РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 25 липня

Інформація станом на 17:00

  Ситуація в зоні проведення АТО

У нещодавно звільненому від терористів Лисичанську повним ходом йдуть роботи з пошуку залишків зброї та боєприпасів, обстеження та розмінування житлових приміщень та об'єктів інфраструктури міста. Під час обстеження місцевої лікарні знайдено важкопораненого офіцера військової частини Національної гвардії України. Наразі його доставлено до Дніпропетровської клінічної лікарні. Розпочата робота з місцевим населенням, складаються плани відновлення об'єктів життєзабезпечення, робиться розрахунок необхідних для цього ресурсів.

Відступаючи, терористи продовжують розміщувати свої вогневі позиції у житлових масивах міст, наражаючи мирних мешканців на небезпеку. Надійшла оперативна інформація, що на території Донецького військового училища знаходиться 3 одиниці систем залпового вогню «Град». Періодично вони виїжджають у місто та обстрілюють житлові масиви. В Кіровському районі міста та у житловому мікрорайоні «Солнцево» бойовики замаскували 3 танки Т-72 та 3 установки «Град». У місті Горлівка, яке є фактично «воротами» до столиці Донбасу,  на дахах багатоповерхових будинків встановлені зенітні установки.

Сьогодні опівдні, терористи знеструмили насосну станцію Донецького казенного заводу хімічних виробів, яка розміщена в Куйбишевському районі міста. Це призвело до зупинки водопостачання підприємства.

Сьогодні терористи викрали начальника та співробітницю управління внутрішньої політики Донецької Облдержадміністрації. За попередніми даними, їх перевезли та утримують у захопленому терористами приміщенні Управління СБУ в Донецькій області.

Ситуація на кордоні

Сьогодні о 13:25 з мінометів терористи обстріляли український прикордонний пункт пропуску «Маринівка» з боку населеного пункту Дмитрівка. Після цього  бойовики здійснили провокаційні обстріли російської території.

 

Міжнародна підтримка

 

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив, що Європа має застосувати санкції до Росії. Зокрема, він зазначив, що Російська федерація робить спроби дестабілізувати суверенну Україну, порушує її територіальну цілісність і озброює сепаратистів. Якщо Росія не змінить свій підхід до України, то ясно, що Європа і Захід повинні докорінно змінити підхід і до Росії.

Місія США в ОБСЄ заявила, що Росія, всупереч проханням низки делегацій, відмовилася розширити обсяг місії ОБСЄ для спостереження на кордоні з Україною і погодилася тільки на найбільш обмежений її варіант. Таким чином, за ухвалою Постійної ради ОБСЄ місія спостереження буде обмежена двома пунктами пропуску, де матиме змогу спостерігати за кількома сотнями метрів російсько-українського кордону з його довжиною майже дві тисячі кілометрів.

Японія може ввести додаткові санкції проти Росії, якщо буде підтверджено, що малайзійський Боїнг на сході України збили сепаратисти за допомогою зброї, зробленої в Російській федерації.

 


 

Інформація станом на 12:00

Інформація щодо авіакатастрофи

24 липня з Харкова до Нідерландів було відправлено ще два військово-транспортні літаки із 74 контейнерами з тілами загиблих під час катастрофи літака Boeing-777. Всього відправлено 114 контейнерів.

Вчора протягом дня міжнародні експерти працювали у групах за технічними напрямками розслідування. Для проведення досліджень та моделювання була задіяна спеціальна лабораторія Національного авіаційного університету.

 

Військові дії в зоні проведення АТО

Продовжується наступ сил АТО, змикаючи кільце навколо території, тимчасово підконтрольній терористам. Учора о 22:20 над міською радою Лисичанська Луганської області було піднято Державний прапор України. Підрозділи Збройних Сил України звільнили місто від терористів. Бої за Лисичанськ тривали дві доби. Терористи чинили шалений опір. Частина з них втекла з міста напередодні головного штурму. Завдяки чіткому плануванню операції штабом АТО військовослужбовцями Збройних Сил України було завдано потужних ударів у кількох напрямах - по місцях скупчення живої сили противника, блокпостах, опорних пунктах та інших укріпленнях, що в підсумку дозволило визволити Лисичанськ від загарбників. Сьогодні розпочались роботи з розмінування об'єктів та відновлення життєдіяльності міста.

Загалом протягом останнього тижня українські військові звільнили від бойовиків 10 населених пунктів - Дзержинськ, Соледар, Карлівку, Нетайлове у Донецькій області, також Лисичанськ, Сєверодонецьк, Попасне, Рубіжне, Ювілейний, Первомайське у Луганській області та взяла під контроль стратегічно важливий населений пункт Георгіївка в районі Луганська. Також сили АТО увійшли в аеропорт «Донецьк» та розблокували аеропорт «Луганськ».

