьогодні Збройні сили України кілька разів вступали у вогневий контакт з бойовиками у районі сіл Золоте та Горське Луганської області. 

На інших ділянках зони  проведення АТО тривають активні позиційні бої у передмістях Луганська, під Новосвітлівкою та Хрящуватим, Донецьком та Іловайськом, Мар'їнкою, Старобешевим та Оленівкою Волноваського району Донецької області. У населених пунктах Перевальськ, Зоринськ, Малоіванівка, Мала Фащівка, Вергуліївка, Розсипне зафіксоване надходження підкріплення для терористів. Бойовики продовжують обстрілювати Дебальцеве з мінометів, встановлених на автомобілях.

26 та 27 серпня позиції сил АТО в районі Новоазовська були обстріляні з установок залпового вогню «Град». Помічено, що під час вибухів їх снарядів виділялася невідома речовина, яка викликала сльозогінність. За попереднім аналізом, це може бути наслідком згоряння застарілого твердого ракетного палива, яке використовується у 220 мм реактивних некерованих снарядах.

За наявним маркуванням встановлено, що вказані снаряди - 9 М 27, перебувають на озброєнні Збройних сил РФ. Це додатково підтверджується даними класифікатора Головного ракетно-артилерійського управління Міністерства оборони РФ.

На Маріупольському  напрямі об'єднані сили АТО удосконалюють інженерно-фортифікаційне обладнання блокпостів та опорних пунктів та здійснюють профілактичні заходи на території міста. Мешканці разом з переселенцями із захоплених терористами міст, допомагають військовим будувати укріплення, щоб не допустити штурму російськими військовими віддалених районів міста. Маріупольці масово йдуть у військкомати, висловлюючи бажання захищати своє місто від вторгнення російської армії.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Видача терористами місцевому населенню гуманітарної допомоги у Луганську носить переважно показовий характер: харчі роздають перед телекамерами російських журналістів. Після їх від'їзду процес видачі допомоги одразу припиняється.

Сьогодні в Луганській області відновлено газопостачання 4-х населених пунктів: селищ Самсонівка, Придорожнє Краснодонського району, Ірміно Перевальського району, Станиця-Луганська (до 12 тис. абонентів). Загалом без газопостачання залишаються частково - 24, повністю - 56 населених пунктів Луганської області.

Рятувальники ДСНС України продовжують відновлювати інфраструктуру у звільнених від терористів містах Луганської області. Нині там працює зведений аварійно-рятувальний загін Міжрегіонального центру швидкого реагування з Сумської області. Протягом серпня рятувальники розібрали 4 завали будинків, вивезли 1147 тонн зруйнованих будівельних конструкцій, розчистили півтора кілометри вулиць та доріг від сміття та 4750 кв. метрів території від уламків, відновили 460 кв. метрів покрівель будівель та огорож. Крім відбудови зруйнованих будівель, рятувальники постійно доставляють на Луганщину гуманітарну допомогу: продукти харчування, речі першої необхідності та одяг.  Загалом до регіону вже доставлено 341 тонну гуманітарного вантажу та 52 кубометри питної і 24 кубометри технічної води.

У Донецькій області навчальний рік розпочнеться в 569 школах - це більш, ніж половина, тобто 52,1% загальноосвітніх шкіл. 1 вересня святкуватиме  понад 170 тисяч учнів. До 1-го класу планується зарахувати понад 18 тисяч учнів.

Для школярів, які залишилися в зоні бойових дій  буде організоване дистанційне навчання.

З  1 вересня  для учнів та вчителів сільських шкіл, які розпочнуть роботу,  буде організований безкоштовний підвіз та харчування.   

Багато дітей з числа вимушених переселенців, що покинули зону антитерористичної операції, підуть до шкіл інших населених пунктів у різних регіонах країни.

Лише у столичних школах за парти сядуть понад 3,5 тис. дітей вимушених переселенців із тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції.

Міжнародна підтримка

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні направила групу з двох спостерігачів до Маріуполя, які відсьогодні вже почали працювати в місті. Нагадаємо, що вчора на засіданні Радбезу Організації об'єднаних націй заступник Генсека ООН з політичних питань Джефрі Фельтман заявив, що ОБСЄ направляє моніторингову групу у Маріуполь, щоб з'ясувати, чи є там російські військові.

Міністр закордонних справ Японії Фуміо Кісіда заявив, що вторгнення російських військ на територію України порушують суверенітет і державну цілісність цієї країни. Міністр заявив, що Японія закликає Росію припинити військове втручання та використати свій вплив на сепаратистів з метою якнайшвидшого припинення вогню. Японія докладатиме всіх зусиль з метою мирного врегулювання кризи шляхом політичного діалогу. З цією метою Японія підтримуватиме необхідний політичний діалог з Росією.

Міністерство закордонних справ Республіки Польща висловило рішучий протест у зв'язку зі збільшенням введення військових збройних сил Російської Федерації на територію України. «Ми вважаємо що ці дії Росії проти України відповідають визначеним в документах ООН - резолюція Генасамблеї ООН 3314 (визначає ознаки агресії) - ознакам агресії».

