РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 1 серпня

Інформація станом на 17:00

Ситуація на території проведення АТО

31 липня сили АТО дотримувались умов «Дня тиші» та не вели активних бойових дій. Уночі було проведено підготовчі заходи для продовження активної фази АТО. Українські військові забезпечили проведення операції вздовж державного кордону з РФ. Окремі підрозділи силовиків, які тримали оборону в прикордонних районах та обстрілювалися з боку Російської Федерації відведені на безпечні рубежі.

Сьогодні протягом дня терористи кілька разів обстріляли позиції та блок-пости сил АТО. Артилерійський та танковий вогонь по підрозділах Збройних Сил України вівся в районі Червонопартизанська. Двічі - з мінометів та танків було обстріляно позиції українських силовиків в районі Амвросіївки та з мінометів обстріляли наших військових в районі населеного пункту Зелене Амвросіївського району Донецької області.

На Донеччині українські військові збили російський безпілотний літальний апарат модифікації «Орлан-10», який вів розвідку місць дислокації підрозділів сил АТО.

Сьогодні зранку три години тривав бій в районі Червонопартизанська Луганської області. Терористи використовували стрілецьку зброю, міномети та танки. Росіяни двічі обстріляли позиції наших прикордонників. О пів на другу дня артилерійського обстрілу з території РФ зазнав пункт пропуску «Довжанський». Приблизно в цей же час з населеного пункту Марфінка Російської федерації відбувся артилерійський обстріл українського пункту пропуску «Успенка» .

Сьогодні вранці у напрямку «Малоєкатєріновка (РФ) - Шевченко (Україна) в 1 км від державного кордону на території РФ виявлено позиції зенітно-ракетного комплексу «Оса». Комплекс призначений для прикриття сил і засобів мотострілецької чи танкової дивізії у всіх видах бойових дій. В залежності від модифікації комплекс «Оса» несе від 4 до 6 зенітних керованих ракет. Дальність дії - до 9 км, швидкість польоту до 420 км/год.

Учора вдень прикордонники Харківського загону затримали неподалік кордону росіянина, який перетнув державний кордон поза пунктом пропуску. Про появу невідомого  повідомили місцеві жителі. Група реагування прикордонників відділу «Веселе» наздогнала та затримала  його на околиці села Липки Харківської області. Мандрівник, одягнений у військову форму, виявився громадянином Росії.  Чоловік ніс речі військового призначення: ніж, сокиру, сигнальні ракети та компас.  Під час бесіди росіянин повідомив, що нібито хотів дістатися до Вінниці до своїх родичів, однак ні адреси, де вони проживають, ні інших подробиць вказати не зміг. Затриманого повернено до Росії  та заборонено в'їзд на територію України терміном на 3 роки.

Відбувається ротація особового складу військовослужбовців НГУ із міста Луцька Волинської області та міста Запоріжжя. У зазначених населених пунктах населення урочисто зустрічає військовослужбовців.

 

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У Шахтарську Донецької області бойовики готуються до можливої атаки сил АТО. До міста додатково стягуються військова техніка та групи бойовиків. Терористи планують замінувати всі під'їзні шляхи до міста, основні автошляхи та стратегічні об'єкти.

У районі села Яковлівка під Донецьком бойовики облаштували новий блокпост. У районі села Мінеральне Ясинуватського району неподалік шахти бойовики встановили установки «Град», з якої здійснюють прицільний вогонь по аеропорту Донецька та позиціях сил АТО, розташованих біля Авдіївки.

Сапери Збройних Сил України знешкодили близько 50 кілограмів пластичної вибухівки, яка була закладена під мостом неподалік селища Луганське Донецької області.  Спеціалісти відзначають професійність закладки. Вони наголошують, що подібне мінування могли зробити лише добре підготовлені диверсанти, які не один рік навчались подібній справі. Також сапери знешкодили двадцять сім 122-х міліметрових мін. Ці боєприпаси були покинуті бойовиками під час втечі від сил АТО.

У Краматорську повністю налагоджено систему водопостачання. На 100% відновлена подача питної води з фільтрувальної станції. Віднині вода з кранів буде йти не за графіком, а в цілодобовому режимі.

