РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 17 липня

Інформація станом на 17:00

17 липня Європейський парламент ухвалив на пленарній сесії в Страсбурзі резолюцію щодо ситуації в Україні, в якій висловлюється підтримка дій українського керівництва і засуджуються дії Росії.

Європарламент підтримує мирний план Президента України Петра Порошенка як «головний шанс на деескалацію і встановлення миру». Також Європарламент «підтримує рішучі дії президента щодо забезпечення цілісності, суверенітету і територіальної цілісності України».

Водночас  Європарламент заявляє, що Росія бере участь у військових діях і військових поставках, закликає її виконувати міжнародні зобов'язання, сприяти реальним мирним переговорам і використовує свій вплив для припинення будь-якого насильства.

Депутати асамблеї ЄС «підтверджують право на самооборону» та нагадують, що «міжнародне співтовариство підтримує єдність, суверенітет і територіальну цілісність України». Вони засуджують «російську агресію в Криму» та «вважають приєднання Криму незаконним, відмовляються визнати російське де факто правління на півострові, вітають рішення ЄС заборонити імпорт товарів з Криму і Севастополя».

Ситуація в зоні проведення АТО

Триває активна фаза антитерористичної операції на Сход України.

Терористи ведуть вогонь по українських військових, прикриваючись мирним населенням. Сьогодні о 12:45 бойовики знову обстріляли «Градами» з житлових кварталів міста Луганський аеропорт, який утримують під своїм контролем українські військовослужбовці. Удари у відповідь не наносились через загрозу безпеці мирних жителів.

Артилерійські обстріли бойовики ведуть і по житлових масивах. Так, у Горлівці терористи пошкодили дах житлового будинку, а в Донецьку один з будинків було частково зруйновано снарядом. У Петровський райвідділ міста надійшла інформація про те, що в результаті бойових дій терористи також пошкодили будівлю дитячого садка №94: там розбиті шибки та зруйнована покрівля. В Артемівському районі терористи обстріляли населений пункт Серебрянка, у результаті чого пошкоджені житлові будинки, є постраждалі. У районі через постійні обстріли бойовиків знищені поля пшениці. Аналогічна ситуація і в районі Дзержинська - там згоріло 18 га врожаю.

Сьогодні терористи неодноразово обстріляли артилерією житлові квартали Луганська, вдаючи їх за обстріли силами АТО з метою дискредитації українських військових. Відразу по закінченню обстрілів на місця пригод прибували знімальні групи російських телеканалів, що свідчить про їх активну взаємодію та скоординованість з бойовиками.

Ситуація на державному кордоні

Тривають бої за контроль над державним кордоном України. Ситуація загострюється у зв'язку з продовженням концентрації військ Збройних сил Російської федерації поблизу українського кордону. Обстріли позицій прикордонників та сил АТО все частіше ведуться з території  Росії. Так, сьогодні, близько 10:00 пункт пропуску «Маринівка»  був обстріляний реактивною артилерією, яка розміщувалася на російській території в районі хутора Реп'яхуватий Ростовської області. Про цей факт офіційно проінформували Прикордонну службу ФСБ Росії на центральному та регіональному рівні. 

Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ відреагувати на факти обстрілів українських військових з території Російської Федерації.

Відновлюється інфраструктура у містах, звільнених від терористів. За даними «Донецькобленерго», співробітники електромереж частково відновили електропостачання Мар'їнки. Електроенергія подана в центральну частину міста. Підключили до води міську насосну станцію, дитячий будинок і госпіталь для ветеранів. Також енергетики ведуть відновлювальні роботи в Сніжному, Шахтарському та Слов'янському районах. В Артемівському районі відновлюють електропостачання Сіверська та 6 сіл - Верхньокам'янка, Кіровка, Роздолівка, Серебрянка, Дронівка, Григорівка.

 Допомога військовим

Під час Всеукраїнської акції «Підтримай українську армію» мешканці Кіровоградщини зібрали вантажі з гуманітарною допомогою для військовослужбовців Збройних Сил України. Працівники Інгульської, Смолінської та Новоконстянтинівської шахт закупили для потреб військовослужбовців, амуніцію, засоби індивідуального захисту та білизну.

 


 

Інформація станом на 12:00

Президент України підписав закон, який надає статус учасників бойових дій усім громадянам України, які задіяні у проведенні антитерористичної операції на Донбасі. Це стосується як представників силових відомств, так і працівників підприємств, установ, організацій, які залучались до участі в АТО. Порядок надання статусу учасника бойових дій буде затверджений Кабінетом Міністрів.

