РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 20 серпня + Карта

Ситуація станом на 17:00

Військові дії в зоні конфлікту

Українські війська продовжують наступальну операцію, мета якої - з роз'єднати Донецьк та Горлівку, щоби припинити постачання бойової техніки та свіжих сил. Наразі тривають бойові зіткнення в районах Іловайська, Ясинуватої, Донецька, Луганська, та Савур-Могили.

Сили АТО намагаються ізолювати Ізварине, Краснодон, Колпаково, Шахтарськ, Красний Луч та інші населені пункти, розташовані вздовж річки Сіверський Донець. Оскільки саме звідти протягом останніх двох діб фіксувався рух окремих груп терористів до Луганська. Бойові дії в містах Луганську і Донецьку для українських військових ускладнюються застосуванням терористами важкого озброєння. У Луганську найманці чеченської національності продовжують обстріли території міста із застосуванням установок «Град», встановлених у східних кварталах. Проте значна частина міста вже перейшла під контроль сил АТО.

Водночас українські військові проводять рейдові дії за напрямом Іловайськ-Зугрес Донецької області. Протягом дня сили АТО вступали у вогневий контакт з терористами у районах Лужків, Сонцеве, Карпово-Надєждовка, Авдіївка, Сабівка та Шевченко.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У Луганську на даний час неможливо відновити водопостачання через пошкодження розподільчих водопровідних мереж на території міста. До відновлення функціонування Західної фільтрувальної станції були залучені підрозділи ЗС України. Проте провести ремонтні роботи поки що немає можливості через активні бойові дії у місті.

У Луганській області без внутрішнього залізничного сполучення залишаються понад 40% залізничних станцій, у тому числі і обласний центр. Відсутній зв'язок із Донецькою дирекцією залізничних перевезень.

На Азовському узбережжі Донецької області Національна гвардія організувала супровід автомобільних колон з дітьми, які виїжджають із зони бойових дій у оздоровчі табори та будинки відпочинку вздовж узбережжя. Лише протягом останньої доби у супроводі військовослужбовців виїхало 25 колон.

Відсьогодні у Артемівську, Горлівці, Дебальцевому Донецької області відновлено телефонний зв'язок. Запрацював інтернет - у Горлівці, Сніжному, Єнакієвому, Кіровському, Костянтинівці, Торезі, Шахтарську та Амвросіївці. Це стало можливим завдяки відновленню електроживлення на регенераторному пункті у Єнакієвому Донецької області.

З району проведення АТО до інших регіонів України переселено майже 100 тисяч мирних мешканців, у тому числі понад 34 тис. дітей. За останню добу зону бойових дій залишило - 3 тисячі 292 особи. Разом з переселенцями з Криму в інших областях тимчасово розміщено понад 116 тис. осіб.

Найбільше переселенців прийняв Київ - 20 тис. 796 осіб, Дніпропетровська область - 13 тис. 969 осіб, Запорізька -13 тис. 660 осіб, Харківська - 13 тис. 408 осіб та Одеська область - 7 тис. 798 осіб. 

На кордоні районів проведення АТО діє 6 транзитних пунктів для зустрічі внутрішньопереміщених осіб з розрахунку до 200-400 осіб кожний. У Донецькій області - в районі міст Красноармійськ, Волноваха та Маріуполь. У Луганській області - в районі міст Сватове та Щастя.

У Дніпропетровській області - в районі села Орли Покровського району. На цей час у цих пунктах перебувають 202 особи, з них 54 дитини, яких забезпечено відповідними умовами для перебування, вирішується питання щодо їх відправки.

 Протягом доби транзитним пунктом у місті Щастя скористалось 117 осіб, пунктом у селі Орли Дніпропетровської області - 299 осіб.

 


Ситуація станом на 12:00

Військові дії в зоні конфлікту

Сили АТО продовжують наступ на позиції терористів. Тривають бої за звільнення Донецька, Луганська, Іловайська, Красного Луча, Шахтарська, Тореза, Сніжного, Зугреса, Горлівки, Станиці Луганської. Підрозділи Збройних сил України продовжують операцію щодо встановлення контролю над селищем Благодатне Амвросіївського району та проводять оперативні заходи у Ясинуватій та Жданівці. Триває операція зі звільнення Іловайська Донецької області від терористів. Наразі українські силовики контролюють все місто. Наші силовики відбили вже три контратаки терористів, які використовують важку техніку та артилерію.

Українські військові утримують оборону висоти кургану Савур-Могила, аеропорту «Донецьк», а також не допускають проникнення незаконних збройних формувань і диверсійно-розвідувальних груп з території РФ.

Протягом доби сили АТО вступали в вогневий контакт з терористами 32 рази, зокрема, в районах н.п. Красногірка, Дебальцеве, Іловайськ, Сабівка, Кутейнікове, Лужки, Донецький, Весела Гора, Вергунський роз'їзд, Станиця Луганська, Майорське, Фрунзе, Петрівське та аеропорту «Донецьк».