З 1 серпня у Слов'янську відновили рух всі тролейбуси. Тривають ремонтні роботи системи зовнішнього освітлення міста. Крім цього, місто вже повністю газифіковано, відремонтовані електромережі, налагоджено водопостачання. Санітарно-епідеміологічна служба завершила аналіз води  у водоймах і криницях. Якість води відповідає нормі. 

Загальна кількість громадян України, які переїхали з району проведення АТО до інших регіонів, складає 62 тис. 394 особи, у тому числі майже 22 тисячі дітей. За останню добу території, підконтрольні терористам, покинули 2 тисячі 210 осіб, з них 746 дітей. Усього протягом липня згідно із заявками регіональних штабів та транзитних пунктів забезпечено перевезення потягами 2036 осіб, з них 872 дітей. Тільки за останню добу небезпечні території залишило 125 осіб, з них 24 дитини.

За інформацією Міністерства охорони здоров'я, усі породіллі забезпечені безкоштовно всіма необхідними ліками та засобами медичного призначення, а при виписці із пологових будинків немовлят відвідують дільничні педіатри за місцем проживання.

Нагадуємо, що тимчасово переміщені особи повинні стати на медичний облік у найближчому закладі охорони здоров'я аби отримувати повноцінну медичну допомогу.

Допомога українським військовим

Акцію з допомоги українському війську провели у Львові. На площі Ринок відбулося урочисте відкриття дерев'яного монументу Львівського Лицаря. Його місія - привернути увагу мешканців міста до потреб українських військовиків. Як відомо, за допомогою Львівського Лицаря, якого вирізьбили ще у 1916 році під час російської агресії, галичани збирали пожертви на потреби мобілізації й на зміцнення обороноздатності гарнізону. Нині пам'ятку відродили. Символічно, що Львівський Лицар майже через сто років знову допомагатиме у зборі пожертв для захисту нашої землі від Росії.

 


Інформація станом на 12:00

Президент України Петро Порошенко підписав закони про ратифікацію угод з Австралією - про направлення австралійського персоналу в Україну для розслідування обставин падіння літака «Малайзійських авіаліній» та Нідерландами - про міжнародну Місію захисту. За Угодою Австралія може направити в Україну поліцейський, військовий і цивільний персонал та пов'язані з ними активи. Персонал матиме свободу пересування на території нашої держави для переміщення до місцевостей, пов'язаних з проведенням розслідування авіакатастрофи.

В Угоді з Королівством Нідерландів зазначається, що Місією керуватимуть Нідерланди. Вона створюється для проведення розслідування відповідно до Резолюції 2166 Ради Безпеки ООН від 21 липня 2014 року, а також з метою здійснення інших видів діяльності, які можуть бути погоджені між сторонами.

Місія складається з військового й невійськового персоналу Нідерландів і Австралії та, у відповідних випадках, інших держав, громадяни яких перебували на літаку. Персоналу Місії дозволяється мати і носити зброю, а також застосовувати силу в порядку самооборони та для виконання своєї діяльності відповідно до цієї Угоди. Крім того, персоналу Місії дозволяється носити польову уніформу. Чисельність Місії становить не більше 700 озброєних осіб. Цю інформацію оприлюднив сьогодні, у п'ятницю  1 серпня, на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

 

Ситуація на території проведення АТО

Підрозділи сил АТО повністю звільнили від бойовиків населений пункт Новий світ Донецької області та підняли Державний прапор на центральній будівлі. Наразі там вже розпочались роботи з відновлення систем життєзабезпечення та інфраструктури.

Сили АТО забезпечують проведення операції вздовж державного кордону України. Окремі підрозділи, які дислокувалися в районі пунктів пропуску Довжанський, Ізварине та Червонопартизанськ,  та перебували під постійним обстрілом артилерійських систем, в тому числі з установок «Град», відведено на нові безпечні рубежі.

Протягом доби терористи обстріляли блокпости та позиції підрозділів ЗС України в районах населених пунктів Шахтарськ, Весела Тарасівка, Білоріченський, Контарне, Дебальцеве, Стукалова Балка, Макарове, Григорівка, Дякове, та аеродрому Луганськ.