 


Ситуація станом на 12:00

28 серпня під головуванням Президента України Петра Порошенка відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України з питання «Щодо невідкладних заходів із захисту України та зміцнення обороноздатності України».

За результатами обговорення Рада ухвалила комплекс заходів щодо захисту суверенітету і територіальної цілісності України, стратегічних пріоритетів зовнішньої політики, збільшення бойових можливостей Збройних Сил України, інших військових формувань та правоохоронних органів, використання потенціалу оборонної промисловості, зміцнення системи забезпечення інформаційної і кібербезпеки України.

Рада вирішила відновити вже цієї осені призов на строкову службу до Збройних Сил України, при цьому призвані на строкову військову службу військовослужбовці будуть проходити військові навчання і не залучатимуться до виконання бойових завдань в зоні проведення АТО.

Рада доручила Міністру закордонних справ невідкладно звернутися до держав, що підписали Будапештський меморандум 1994 року, щодо проведення консультацій з ситуації, що склалася у Донецькій і Луганській областях. Також Україна звернеться по допомогу до Ради безпеки ООН, НАТО, ЄС, ОБСЄ, держав-стратегічних партнерів України. Наша держава розраховує на допомогу США, зокрема, шляхом надання спеціального статусу «основного союзника США поза НАТО».

Військові дії в зоні конфлікту

Ситуація у Луганській та південних районах Донецької областей залишається складною. За безпосередньої підтримки Збройних сил РФ терористи продовжують спроби контратакувати сили АТО та намагаються контролювати ситуацію у районах Іловайська, Амвросіївки, Старобешевого, Новоазовська на Донеччині.

Протягом дня бойовики у взаємодії з підрозділами військ РФ відновили активні дії в районах Іловайська, Новосвітлівки, Хрящуватого, Новоазовська та кургані Савур-Могила. Нарощуються угрупування на північному напрямі під Луганськом.

На південному напрямі надійшло підкріплення українським військовим. Зокрема, вони отримали протитанкове озброєння. Також тактичне угрупування «Кордон» розпочало заходи з охорони і оборони кордону по другому рубежу на напрямку Новоазовськ - Амвросіївка.

Перша оперативна бригада Національної гвардії України посилила укріплення і оборону міста Маріуполь Донецької області. Під час бойових дій українські підрозділи взяли під контроль село Комсомольське Донецької області. Внаслідок боїв три військовослужбовці отримали поранення, їм надано необхідну медичну допомогу.

У зайнятому російськими військами Новоазовську Донецької області терористи здійснюють мінування районів. Артилерійськими обстрілами ЗС РФ пошкоджено хлібозавод та місцеву агрофірму. Просимо жителів регіону бути обережними при пересуванні на автомобілях, а також при евакуації рідних і близьких. У місті також розпочався подворовий обхід спільних патрулів російських військовослужбовців та бойовиків так званої ДНР. Вони перевіряють прописку і затримують іногородніх.

Загалом на всіх ділянках боїв протягом останньої доби сили АТО 35 разів вступали у вогневий контакт з терористами в районі н.п. Круглик, Ленінське, Петровське, Майорськ, Новобахмутівка, Мар'їнка, Тоненьке, Березове, Червона Поляна, Комісарівка, Георгіївка, Маломиколаївка, Авдіївка, аеропортів «Донецьк» та «Луганськ».

Учора о 15:40 в районі українського села Патріотичне відбувся бій між підрозділом мобільного прикордонного загону Держприкордонслужби та росіянами, чиї бійці мали білі пов'язки на обох рукавах та техніку, позначену білим колом. Під натиском прикордонників противник відступив в бік Новоазовська. Через годину після бою росіяни 50 хвилин обстрілювали з установок «Град» села Безіменне та Самсонове.

Прикордонний наряд виявив автомобільну колону терористів, яка рухалася в напрямку села Лисиче Амвросіївського району. У колоні, загальною протяжністю близько 1,5 км, рухались 2 БТРи, УРАЛи, КаМАЗи, броньовані мікроавтобуси та легкові автомобілі з георгіївськими стрічками.

У цей же час почався обстріл пункту пропуску «Успенка», колона розділилась і частина її вирушила польовими дорогами в напрямку пункту пропуску «Успенка».

Об'єднані сили прикордонних нарядів та підрозділу Національної Гвардії атакували терористів. В результаті бою було знищено понад 20 одиниць техніки, 26 терористів.

Надійшла інформація про бойове зіткнення підрозділу Нацгвардії з колоною бойовиків на перехресті Успенка-Лисиче-Калинове. Українські прикордонники, вирушивши на допомогу, на відстані близько 800 м від села Лисиче виявили колону бойовиків, відкрили по ній вогонь. Після знищення «КаМАЗу» з боєприпасами та ще кількох одиниць техніки, прикордонники відійшли до лісосмуги для перезарядки озброєння БТР-80. Після відходу по місцю їх попереднього розміщення терористи відкрили вогонь з мінометів. Українські силовики втрат не зазнали.

