РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Заступник Секретаря РНБО України В. Сюмар зазначає, що в Криму відбувається досить серйозне порушення всіх міжнародних конвенцій

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Вікторія Сюмар зазначає, що в Криму відбувається досить серйозне порушення всіх міжнародних конвенцій.

Сьогодні на брифінгу, відповідаючи на запитання щодо побиття журналістів в Криму та недопущення представників міжнародних місій, В.Сюмар підкреслила, що було сподівання на те, що міжнародні місії стануть посередниками у переговорах з представниками тих силовиків Російської Федерації, які є в Криму, але представники цих місій не були допущені для роботи в Криму.

За її словами, такого «собі не дозволяють навіть сомалійські пірати. І це дуже серйозне порушення всіх міжнародних конвенцій».

Заступник Секретаря РНБО України підкреслила, що за таких умов досить складно забезпечити безпеку журналістів та підтримувати правопорядок на території Автономної Республіки Крим. Вона попросила всіх бути максимально обережними в Криму, де діють «ці агресивні військові підрозділи».

В. Сюмар нагадала, що російські військовослужбовці, які називають себе самообороною, «захопили кримський радіотрансляційний центр і заблокували його роботу». За її словами, відбулося відключення українських телеканалів, зокрема популярного в Криму телеканалу ТРК «Чорноморка», і на його місці включили російський телеканал «Росія 24». Вона додала, що сьогодні було відключено «5 канал» та канал «1+1», «відбуваються спроби на їх місце завести російські телеканали». За її словами, все це відбувається в контексті «пропагандистської дезінформаційної війни, яка ведеться сьогодні проти України».

Як відомо, сьогодні в Криму постраждали журналісти, зокрема «5 каналу» та каналу «1+1».