РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 22 липня

Інформація станом на 17:00

 

Інформація щодо авіакатастрофи

Після прибуття до Харкова тіла загиблих планується розмістити у залізничних вагонах-рефрижераторах, на території «Заводу імені Малишева», де на цей час підготовлено приміщення для огляду тіл загиблих, їх реєстрацію та закладання в домовини. В зазначених приміщеннях також організовано місця для роботи та оформлення документів судмедекспертами, митниками та прикордонниками. Після цього  тіла в трунах авторефрижераторами будуть направлятись в аеропорт м. Харкова для відправлення їх до Нідерландів.

Для розвантаження та перевантаження тіл загиблих створено зведений загін Державної служб з надзвичайних ситуацій України у Харківській області у кількості 150 чол. Документальні процедури щодо вильоту вантажу із загиблими з аеропорту «Харків» вирішені. Відпрацьовується питання обробки та догляду контейнерів з тілами загиблих із застосуванням спеціального обладнання догляду (Інтроскоп) згідно вимог Нідерландської сторони.

Ситуація на кордоні

Тривають обстріли українських підрозділів на кордоні. Сьогодні вогонь з танків та БТР-ів вівся неподалік населених пунктів Дмитрівка та Маринівка. Атаки ворога відбито.

Росіяни продовжують зосереджувати війська безпосередньо на кордоні. Так, сьогодні біля населеного пункту Петрівка, що на Луганщині на відстані в 200 м від лінії кордону на території РФ, було виявлено 3 БТРи РФ та близько 40 російських військовослужбовців.

На ділянці «Вовчанськ»  прикордонний наряд виявив на території  РФ установку «Град» в похідному стані на відстані 200 метрів від кордону з Україною.

Військові дії в зоні проведення АТО

Сьогодні завдяки успішній операції українські військові звільнили від терористів місто Сєверодонецьк Луганської області. Над містом майорить український прапор. В ході операції наші військові звільнили 4-х заручників, які знаходилися у полоні близько місяця. На одному з об'єктів силовики  виявили тіла 2-х громадян, яких залишаючи місто розстріляли терористи.  Наразі в Сєверодонецьку сили АТО займаються обстеженням будівель і шляхів на предмет їхнього можливого мінування.

Триває бій за звільнення Лисичанська. Бандформування з боями та великими втратами поспіхом залишають місто.

Сьогодні було підірвано один з попередньо замінованих мостів між Сєверодонецьком та Рубіжним.

Учора у Луганську терористи викрали 9 студентів, громадян Федеративної республіки Нігерія. Російські найманці утримують іноземців в захопленій будівлі СБУ. Родичі викрадених мають намір звернутися до Посольства Нігерії в Україні з метою вирішення питання визволення заручників.

У звільнених від терористів українських містах відновлюється зв'язок. Нещодавно було відновлено телефонний зв'язок та доступ до інтернету у населених пунктах: Краматорськ,  Красноармійськ, Мар'їнка, Слов'янськ, Селідове, Добропілля, Димитрове, Святогірськ, Красний Лиман, Велика Новосілка, Олександрівка, Новий Світ, Дружківка. Також  було відновлено міжнародний та міжміський телефонний зв'язок  у Олександрівці, районних центрах Горлівки та Добропілля.

Сьогодні вночі співробітники СБУ затримали групу диверсантів з 5-х чоловік, які готували терористичні акти на території Одеської області. В їхньому арсеналі виявлено саморобні вибухові пристрої, які російські найманці збиралися застосувати в місцях масових скупчень громадян. Встановлено, що вони вже підірвали кілька відділень банків в Одесі та планували підірвати будівлі військових комісаріатів.

 


Інформація станом на 12:00

Щодо авіакатастрофи літака  Boeing-777 Малазійських авіаліній

Учора на місці падіння літака Boeing-777 Малазійських авіаліній повністю завершено пошукові роботи, під час яких було обстежено територію площею понад 140 кв. км, у тому числі 2,1 кв. км Грабовського водосховища.

Наразі міжнародні експерти на місці аварії вивчають уламки літака. Їх робота ускладнюється тим, що на місці аварії під виглядом цивільних осіб вже були російські військові експерти.

Сьогодні об 11:20 спецпотяг «Укрзалізниці» із тілами загиблих у катастрофі літака Boeing-777 прибув до Харкова.