Близько 22 години з боку Митякинське (РФ), що за 8 км від кордону з Україною,  російські військові обстріляли позиції ЗСУ біля селищ Нова Вільхова та Макарів. Нараховано 50 пострілів з міномету.

Одночасно з обстрілом нашого блокпосту біля Григорівки з території Росії 150 терористів атакували українських військових за підтримки 3 танків. Проте наші бійці дали гідну відсіч і терористи змушені були відступити.

Учора зранку під час маршу в районі селища Сізе на Луганщині батальйон територіальної оборони «Чернігів» виявив і знищив засідку терористів.

Протягом минулої доби авіація РФ кілька разів незаконно перетинала Державний кордон України, заходячі вглиб нашої країни до 10-15 кілометрів. Сили АТО фіксують такі порушення радіолокаційними засобами та візуально. Зокрема, учора зафіксовано польоти чотирьох вертольотів вогневої підтримки «Ка-52» з боку Російської Федерації.

За допомогою засобів ППО учора зафіксовано 3 авіаційні цілі, що рухались зі швидкістю 800 кілометрів на годину. Авіаційна техніка заходить на територію України на надмалих висотах, та повертається в бік Російської Федерації з набором висоти .

У районі селі Загнітків Кодимського району Одеської області та селі Студена Піщанського району Вінницької області втретє за останні дні зафіксовано політ безпілотного летального апарату з боку придністровської ділянки українсько-молдовського державного кордону.

Російська сторона активно готує вогневі позиції для обстрілу території України. Так, вчора в районі села Стратива Брянської області (5 км від кордону -  навпроти Чернігівської області) в лісовому масиві облаштовані позиції зайняли 17 установок залпового вогню «Град».

Напроти ділянки кордону Сумського прикордонного загону, у Білгородській області  РФ, на відстані приблизно 15 км від лінії державного кордону України, зайняли бойові позиції три  152-мм самохідні установки. У Брянській області на відстані 4-5 км від кордону  з Україною передислоковувались 15 одиниць військової техніки підрозділів Збройних сил РФ.

У Донецьку Ростовської області виявлено перебування військовослужбовців 200-ї окремої мотострілкової бригади, передислокованих з  Мурманської області.

В ніч на сьогодні  через річку Сіверський Донець з території РФ у районі сіл Поповка та Великий Суходіл Луганської області росіяни за допомогою понтонів переправили чергову партію військової техніки для терористів.

За оперативною інформацією, із Чеченської Республіки в бік України вирушив ешелон кадирівців.

Терористи не припиняють мінувати цивільні об'єкти та інфраструктуру. Так, диверсанти замінували ще 2 мости у містах Донецьку, а також у Харцизську, Шахтарську, селищі Оленівка Волноваського району, селах Ребрикове Антрацитівського району та Придорожньому Амвросіївського району. Біля Зуївки Шахтарського району диверсанти замінували службове приміщення водосховища «Вільхівське».

За оперативною інформацією у Донецьку новоприбулих терористів розселяють у школах та дитячих садках обласного центру.

На визволених територіях військовослужбовці Збройних Сил України допомагають мешканцям налагоджувати мирне життя. Лише протягом двох останніх днів до звільнених від терористів населених пунктів було відправлено кілька десятків тон хліба, консервів та круп. У першу чергу продукти отримують будинки для людей похилого віку, лікарні та дитячі садки.

Вчора саперними підрозділами ЗСУ було розміновано міст в населеному пункті Відродження поблизу Артемівська.

У Слов'янську відновлено енерго- та водопостачання дитячих садочків та шкіл, які готуються прийняти дітей 1 вересня.

Вчора у цьому місті вийшов перший післявоєнний номер місцевої газети «Вєсті», накладом 4 тисячі примірників. 1 травня редакція газети прийняла рішення припинити випуск і не співпрацювати з терористами.

У Лисичанську надають гуманітарну допомогу мешканцям, відновили електропостачання у міській лікарні.

З вівторка 29 липня українські військові відкрили гуманітарний коридор для вимушених переселенців з Луганська. Він працює щодня з 10 до 16 години і пролягає по дорозі через Металіст у бік містечка Щастя. Тільки за минулу добу по цьому коридору проїхало близько 100 автомобілів.