РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Турчинов: Людям, які добровільно складуть зброю та звільнять адміністративні приміщення у Донецьку та Луганську, Указом в.о. Президента України гарантуватиметься відсутність кримінального переслідування

Людям, які добровільно складуть зброю та звільнять адміністративні приміщення у Донецьку та Луганську, Указом в.о. Президента України гарантуватиметься відсутність кримінального переслідування.

Про це заявив в.о. Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов у четвер на ранковому пленарному засіданні Парламенту.

О.Турчинов поінформував, що він провів телефонну розмову з людьми, які зі зброєю захопили приміщення СБУ у Луганську. За словами Голови Верховної Ради, щоб уникнути кровопролиття, він запропонував їм декілька компромісних варіантів розв'язання проблеми.

Зокрема, сказав О.Турчинов, було обговорено питання щодо створення комісії за участю представників правоохоронних органів та міжнародних структур для об'єктивного розслідування усіх конфліктних ситуацій, що мали місце під час акцій протесту.

Він зазначив, що влада готова негайно розглянути питання стосовно розширення прав місцевих рад, у тому числі, щоб регіони також несли відповідальність за стан справ у країні.

Керівник Парламенту наголосив, що він готовий запропонувати ці варіанти і тим, хто захопив Донецьку облдержадміністрацію.

О.Турчинов заявив, що у випадку, коли люди складуть зброю і звільнять адміністративні приміщення, «ми гарантуємо, що не буде жодних кримінальних переслідувань», і зазначив, що це буде оформлено відповідним Указом в.о. Президента.

«У випадку, коли люди складуть зброю і звільнять адміністративні приміщення, нам не треба буде приймати закон про амністію», - додав керівник Парламенту.

«Спокій і злагода важливіші за політичні амбіції і політичне протистояння, - наголосив він. - Головна проблема - що тих людей, які знаходяться у Донецьку і в Луганську, використовують вороги України, розробляючи провокації і агресію проти нашої країни».