 

Військові дії в зоні конфлікту

Продовжується наступ українських силовиків на терористів. Завдяки успішним боям звільнено від російських найманців населені пункти Дзержинськ, Соледар Донецької області та Рубіжне, Ювілейний, що на Луганщині. Сили АТО взяли під контроль стратегічно важливий населений пункт Георгіївка біля Луганська. Триває звільнення Лисичанська.

Протягом доби терористи 20 разів атакували блокпости та позиції підрозділів Збройних сил України в районах населених пунктів Луганськ Дмитрівка, Кам'янка, Кумачево, Маринівка, Новоазовськ, Старобешев, Сонцеве, Іловайське, Авдєєвка, Червонопартизанськ.

Окрім того, з території Росії з мінометів були обстріляні позиції сил АТО поблизу селища Новоазовськ і Кумачеве на Донеччині, та з самохідної артилерії - КПП «Довжанський» Луганської області.

Також близько опівночі на ділянці відділу прикордонної служби «Станично-Луганське» Луганської області з території Росії здійснено більше 40 мінометних пострілів по позиціях українських прикордонників. Після цього російська бойова техніка відійшла вглиб території Росії. На світанку терористи повторно обстріляли цей прикордонний пункт з установок «Град». Втрат серед українських військових немає.

Неподалік селища Кам'янка Донецької області на блокпості сил АТО російські найманці підірвали мікроавтобус, начинений вибухівкою. Загинуло троє українських військових.

Сьогодні, з другої до третьої години ночі, було обстріляно блокпост Національної гвардії України в районі населеного пункту Новоазовськ Донецької області. Обстріл також вівся з території Російської федерації.

Росія продовжує нарощувати військову присутність вздовж кордону з Україною. Так, до населеного пункту Суджа Курської області РФ перекинуто війська із Забайкальського та Далекосхідного військових округів Росії. В Суджанському районі зафіксовано розгортання 2 вузлів зв'язку та очікується завезення апаратури засекреченого зв'язку.

 

Ситуація в населених пунктах зони проведення АТО

Терористи продовжують системно руйнувати інфраструктуру та перешкоджають роботі місцевих установ. Так, у Луганській області диверсанти підірвали два автомобільних мости між містами Сєверодонецьк і Рубіжне. У Лисичанську заміновано міст в районі колишнього «ВАТ Лисичанський содовий завод» через річку Сіверський Донець. Крім того, заміновано міст між Сєверодонецьком та селищем Воєводівка.

Вчора у селищі Вовчоярівка на Луганщині терористи пошкодили два водогони, що призвело до підтоплення селища.

В Артемівську бойовики атакували енергопідстанцію з установок «Град», пошкодивши та знеструмивши кілька важливих об'єктів Донбаської енергетичної системи «Укренерго». Найскладніша ситуація з енергопостачанням в Артемівському, Авдіївському, Горлівському, Ясинуватському та Мар'їнському районах.

Для якнайшвидшого відновлення мирного життя та повернення переселенців сьогодні «Укрзалізниця» запустила швидкісний експрес «Інтерсіті» за маршрутом Київ -Слов'янськ - Краматорськ. Учора було відновлено рух автобусів у напрямку Слов'янська та Святогірська Донецької області.

 

Міжнародна підтримка

Учора Рада безпеки ООН одностайно ухвалила запропоновану Австралією резолюцію щодо катастрофи малайзійського літака Боїнг-777 на сході України. Документ вимагає надати безпечного, повного і безперешкодного доступу експертів у район авіакатастрофи, а також забезпечити збереження доказів на місці падіння літака. Це передбачає припинення бойових дій у районі авіакатастрофи. При цьому керівну роль у розслідуванні обставин авіакатастрофи погодилися взяти на себе Нідерланди за тісної взаємодії з ООН та ІСАО.

Про нові санкції проти Росії заявив також Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. Мова йде передусім про заборону експортувати російські високотехнологічні товари подвійного призначення. Санкції запровадять у випадку бездіяльності Москви у вирішенні питання стосовно безперешкодного допуску міжнародних експертів на місце авіакатастрофи літака Боїнг-777.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив про можливість застосування політичних та економічних заходів проти тих, хто перешкоджатиме наданню доступу до місця авіакатастрофи лайнера Боїнг-777 в Україні. У цьому контексті він закликав РФ вплинути на бойовиків з мето забезпечення доступу експертів до місця катастрофи малайзійського літака.