РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Секретар РНБО України: Санкції Заходу проти РФ можуть бути різними - від економічних до військової присутності в Чорному морі

Санкції Заходу проти Росії можуть бути різними - від економічних до військової присутності в басейні Чорного моря. Про це на прес-конференції сказав Секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Парубій, говорячи про можливі санкції Заходу проти РФ за агресію стосовно України.

"Наші партнери давали нам гарантії, і ці гарантії, сподіваюся, мають вагу. Які можуть бути заходи - це повинні думати також і керівники держав-гарантів. Заходи можуть бути різними - від економічних санкцій і дипломатичного впливу до наявності військових підрозділів не на території України, а біля неї, в басейні Чорноморського флоту", - сказав А. Парубій.

Він також додав, що Україна розраховує на максимальну допомогу Великої Британії і США як підписантів Будапештського договору.

"Ми просимо, щоб їхні дії були більш активними, більш радикальними, оскільки ситуація в Україні - це не лише українсько-російська ситуація, а цивілізаційний конфлікт, і його перехід в активну фазу може мати дуже погані наслідки для всього регіону", - сказав Секретар РНБО України.

Відповідаючи на запитання журналістів про без`ядерний статус України, А. Парубій зазначив, що ядерна зброя в сучасному світі - це більше засіб стримування, ніж прояву агресії. "Українська держава відмовилася від ядерної зброї. Я не буду коментувати, наскільки це рішення було правильне чи ні, але сьогодні в світі ядерна зброя є не стільки елементом наступу, скільки захисту", - сказав Секретар Радбезу.