РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 12 серпня + мапа

Інформація станом на 17:00

Військові дії в зоні конфлікту

Силами батальйонів спеціального призначення «Азов», «Дніпро», «Донбас» та «Шахтарськ» звільнено н.п. Первомайськ, Камишеваха, Каліново. Також на звільненій території виявлено та знешкоджено групу спецназу ЗС РФ, та близько 30 терористів. Крім цього підрозділи ЗС України сьогодні звільнили місто Угледар та на центральній будівлі підняли Державний прапор України. Про це заявив сьогодні, у вівторок 12 серпня, на другому щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

На блокпосту сил АТО між Горлівкою та Ясинуватою було знищено автомобіль з трьома терористами, які перевозили велику кількість зброї та вибухівки.

У місті Щастя бійцями батальйону «Айдар» був затриманий мер Артемівська ще одна особа, які співпрацювали з терористами. Наразі вони дають покази.

Протягом дня сили АТО п'ять разів вступали у вогневі контакти із терористами у районах н.п. Нижня Вільхова, Нижньотепле, Земляне, Вергунський роз'їзд, Степанівка.

Внаслідок успішно проведених військових дій силами АТО терористи в районі Горлівки залишилися відрізаними від так званої «ДНР». Сили АТО проводять підготовку до подальших наступальних дій одночасно по декількох напрямках в зоні проведення операції. Бої зафіксовані в районах Донецька, Луганська, Горлівки, а також Іловайська. Одночасно силами авіації і артилерії нейтралізована частина груп терористів, що висувалися для посилення оборони бойовиків в районі Шахтарська, Тореза і Сніжного.

Водночас у зв'язку з наступальними діями сил АТО між лідерами терористів на Сході країни почастішали конфліктні ситуації, зумовлені нестачею зброї, боєприпасів, провіанту та засобів зв'язку. Так, у Донецькій області бойовики «Оплоту», підпорядкованому польовому командиру на прізвисько «Тор», обстріляли автоколону з пораненими бойовиками угрупування «Народно-визвольний рух» (підконтрольне польовому ватажку на прізвисько «Грек»).

Ситуація на кордоні

Ситуація на українсько-російському кордоні залишається напруженою. Так, сьогодні з 11:15 майже годину тривало вогневе протистояння між прикордонниками та терористами у районі населеного пункту Побєда Донецької області. Бойовики  використовували стрілецьку зброю для атаки прикордонного наряду, який ніс службу з охорони державного кордону. Прикордонники відкрили вогонь у відповідь та відбили напад.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

На території самопроголошеної так званої «ЛНР» введено в дію наказ В. Болотова про заборону виїзду та перетину кордону з РФ особам віком від 16 до 60 років, у зв'язку з оголошенням мобілізації на території так званої «республіки». Прогнозується, що подібний наказ буде оголошений найближчим часом  лідерами й так званої «ДНР».

Терористи продовжують обстрілювати населені пункти. Так, у Макіївці Донецької області пошкоджено фільтраційну станцію, що здійснює водопостачання до більшості районів міста.

У житловому мікрорайоні «Зелений» Макіївки терористи масово викрадають людей, утримують у підвалі колишнього приміщення УБОЗу. На даний час там знаходиться 34 особи, з яких вимагають по 3 тис. грн.  за звільнення.

Терористи продовжують заміновувати об'єкти інфраструктури. Так, у районі смт Нижня Кринка Макіївської міськради бойовики замінували міст та планують підірвати його у разі руху по ньому підрозділів АТО.

Через численні пошкодження каналів водопостачання внаслідок військових дій терористів у Луганську виникла реальна загроза спалаху інфекційних захворювань. У місті досі немає енергопостачання, а це не дає можливості зберігати продукти харчування у холодильних установках. Виникає загроза спалаху харчових токсикоінфекцій (дизентерія, вірусний гепатит) та розповсюдження збудників на інші регіони України. Додатковим чинником поширення епідемій залишається тривале невивезення побутових відходів з території міста.

Сьогодні тимчасові переселенці з населених пунктів, де зараз ведуться активні бойові дії, отримають гуманітарну допомогу. Її передадуть  військовослужбовці Національної гвардії України в центрі біженців у Маріуполі. Люди отримають продукти харчування та інші необхідні речі. З мешканцями військовослужбовці поділилися своїми продуктами та речами, які вони отримували від волонтерів та місцевих мешканців протягом тривалого часу.

Разом з тим на територіях, що контролюються бойовиками, погіршується криміногенна ситуація. Фіксуються численні випадки мародерства з боку терористів, які користуючись незаконним правом перевірки документів, здійснюють оточення визначеного району, або оголошують про можливий обстріл та влаштовують обшуки приватних квартир і перевірки особистих документів і речей на вулицях міст. Під час оглядів речі мирних громадян, які мають цінність  вилучаються. Значна частина бойовиків вважають, що керівництво "ДНР" їх зрадило та залишило самих, крім того існує проблема щодо не виплати їм грошового забезпечення. В наслідок зазначеного відмічається масове дезертирство та непокора під час ведення бойових дій.