Міжнародна спільнота підтримує Україну у процесі відновлення миру на Донбасі та засуджує агресивні дії Російської Федерації. Сполучені Штати Америки розширили перелік громадян Росії та російських компаній, до яких будуть застосовані санкції через те, що Росія продовжує підтримку терористів та порушення суверенітету України. Зокрема, це компанія «Новатек», «Роснефть», «Газпромбанк», «ВЕБ», концерн «Калашніков» а також 8 компаній оборонно-промислового комплексу.

 

Так само розширено санкції з боку Європейського Союзу. За підсумками засідання Європейської Ради прийнято рішення про призупинення операцій Європейського інвестиційного банку з Росією, такі ж заходи будуть вжиті Європейським банком реконструкції та розвитку. Будуть переглянуті програми співпраці між Росією та ЄС, офіційно обмежено здійснення інвестиційних програм у Криму. До 1 серпня запропоновано підготувати пропозиції щодо переліку компанії, на які мають бути поширені санкції.

 

Ситуація в зоні проведення АТО

Після вимушеної перерви учора авіація Збройних сил України відновила виконання бойових завдань у районі проведення АТО. Бойові літаки ЗСУ завдали декількох точкових ударів по реактивних системах залпового вогню «Град», блокпостах, опорних пунктах, скупченням живої сили та техніки бойовиків-найманців. Літаки військово-транспортної авіації продовжують перевозити гуманітарні вантажі. Кожен такий виліт - це надскладна операція, яка потребує високого професіоналізму та мужності українських пілотів. Незважаючи на інтенсивні обстріли та опір бойовиків наші війська героїчно тримають оборону на кордоні. Це надважливе завдання, оскільки втрата контролю над кордоном може призвести до масового проникнення на територію України додаткової техніки та диверсантів.

За добу здійснено 12 вильотів літаків Повітряних Сил та 17 вильотів вертольотів армійської авіації Сухопутних військ з метою завдання ударів по позиціях бойовиків, доставки гуманітарних вантажів та пошуково-рятувального забезпечення.

Учора близько 13:00 терористи з переносного зенітно-ракетного комплексу пошкодили літак Су-25, який виконував бойове завдання. Льотчик вивів літак у безпечний район та успішно здійснив вимушену посадку. Пілот не постраждав. Літак має незначні пошкодження та підлягає відновленню.

З учорашнього дня не вщухали бої поблизу Маринівки. Українські військовослужбовці відбили 4 потужні атаки противника. Бойовики наступали під прикриттям 5 танків і декількох БТР. Наші військові знищили 3 танки, 2 БТР та 3 автомобілі терористів, які доставляли бойовиків до місця бою.

16 липня близько 19:00 з боку Росії здійснено чергову провокацію. Військовий літак Збройних Сил Російської Федерації завдав ракетного удару по літаку Су-25 Збройних Сил України, який виконував завдання на українській території. Наш літак був збитий, льотчик катапультувався та був евакуйований в безпечне місце підрозділами Збройних Сил України. Льотчик живий, поранень нема. 

Ситуація на кордоні в зоні АТО залишається складною. Постійно застосовуються системи залпового вогню «Град», важка артилерія та міномети.  Обстріли позицій прикордонників та сил АТО часто ведуться з території РФ. Так, наші позиції на цій ділянці були обстріляні артилерією з боку російського населеного пункту Куйбишеве.

Терористи нарощують угруповання сил та засобів на нашій території, в тому числі у їх складі зафіксовані групи військовослужбовців у формі Збройних сил РФ без знаків розпізнавання. Таку групу помічено в районі селища Ізварине. Угруповання має на озброєнні артилерію та установки «Град».

Триває передислокація підрозділів РФ до державного кордону України практично на усіх його ділянках.

У районі населеного пункту Дмитрівка з боку Російської Федерації з мінометів та важкої артилерії терористи обстріляли опорний пункт ротної тактичної групи повітряно-десантної бригади Збройних сил України. Бойовики наблизилися до опорного пункту на відстань близько 600-800 метрів, але атаку противника було відбито. Під час запеклого бою п'ятьох українських військовослужбовців поранено, втрати противника уточнюються.