За останню добу прикордонники збили 3 безпілотні літальні апарати без розпізнавальних знаків: 2 - в Луганській області, неподалік прикордонного пункту «Довжанський», ще один - у Харківській області. Такі безпілотники використовуються винятково спецслужбами та розвідкою Російської Федерації.

Вчора з 18 та 23 години з території Росії було двічі обстріляно пункт пропуску «Маринівка», що на Донеччині, з мінометів, установок «Град» та артилерією. Інфраструктура та обладнання міжнародного пункту пропуску «Маринівка» виведені з ладу.

У зв'язку із заявою заступника міністра оборони РФ Анатолія Антонова про те, що з початку червня зафіксовано 9 випадків обстрілів території РФ зі сторони України офіційно заявляємо, що Збройні сили, підрозділи Держприкордонслужби та інші легітимні силові структури України не відкривають і не відкривали вогню по території Російської Федерації. Ще раз звертаємо увагу влади Росії та світової громадськості на те, що такі провокаційні обстріли терористи систематично здійснюють для того, щоб російські збройні сили відкривали вогонь по позиціях українських прикордонників та військових.

Російський солдат Андрій Балабанов, що на знак незгоди з політикою Російської Федерації добровільно перейшов на бік України, засвідчив, що російська сторона направляє до України кадрових військових фахівців, озброєння та броньовану військову техніку.

Терористи продовжують захоплювати цивільні об'єкти та промислові підприємства, а також руйнувати інфраструктуру.

Так, у Донецьку бойовики захопили кілька приватних підприємств, взявши в заручники їх співробітників, автобазу будівельно-монтажного експлуатаційного управління №7 «Донецької залізниці». Також вчора російські диверсанти підірвали два мости у Стаханові Луганської області.

Терористи продовжують використовувати мирне населення як «живий щит», а також розміщувати свої вогневі позиції у житлових масивах та на території цивільних об'єктів. Бойовики розмістили десятки систем «Град» у людних кварталах. Зокрема, у Горлівці біля шахти ім. Румянцева, у Харцизьку на території жеку №5, у селі Маломиколаївка біля Красного Луча, у Первомайську в районі ПТУ №31.

У Горлівці російські найманці проводять примусову загальну мобілізацію. Озброєні бойовики забирають чоловіків від 14 років, мотивуючи це тим, що в Російській Федерації паспорти видаються саме з такого віку. Терористи забирають навіть 65-річних пенсіонерів.

У період з 19 по 25 липня у Донецькій та Луганській областях правоохоронні органи зафіксували 22 випадки викрадення людей, 43 - незаконних заволодіння транспортними засобами та мародерства.

Для якнайшвидшого повернення мешканців звільнених від терористів міст до повноцінного мирного життя, українські військові та місцеві органи влади активно проводять роботи із розмінування, розбирають завали зруйнованих будинків, допомагають відновлювати інфраструктуру та системи життєзабезпечення. Так, у Слов'янську 96% населення вже підключено до електромережі, відремонтовано 99,8% ліфтів, у 70% будинків відновлено подачу води. У Донецькій області енергетики відновили енергопостачання в 7 населених пунктах, де проживає понад 10 тисяч осіб.

Протягом доби загинуло 13 військовослужбовців ЗС України, 19 отримали поранення, знищено 9 одиниць озброєння та військової техніки. Усі поранені доставлені до медичних закладів, їм надано відповідну медичну допомогу.

Міжнародна підтримка

24 липня під час засідання Комітету постійних представників ЄС учасники ухвалили комюніке по додатковим санкціям щодо Росії у зв'язку із ситуацією на сході України. Пропозиції постпредів будуть затверджені Радою ЄС за процедурою письмового голосування і будуть опубліковані до кінця дня 25 липня, відразу вступивши в силу.

Президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що у зв'язку з ситуацією в Україні Литва може на національному рівні запровадити санкції щодо окремих громадян Росії.

Уряд Канади розширив список санкцій проти РФ, включивши до нього ряд російських оборонних і сировинних компаній і банків. Під дію обмежень потрапили «Газпромбанк», «Зовнішекономбанк», «Новатек», концерн «Алмаз-Антей», НПО «Машино­будування», концерни «Калашніков», «Сузір'я», «Радіоелектронні технології», «Базальт» і Конструкторське бюро приладобудування. Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер пояснив, що санкції передбачають припинення кредитування енергетичних компаній та фінансових установ, які потрапили до «чорного списку».

Заступник голови прес-служби Держдепартаменту США Марі Харф заявила, що американська розвідка отримала нові дані, які підтверджують, що літак «Малайзійських авіаліній» був збитий зенітно-ракетним комплексом «Бук» з території, яка контролюється терористами. Вона запевнила, що США оприлюднюватимуть докази цього факту по мірі можливості. Окрім того, вона заявила про наявність свідчень того, що Росія веде артилерійський вогонь зі своєї території й атакує позиції українських військових, а також про наявність інформації, що російська сторона має намір поставити терористам більш потужні реактивні установки, у тому числі установку «Торнадо».