На звільнених територіях продовжують діяти диверсійні групи терористів. Відзначаються випадки обстрілу блок-постів сил АТО з цивільного автотранспорту, попереджуються спроби диверсій на об'єктах інфраструктури.

Міжнародна підтримка України

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що міжнародне співтовариство не може довіряти Росії, яка повідомила про відправку 280 вантажівок з «гуманітарною» допомогою. За його словами, відповідні труднощі Україна зазнає саме через терористів, а допомога має бути надана виключно у спосіб, який є прийнятним для України.

Пан Посол зазначив, що люди дійсно потребують гуманітарної допомоги, відсутні електроенергія, водопостачання, товари першої необхідності, але це має бути узгоджено з Урядом України і це має бути міжнародна місія за участі Червоного Хреста. Дипломат заявив, що євроспільнота не може довіряти жодним заявам Росії та нагадав про те, як броньовані машини були перефарбовані у кольори  т. зв. «миротворців» і чекали на перетин кордону. За словами Лінаса Лінкявічюса, все що відбувається в Україні має здійснюватися з відома та за згоди української влади - якщо згода України відсутня, це можна тлумачити як агресію, агресивний акт.

За інформацією Мінсоцполітики, 16 тисяч гігієнічних наборів першої необхідності передадуть у якості благодійної допомоги тимчасовим переселенцям із зони АТО. Допомогу надасть Фонд Народонаселення ООН, з яким попередньо було досягнуто домовленості. Фонд надасть зазначені набори Державній службі з надзвичайних ситуацій як координатору Міжвідомчого координаційного штабу, а та в свою чергу направить їх регіональним штабам.


Інформація станом на 12:00

Українська влада робить все можливе для підтримки мирного населення, що перебуває у зоні АТО, на територіях, які тимчасово контролюються терористами.

Президент України Петро Порошенко ініціював міжнародну місію гуманітарної допомоги для районів Донбасу, де внаслідок дій терористів зруйновано інфраструктуру та порушено діяльність систем життєзабезпечення.

Надходження в Україну гуманітарних вантажів здійснюватиметься у відповідності до законодавства України та міжнародного права, а також з дотриманням підходів, що застосовуються Міжнародним Комітетом Червоного Хреста та повністю поділяються Україною і усієї світовою спільнотою.

Учора з цього приводу відбулась розмова Президента України Петра Порошенка з Президентом Міжнародного Комітету Червоного Хреста Петером Маурером. Петер Маурер запевнив, що Червоний Хрест готовий надавати цій місії всіляке сприяння. Зокрема, організація бере на себе вирішення всіх організаційних і логістичних питань щодо міжнародної місії. Петер Маурер повідомив Петра Порошенка про намір направити в Україну керівника регіонального відділення Червоного Хреста.

Представники Червоного Хреста наголошують що, така допомога може бути лише за умови дотримання базових принципів діяльності цієї організації - нейтральності та незалежності, і виключає будь-який збройний ескорт. Тому ні про які «гуманітарні конвої» мова йти не може.

Представник Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця Давроне Мухамадієв повідомив, що упродовж тижня активісти  Червоного Хреста оцінять потреби громадян, які перебувають у зоні конфлікту на сході України, в гуманітарній допомозі. Гуманітарна місія буде здійснена після цієї оцінки. Таку інформацію оприлюднив сьогодні, у вівторок 12 серпня, на першому щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

Ініціативу Президента України щодо гуманітарної місії також підтримав президент Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу. На його переконання, ця місія має бути здійснена у відповідності із міжнародним правом. Баррозу повідомив, що Європейський Союз готовий виділити 2,5 мільйонів євро на гуманітарну допомогу для України.

Крім цього, ініціативу проведення гуманітарної місії було обговорено з президентом США Бараком Обамою.

Військові дії в зоні конфлікту

Наступальні дії сил АТО призвели до подальшого послаблення позицій бойовиків та витіснення терористів на територію Луганської області. Головним  опорним пунктом вони обрали Антрацитівський район, що, у випадку наступу українських військ, дає можливість втекти до Росії. Під контроль сил АТО взята ділянка траси, яка з'єднує Горлівку з Донецьком. Таким чином, угрупування  бойовиків в районі Горлівки відрізано від основних сил.

Значні ресурси бойовиків сконцентровані у Шахтарську, Моспиному, Сніжному та Зугресі.

Напередодні вирішальних боїв проводиться інтенсивна розвідка позицій противника. Учора передові загони 95 високомобільної бригади закінчили блискавичний 470-кілометровий рейд, у тому числі  170 км вони пройшли тилами терористів. Під час рейду українські десантники знищили три блокпости та велику кількість живої сили та техніки бандитів.

За розвідданими десантників, накрита частина бронегрупи терористів, що відходили з Горлівки. Ударом з повітря разом з бойовим розрахунком знищено мобільний зенітно-ракетний комплекс у районі Суходольська.

Протягом останньої доби сили АТО 24 рази вступали у вогневий контакт з терористами в районах населених пунктів: Степанівка, Красний Яр, Дебальцеве, Донецьк, Семенівське, Успенка, Старобешеве, Вільхова, Петрівка, Андріївка, Савур-Могила та аеропорту «Луганськ».