В результаті другої спроби знищити блокпост під населеним пунктом Маринівка Донецької області за значної переваги сил терористів у бою трагічно загинув командир роти спецпризначення лейтенант Богдан Завада. Під час бою лейтенант прикривав особовий склад та особисто вів вогонь з протитанкового гранатомету. Він підбив ворожий БТР та знищив 10 терористів. Своїми діями український офіцер допоміг перегрупуватися бійцям Національної гвардії на блокпосту, врятувавши їх життя. Міністр внутрішніх справ України подав рапорт Президенту України про присвоєння Богдану Заваді звання Героя України.

У відповідь на ці атаки авіація Збройних сил України завдала ударів по ворогу в районі населених пунктів Маринівка та Степанівка.

Протягом доби терористи здійснили 27 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів ЗС України в районах н.п. Тарани, Дмитрівка, Маринівка, Моспине, Шишкове, Червонопартизанськ, Іллівка, Уманське, Стукалова Балка, Земляне, Стара Краснянка, Луганськ, Краснодон, Провалля.

Учора внаслідок інтенсивних обстрілів з боку терористів в районі  державного кордону України поблизу населених пунктів Куйбишеве та Гуково 17 українських військовослужбовців, які отримали поранення, були переправлені для надання медичної допомоги на територію Російської Федерації. Це дозволило врятувати життя наших військових, серед яких були важкопоранені. Сьогодні зранку один боєць Національної гвардії від отриманих ран помер.

Українська сторона робить все для повернення наших військових до України.

Учора було зафіксовано чергову хвилю дезінформації з метою поширення паніки в суспільстві. Українські спецслужби відслідкували декілька бот-атак в інтернеті та масове поширення неперевіреної інформації у телефонних мережах. Зокрема, йдеться про розсилку смс-повідомлень та велику кількість дзвінків до засобів масової інформації начебто від українських військовослужбовців  чи їх матерів. У них повідомлялося про критичний стан наших військових в зоні АТО та начебто великі жертви під час боїв у районі Довжанського, Ізвариного та Червонопартизанська. Крім цього, зафіксовані дзвінки про мінування цивільних об'єктів у Києві та інших містах України. Насправді ці дані не відповідають дійсності.

Звертаємося до працівників ЗМІ бути вкрай обережними із подальшим використанням неперевіреної інформації. Також просимо громадян України інформувати про подібні випадки  Службу безпеки України.

Внаслідок учорашніх боїв загинуло 5 наших військовослужбовців, 11 отримали поранення.

Терористи продовжують руйнувати інфраструктуру. Вчора 16 липня у районі м. Докучаєвська Донецької області на автошляху «Велика Новоселківка - Амвросіївка» бойовики здійснили спробу підриву шляхопроводу над залізницею. Пошкоджено одну опору. Рух вказаною ділянкою обмежено.

 

Відновлення інфраструктури

У Слов'янську триває відновлення електропостачання житлових районів міста. Зараз до електроенергії підключено 70% споживачів. Найближчим часом постачатиметься вода: резервуари наповнені, йде очищення води перед подачею у водогін. У місті вийшли на маршрут тролейбуси. Люди отримали можливість дивитися та слухати українські теле- і радіоканали. Запрацювали магазини, налагоджується мирне життя. Повністю виплачуються пенсії, соціальні допомоги і зарплати бюджетникам. Фахівці з різних куточків України надають населенню медичну та психологічну допомогу.

У Артемівському районі, населених пунктах Кіровка та Сіверськ, тривають відновлювальні роботи з електро- і газопостачання. У Сіверську 480 будинків підключені до газу, організовано підвіз питної води. У Краматорську на центральну вулицю також виїхали тролейбуси. Відновлюється постачання води. Без централізованого водопостачання ще залишаються багатоповерхові будинки в центрі. Для вирішення даної проблеми по місту курсують 15 автоцистерн. Відновився випуск українських газет. В усіх населених пунктах тривають роботи з облаштування шкіл і навчальних закладів.

Тривають відновлювальні роботи системи водопостачання регіону. За даними «Донецькобленерго», канал Сіверський Донець-Донбас уже почав наповнюватися водою. Ремонтні бригади повністю відновили енергопостачання насосних підстанцій.

На звільнених територіях цілодобово працюють декілька десятків груп розмінування Збройних Сил, які за період активної фази АТО знешкодили понад 2070 вибухонебезпечних предметів, очистили 385 кілометрів доріг та повністю розмінували 25 об'єктів інфраструктури.

Лише за останню добу сапери Збройних Сил знешкодили 34 вибухонебезпечних предмети, розчистили та перевірили 70 кілометрів доріг та 7 об'єктів інфраструктури.