РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 28 серпня + Карта

Ситуація станом на 17:00

Військові дії в зоні конфлікту

Незважаючи на відверте вторгнення російських військ в Україну, сили АТО ситуацію в зоні бойових дій взяли під контроль.

Підрозділи бойовиків пересуваються під прикриттям вогню, обстрілів із установок «Град» та артилерії. Коректування обстрілів відбувається за допомогою безпілотників. Попри очевидні факти агресії, росіяни продовжують маскуватися під терористичні підрозділи: використовують відповідні прапори та знищують ознаки приналежності до регулярних російських військ.

У Старобешевому артобстрілом терористів завдано руйнувань будівлі лікарні. Бойовиками обстріляно м. Комсомольське (Старобешевський р-н), кілька снарядів потрапили в адмінбудівлю місцевого рудоуправління.

Сьогодні о 13 годині терористи здійснили 8 мінометних обстрілів блокпосту українських військових в районі населеного пункту Фрунзе Луганської області. Військовослужбовці відкрили вогонь у відповідь.

Сили антитерористичної операції завдали точкових артилерійських ударів по позиціях бойовиків в передмісті Луганська та ліквідували групу бойовиків.

Наразі триває бойове злагодження військовослужбовців підрозділу бойового забезпечення військ ЗСУ, які призвані під час третьої хвилі часткової мобілізації у Дніпропетровській області.

Українські патріоти, які раніше проходили службу у розвідувальних підрозділах, частинах спеціального призначення, повітрянодесантних військах та морській піхоті, відновлюють навички під керівництвом досвідчених офіцерів оперативного командування «Південь», які мають досвід бойових дій під час проведення антитерористичної операції на сході країни.

До програми бойового злагодження входить вивчення ведення бойових дій, тактико-технічних характеристик штатного озброєння, тренування із взаємодії між підрозділами та водіння бойових машин в умовах складної місцевості. Окрема увага приділяється навичкам надання першої медичної допомоги та евакуації поранених з поля бою.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У Маріуполі Донецької області та в Харкові люди висловлюють готовність захищати рідну землю від російського вторгнення. У цих містах велика кількість громадян звертається до військкоматів для того, щоб вступити до лав Збройних сил України.

У Луганській області внаслідок обстрілів повністю знеструмлений «Алчевський металургійний комбінат», підприємство призупинило роботу.

Міжнародна підтримка

За дорученням Президента України Петра Порошенка, Представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв звернувся до керівництва ЄС із закликом щодо скликання спеціальної сесії Європейської Ради щодо ситуації в Україні 30 серпня 2014 року.

Міністерство закордонних справ Литовської Республіки різко засудило очевидне вторгнення збройних сил РФ на територію України та закликало до негайного обговорення ситуації на засіданні Ради Безпеки ООН.

Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що вважатиме "неприпустимим і неприйнятним", якщо російські війська знову розпочали діяти на території України, як випливає з повідомлень західних секретних служб. "Якщо буде підтверджено факт перебування російських військових на українській землі, це є неприпустимим і неприйнятним", - заявив Франсуа Олланд під час зустрічі з французькими дипломатами.

Посол США в Україні Джефрі Пайєтт заявив: «Постачання Росією танків, бойових броньованих машин, артилерії і реактивних систем залпового вогню виявилося недостатнім, щоб перемогти збройні сили України. Тож тепер все більша кількість російських військ безпосередньо включається в бойові дії на території України. Росія також надіслала свої новітні системи протиповітряної оборони на схід України».

 


Ситуація на 12:00

Військові дії в зоні конфлікту

Ситуація в зоні проведення АТО за останню добу ускладнилася. Продовжується контрнаступ підрозділів ЗС РФ та бандформувань у південно-східній частині Донецької області.

Бронетехніка росіян та їхніх найманців також розміщена на околицях Новоазовська. Біля населеного пункту Холодне зафіксовано систему залпового вогню «Ураган».

На Маріупольському напрямі Силами та засобами об'єднаних сил АТО продовжується удосконалення інженерно-фортифікаційного обладнання блокпостів та опорних пунктів та здійснюються профілактичні заходи на території міста Маріуполь.