Російська сторона продовжує постачання озброєння та найманців через тимчасово неконтрольовані ділянки Державного кордону України. З території РФ було здійснено 4 обстрілів позицій сил АТО та українських прикордонних підрозділів. Так, вчора з 20:35 до 21:45 російські військові обстріляли прикордонний загін в районі селища Красна Талівка. Всього було зроблено 40 артилерійських пострілів з боку російського села Волошине.

З напрямку російського села Маноцький протягом 3 годин росіяни  обстрілювали наш прикордонний блокпост неподалік села Камишине. О 2 годині ночі масованого мінометного обстрілу зазнав пункт пропуску «Успенка» на Донеччині. Росіяни здійснили близько 150 пострілів, пошкоджена будівля пункту пропуску та лінії зв'язку.

Сьогодні опівночі з боку Російської Федерації було здійснено обстріл блокпосту Нацгвардії в районі населеного пункту Успенка з установок «Град».

Учора о 14:00 терористи обстріляли зі стрілецької зброї патруль українських військових на ділянці луганського прикордонного загону. Військовослужбовці відкрили вогонь у відповідь та відбили атаку.

Мінометним та артилерійським обстрілам, як правило, передує повітряна розвідка росіян. Так, вчора прикордонний наряд в районі пункту пропуску «Красна Талівка» на Луганщині зафіксував політ безпілотного літального апарату, який на висоті близько 2 км здійснив заліт на територію України. А о 21:30 в районі Мілового Луганської області зафіксовано політ російського вертольота Мі-24, який рухався на висоті близько 200 м на напрямку «Чортково (РФ) - Мілове (Україна)».

МЗС України 11 серпня у своїй заяві вказав російській стороні на завдані за останні дні з території Росії масовані та численні артилерійські удари з використанням гаубиць, ракетних систем залпового вогню «Град» та мінометів по позиціях Збройних Сил України неподалік населених пунктів Амвросіївка та Успенка Донецької області, Біловодськ, Деркульське, Іванівка, Красна Талівка, Мілове, Станично-Луганське та Юганівка Луганської області, а також по населених пунктах Василівка, Ільїнка Донецької області та Дякове, Міусинськ, Петропавлівка Луганської області. Внаслідок обстрілів є загиблі та поранені.

Кричущим є той факт, що сотні мешканців села Степанівка Донецької області залишилися без даху над головою внаслідок масованих обстрілів 10 та 11 серпня з території Росії із застосуванням ракетних систем залпового вогню «Град». Лише за останній тиждень українські прикордонні підрозділи обстрілювалися з території Російської Федерації понад 13 разів, було зафіксовано 9 випадків порушення повітряного простору України російськими вертольотами. Під вогневим прикриттям артилерії РФ продовжуються спроби незаконного проникнення на територію України російських найманців і військової техніки.

Усі ці провокації Росія здійснює на тлі гучних заяв Кремля про необхідність вирішення начебто гуманітарної катастрофи на сході України. Цинізм ситуації полягає в тому, що, вбиваючи українських військових та мирних жителів, знищуючи інфраструктуру українських міст і сіл, Росія та підконтрольні їй терористи самі ж є першопричиною гуманітарної кризи.

Міністерство закордонних справ України вкотре висловило категоричний протест і вимагає від Росії негайно припинити неприкриті агресивні дії проти України. Це стало б найкращим внеском російської сторони у врегулювання ситуації на сході України, дало б можливість владі України розпочати процес економічної відбудови та соціальної реабілітації регіону.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Ми вже повідомляли про обстріли колонії № 124 у Донецьку. Внаслідок артобстрілу отримали осколкові поранення 31 засуджений, один з яких загинув. Крім того, втік 71 засуджений. Проте вже вчора до колонії повернулося  42 засуджених, які відмовились воювати на боці терористів.

Державна служба зайнятості допомагає у працевлаштуванні переселенцям із зони АТО.  Інформаційно-роз'яснювальна робота ведеться у центрах зайнятості за місцем їх тимчасового розміщення, а також на маршрутах слідування на транспортних вузлах: на залізничних та автовокзалах, автостанціях. 

У звільнених від терористів населених пунктах, військові психологи  проводять роботу з мирними мешканцями, які тривалий час перебували в умовах бойових дій. Роз'яснювальна робота, яку здійснюють психологи, дозволяє забезпечити захист людей від агресивної російської пропаганди.

Міжнародна підтримка

Представник Держдепартаменту США Марі Харф вказала на глибоку стурбованість Вашингтона імовірністю вторгнення російських військ в Україну, відзначила, що будь-яка присутність військ РФ на українській території «неможлива без дозволу Києва». Крім того, поклала на проросійських бойовиків відповідальність за знищення інфраструктури та перебої з водо- та енергопостачанням в українських містах на сході України.

Уряд Норвегії прийняв рішення приєднатися до санкцій ЄС проти російської економіки. Про це заявив глава зовнішньополітичного відомства країни Бергу Бренде. Відзначимо, що Норвегія не є членом Європейського союзу.