РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 21 липня

Інформація станом на 12:00

 

Щодо розслідування обставин авіакатстрофи  літака Boeing-777 Малазійських авіаліній

Протягом останньої  доби у Шахтарському районі Донецької області на місці падіння літака «Boeing 777» «Малазійських авіаліній» продовжувалися пошуково-рятувальні роботи. Станом на 8 годину ранку підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій знайшли тіла 272 загиблих та 66 фрагментів.

Українські рятувальники доставили тіла у надані українським урядом вагони-рефрижератори «Укрзалізниці» на станції Торез, які планується відправити в Харків. 

Озброєні терористи продовжують перешкоджати роботі рятувальників і вивезенню тіл загиблих.

Наразі навколо місця катастрофи обстежено площу пошуку близько 120 кв. км. До пошуково-рятувальних робіт у зоні катастрофи літака та спеціальних робіт у Києві залучено 810 фахівців та 35 одиниць техніки.

Терористи викрадають знайдені особисті документи пасажирів та членів екіпажу під час пошуково-рятувальних робіт. Зокрема, російські найманці викрали  дипломатичну пошту, яку перевозив цей рейс.

Після того, як українська сторона оприлюднила докази причетності проросійських бойовиків до збиття малайзійського літака, у світі спостерігається консолідація позицій іноземних держав, які жорстко засуджують російську підтримку терористів на сході України. Такі дії Російської Федерації призводять до трагічних наслідків, у тому числі для громадян інших країн. При цьому США, Великобританія, Німеччина, Франція, Австралія рішуче закликають Росію припинити підтримку терористів і вимагають від Кремля закрити кордон. В іншому випадку вони обіцяють ввести більш дієві санкції стосовно Росії.

 

Ситуація в зоні проведення АТО

Незважаючи на заклики міжнародної спільноти, Росія продовжує постачати терористам озброєння та важку техніку. Тактика російських диверсантів полягає в наступному. Спочатку терористи відкривають демонстративний вогонь по безлюдних територіях Росії з України. У відповідь російські військові  завдають масованого обстрілу по позиціях наших військових. Під прикриттям щільного артилерійського вогню на територію України проходять колони важкої техніки та найманців.

Так, учора з  російського села Блєшаково через прикордонний пункт «Ізварине» Луганської області колона важкої техніки російських диверсантів спробувала прорватись на територію України. Колону обстріляла українська артилерія, проте кільком танкам та вантажівкам вдалося перетнути кордон.

Протягом учорашньої доби та у даний час підрозділи Нацгвардії та Збройних сил України проводять операцію з блокування стратегічно важливого транспортного вузла міста Рубіжне. Таким чином українські військові перекриють терористам шляхи постачання зброї та техніки з Росії.

Незважаючи на трагедію з малайзійським літаком та сьогоднішню заяву президента Росії Володимира Путіна про плани відновити мир, терористи продовжують вести активні бойові дії на Сході України. Так, за минулу добу озброєні російські найманці   обстріляли блокпости та позиції підрозділів Збройних сил України в районах населених пунктів Дмитрівка, Маринівка, Кодима, Новокалиново, Солодке, Красна Гора, Червонопартизанськ, Олександрівка, Ільєнко, Предтечно та Луганськ.

Вчора відбувся  бій у районі населеного пункту Червонопартизанськ Луганської області. Терористи не змогли прорватися та відступили. Втрат серед прикордонників немає.

Завдяки професійним діям українських військових під час бойових зіткнень в районах Лисичанська, Рубіжного, Сєверодонецька та в передмістях Луганська, терористи зазнали великих втрат. Зокрема, члени незаконних збройних формувань у паніці  спробували прорватися з оточеного Лисичанська колоною техніки, подібно до того, як це було під Слов'янськом. Але бандити потрапили у вогневий мішок, створений підрозділами Збройних сил України. Як результат, три одиниці техніки терористів згоріли на місці бою, а решта терористів розбіглися та повернулися до заблокованого міста. Окрім того, українські військові захопили у полон 35 найманців, серед яких більшість громадян Росії, зокрема, з Кавказу.

Окрім того, вчора у Луганську сили АТО відрізали терористів від каналів постачання зброї та боєприпасів. Розуміючи це, бандити чинять шалений опір українській армії і розстрілюють з гранатометів житлові будинки у передмісті Луганська, що призводить до смертей серед мирних мешканців.

На заході ущільнюється кільце навколо Горлівки та Донецька. Розширюється зона контролю довкола аеродрому Донецьк. Загалом по трьох напрямках сили АТО володіють ініціативою та нарощують відчутну перевагу.

Росія продовжує стягувати війська на кордон з Україною. На російську залізничну станцію "Ліхая" Ростовської області прибув ешелон бронетехніки Збройних сил Російської Федерації (близько 100 одиниць), яка колоною висунулася в напрямку н.п. Новошахтинськ Ростовської області.

На окупованій українській території в районі села Стрілкове Херсонської області зафіксовано нарощування живої сили та військової техніки Російської Федерації. Крім цього, підрозділи російських Збройних сил розпочали мінування української водної акваторії Азовського моря навколо захоплених газовидобувних установок. Прикриття мінування здійснюють два російських ракетних катери.

У передмісті Рубіжного Луганської області військовослужбовці Національної гвардії розблокували військову частину НГУ з охорони особливо важливих державних об'єктів, яка протягом 2-х місяців була заблокована та піддавалася атакам терористів.

Терористи продовжують захоплювати та системно знищувати цивільні об'єкти, перешкоджаючи нормалізації життя місцевих мешканців. Так, у Молодогвардійську Краснодонського району Луганської області близько 30 російських диверсантів взяли під свій контроль підстанцію у лінійного відділення «Міненерго» та диспетчерський пункт Краснодонської розподільчої електростанції, а у Вуглегірську Донецької області - Вуглегірської теплоелектростанції. Це створює загрозу енергопостачанню регіону.

Між селищем Воєводівка та містом Сєверодонецьк Луганської області диверсанти замінували мости,  мостові переходи та під'їзні шляхи до Макіївки Донецької області, а також дамбу Миронівського водосховища у Артемівському районі на Донеччині. Це ставить під загрозу роботу системи водопостачання.

Терористи продовжують викрадати людей, у тому числі іноземців. Вчора у Луганській області російські найманці на блокпосту неподалік Перевальська захопили в полон громадянина Королівства Швеція та утримують його під вартою в Горлівці.

Висловлюємо подяку мешканцям Луганської та Донецької областей, які допомагають українським військовим звільняти заручників та сприяють у проведенні антитерористичної операції.

Інформація від місцевих мешканців допомагає силам АТО точно встановлювати координати розміщення терористів, знешкоджувати вибухонебезпечні предмети, заарештовувати тих злочинців, які під виглядом мирних жителів намагаються залишитися на звільнених територіях.