За даними військової розвідки, не припиняється постачання Росією зброї та особового складу терористам на Схід України. Так, вчора на напрямку н.п. Анікін (РФ) - н.п. Провалля (Укр.) в районі «Грушовського пруда» з території РФ в бік Краснодону заїхало 5 «КаМАЗІВ» з озброєними найманцями.

О 20:15 на території РФ біля державного кордону на напрямку н.п. Деркул (РФ) - н.п. Красна Талівка Луганської області відбулася провокація з боку ЗС Російської Федерації. 2 танки та 9 БТРів на великій швидкості почали рухатись в бік України, але за кілька метрів від лінії державного кордону зупинились та поїхали вздовж кордону.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Терористи продовжують тероризувати місцеве населення захоплених міст. В Алчевську Луганської області внаслідок обстрілу пошкоджено кілька житлових багатоповерхівок. У Горлівці після обстрілу деякі райони міста залишились без електропостачання.

Унаслідок дій терористів у Станично-Луганському районі пошкоджено магістральний газопровід, який забезпечував подачу природного газу з Ольгінського родовища у населені пункти області. Без газопостачання залишилось 11 тис. помешкань у 13 населених пунктах.

Українські сили відновлюють порядок та безпеку на визволених територіях. За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, в Луганській та Донецькій областях протягом доби піротехнічні групи обстежили територію у 13,5 гектарів, виявили та вилучили 196 вибухонебезпечних предметів.

За інформацією «Укртелекому», з 27 серпня відновлено надання послуг міжміського та міжнародного зв'язку в наступних населених пунктах: Севєродонецьк, Рубіжне, Новоайдар, Сватове, Кремінна, Троїцьке, Новопсков, Старобільск, Марківка, Білокуракіне, Біловодськ, Мілове, Лисичанськ, Кіровськ, Стаханов та Слов'яносербськ.

 

Вчора на центральній площі Маріуполя відбувся антиросійський мітинг, під час якого люди висловили своє обурення російської інтервенцією. На мітинг вийшли тисячі мешканців приморського міста, до якого приєднались також переселенці із зони АТО. На мітингу чоловіки висловили готовність стати на захист міста та південних рубежів України.

 

Міжнародна підтримка

Рада безпеки ООН вчора провела позачергове засідання у зв'язку з введенням військ РФ на територію України. Переважна більшість країн-учасниць Радбезу висловили свою стурбованість щодо останніх повідомлень про факт вторгнення Росії в Україну та засудили агресивну політику Москви. Зокрема, США, Великобританія, Франція, Румунія, Литва закликали Росію зупинити конфлікт.

Учора відбулася телефонна розмова між Президентом Сполучених Штатів Бараком Обамою та канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Сторони дійшли згоди щодо російської агресії в Україні, зазначивши, що саме Росія фінансує, озброює та постачає терористів на Схід України.

Канцлер Німеччини поінформувала американського президента про заплановану екстрену зустріч у Брюсселі лідерів країн ЄС, на якій мають бути визначені додаткові санкції проти Росії.

Президент США заявив, що Сполучені Штати підтримують Україну та роблять усе можливе для того, щоби Україна мала «найкращі шанси дати собі раду у цій відверто дуже складній ситуації».

Офіційні представники НАТО оприлюднили фотодокази російської агресії та надали наявну в Альянсі інформацію про участь у бойових діях на території України на боці терористів більше тисячі російських військовослужбовців.

Заступник генсека ООН з політичних питань Джефрі Фельтман повідомив про направлення у Маріуполь спеціальної групи ОБСЄ для з'ясування наявності там російських військових.

Глава МЗС Канади Джон Берд наголосив, що акт російської агресії в України повинен отримати колективну відповідь з боку Канади та її союзників.

Глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс заявив, що події на сході України є війною. За його словами, вторгнення Росії в Україну має розглянути Рада Безпеки ООН як акт агресії, і дії ООН мають бути «відповідними».

Президент Румунії Троян Бесеску засудив дії РФ, спрямовані на підтримку терористів і запевнив, що Румунія підтримує суверенітет та територіальну цілісність України. На його думку, мета президента Путіна - створити нове Придністров'я на сході України для того, щоб заблокувати ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС, а також можливість України стати у середньостроковій перспективі членом НАТО.

Президент Литви Даля Грібаускайте заявила: «Литва рішуче засуджує військове вторгнення Росії в Україну. Це загроза міжнародному миру і безпеці». МЗС Литви також рішуче засудило вторгнення на територію України збройних сил Російської Федерації. «Такі дії Росії є грубим порушенням фундаментальних принципів міжнародного права і домовленостей, досягнутих на міжнародних зустрічах», - зазначено в офіційному повідомленні. Литва закликала Росію до негайного виведення військових сил, озброєння і обладнання з суверенної території України, а також до припинення підтримки в будь-якій іншій формі терористів на сході України. І наполягає на тому, щоб дії російських збройних сил всередині України отримали адекватну відповідь з боку міжнародного співтовариства та його інститутів.