Тривають обстріли українських позицій з території Росії. Так, вчора об 11:50 з району російського села Селезньове Ростовської області, росіяни також обстріляли Амвросіївку Донецької області.

Спостерігається активність ведення російською стороною розвідки узбережжя Азовського моря. Вчора у цьому районі Морська охорона Держприкордонслужби України зафіксувала провокацію з боку Росії. Об 11:30 в районі населеного пункту Сєдове було виявлено 3 катери «Мангуст» Берегової охорони прикордонної служби ФСБ Росії, що рухались курсом у напрямку Маріуполя. Після попередження про відкриття вогню катери повернулись в територіальні води РФ.

Протягом минулої доби прикордонники зафіксували 2 російські безпілотники в Донецькій області неподалік селища Сєдове та ще один в Херсонській області, який рухався в напрямку Чаплінки з території тимчасово окупованого Криму.

Впродовж 19 серпня українські прикордонники та митники так і не розпочали процедури оформлення російського гуманітарного вантажу. Документації щодо вмісту вантажу українська сторона досі не отримала. Від Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні до Адміністрації Державної прикордонної служби України надійшов лише список делегатів організації, які супроводжуватимуть вантаж із гуманітарною допомогою через українсько-російській державний кордон. Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста заявили, що досі не отримали гарантій безпеки для членів передової групи місії.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Терористи продовжують обстрілювати мирних мешканців на тимчасово підконтрольних їм територіях. Так, з установок «Град», переданих з Росії, вони зробили 8 залпів по селищу Оленівка Донецької області. Вибухами зруйновано кілька будинків і господарських споруд.

У Макіївці Донецької області терористи обстріляли житлові райони та промислові об'єкти, є жертви серед мирного населення. У селі Нижня Кринка Макіївської міськради внаслідок бойових дій знеструмлено шахту «Ясинівка-Глибока», що призвело до її затоплення. Також у Макіївці бойовики терористичного угрупування «ДНР» викопали траншеї прямо посеред житлового кварталу. Водночас місцеві мешканці виступили проти того, щоб бойовики використовували їх місто як поле бою.

У Донецькій області упродовж минулої доби терористи викрали 22 людей. Загалом з квітня викрадено 1026 осіб. Наразі вдалося звільнити 558 осіб, залишається невідомою доля ще 468 осіб. На щастя, інформація про викрадення трьох мирних мешканців у Харкові 17 серпня, не підтвердилася.

У Шахтарську терористи замінували периметр шахти «Вікторія», у Ясинуватій - об'їзну дорогу, по якій можливий виїзд у напрямку Червоногвардійського району.

Після обстрілу терористів пошкоджено газопровід низького тиску на території села Чорнухине Перевальського району, вежу базових станцій операторів мобільного зв'язку «Київстар» та «МТС» в Краснодонському районі, одну з ліній електропередач Луганської ТЕС у місті Щастя та споруди на території підприємства «Антрацитвуглеремонт».

Ситуація у Донецьку залишається складною. У місті тривають відновлювальні роботи на пошкоджених терористами мережах электро- і газопостачання. Фахівці «Донецькміськгазу» відновлюють ушкоджений газопровід високого тиску у Ленінському районі. Зараз у Донецьку залишається без газопостачання 19 багатоквартирних будинків, 425 будинків приватного сектору та 23 промислових підприємства. Через повне або часткове руйнування російськими найманцями квартир і будинків, не можуть бути підключені до газопостачання 68 абонентів. Аварійні бригади енергопостачальних підприємств працюють у Петровському і Куйбишевському районах.

У п'яти містах і селах Донецької області протягом 19 серпня відновлено світло в будинках, де загалом проживає 330 тисяч мешканців. У відновленні електропостачання в Донецькій області вчора взяли участь 420 енергетиків у складі 150 бригад з використанням 136 машин спецтехніки. Це найбільш масштабні відновні роботи з часу початку бойових дій.

Донецькобленерго також відремонтувало лінію електропередачі Чайкіно- Ясинувата - 110 кВ і подало напругу на насосну Верхньо-Кальміуської фільтрувальної станції, яка забезпечує водою місто Донецьк. Роботи з відновлення проводились в умовах «зеленого коридору».

Міжнародна підтримка України

Представник Держдепартаменту США Марі Харф засудила знищення терористами 18 серпня колони біженців, які намагалися виїхати із зони бойових дій у Луганській області, висловила співчуття родичам жертв та закликала усі сторони докласти зусиль, щоб не допустити жертв серед мирного населення. Крім того, Марі Харф позитивно оцінила плани з проведення у Мінську багатосторонньої зустрічі за участю президентів України та Росії. Водночас наголосила, що Москва має підтвердити діями свої заяви щодо деескалації української кризи.

 

Ми раніше заявляли про створення фейкових клонів сторінки Прес-центру АТО у Фейсбуку, які подають викривлену інформацію про ситуацію на Сході України. Тепер наша оригінальна сторінка пройшла офіційне підтвердження у Фейсбуку та відтепер має спеціальну позначку. Просимо користувачів мережі звернути на це увагу.