На інших ділянках зони АТО тривають активні позиційні бої у передмістях Луганська, під Новосвітлівкою та Хрящуватим, Донецьком та Іловайськом, Мар'їнкою, Старобешевим та Оленівкою Волноваського району Донецької області.

В населені пункти Перевальськ, Зоринськ, Малоіванівка, Мала Фащівка, Вергулівка, Розсипне відмічено прибуття підкріплення для терористів та здійснення облаштування цих міст до довготривалої оборони. Продовжуються мінометні обстріли Дебальцевого з мінометів, встановлених на автомобілях.

До затриманих десантників, що з повним штурмовим боєкомплектом заблукали за 25 км від кордону щодня додаються нові росіяни. Співробітники СБУ затримали в Луганській області рядового 9-ї окремої мотострілкової бригади ЗС РФ, що дислокується в Ростовській області. Російський військовослужбовець - Хохлов Петро Сергійович, 1995 р.н., під час допиту повідомив що з метою приховати причетність РФ до забезпечення терористичних організацій важким озброєнням російські військовослужбовці за наказом командирів фізично знищують на військовій техніці, яку готують до передачі терористам, заводське маркування, номери, символіку та емблеми - все, що дозволяло б встановити її походження. За даними комітету солдатських матерів РФ у зв'язку із подіями в Україні близько 400 солдатів ЗС РФ загинули та є пораненими в нашій країні.

В Азовському морі з метою прикриття морської ділянки державного кордону, наразі несуть службу 6 корабельно-катерних тактичних груп Морської охорони Держприкордонслужби. Вчора о 21:00 кораблем «Донбас» Маріупольського загону Морської охорони в районі  морського порту Маріуполь  було збито російський безпілотник.

На території РФ розпочалися військові тактичні навчання авіації Західного ВО ЗС РФ, які триватимуть з 27 по 30.08.2014. У навчаннях приймають участь 10 літаків транспортної авіації (Ан-12, Ан-26, Ан-30 і Ан-72). Екіпажі доставлять вантажі та евакуюють умовно постраждалих людей в рамках льотно-тактичного навчання на північному заході РФ. На території Бєлгородської та Воронезької областей РФ тривають спільні навчання прикордонних підрозділів та ЗС РФ «Гроза. Захват-2014». Мета навчань - виявлення та затримання навчальних диверсійно-терористичних груп. 

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У захопленому терористами Луганську мирні мешканці залишились без енергопостачання, водопостачання і зв'язку. Найбільше люди страждають через відсутність води, у продуктових магазинах закінчується продовольство. Хліб продають з машин, за ним шикуються великі черги. Мешканці міста занепокоєні тим, куди поділась обіцяна російська гуманітарна допомога. Натомість усі спроби доправити українську допомогу терористи блокують.
На сьогодні у захопленому терористами Донецьку знеструмлено 220 трансформаторних підстанцій. Без електропостачання залишаються частково Київський, Ворошиловський, Петровський, Кіровський та Куйбишевський райони.

За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, в Луганській та Донецькій областях протягом доби піротехнічні групи обстежили територію площею 12 га, виявили та вилучили 195 вибухонебезпечних приладів.

Міжнародна підтримка

Міжнародні лідери стали на бік України. Під час телефонної розмови із президентом РФ канцлер Німеччини Ангела Меркель висловилась за якнайшвидше припинення вогню і закликала главу РФ пояснити перебування російських військовослужбовців на території Української держави. Водночас президент Європейської ради Херман Ван Ромпей та прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон вже заявили про необхідність посилити санкції проти РФ з метою досягнення деескалації ситуації в Україні.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про отримання достовірної інформації про те, що на сході України діють підрозділи регулярної армії РФ. А Глава МЗС Канади Джон Берд наголосив на необхідності чіткого реагування на військову агресію Росії проти України. Місія спостерігачів ООН також констатувала причетність проросійських бойовиків до чисельних порушень прав людини на території східної України, а також відзначає стабільне отримання ними сучасної зброї та боєприпасів.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс закликав Європейський союз та інші міжнародні організації розглянути можливість надання Україні військової допомоги.