РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

В. Сюмар: Нова інформаційна стратегія передбачатиме як захист, так і активну позицію в контексті інформування

Рада національної безпеки й оборони України планує розробити заходи, щоб протидіяти російській пропаганді, повідомила заступник Секретаря РНБО України Вікторія Сюмар.  За її словами, інформаційному засиллю Росії особливо піддатливий Крим.

"Нова інформаційна стратегія, яка передбачатиме як захист, так і активну позицію в контексті інформування міжнародної спільноти і внутрішню демонополізацію українського інформаційного простору, коли фактично всі телеканали прямо залежали від влади через структуру власників і побудову суспільного мовлення", - сказала В. Сюмар.

Вона уточнила: "Ми розробляємо і сподіваємося наступного тижня запропонувати напрацювання".

"У ці складні дні наша задача - домогтися якомога більшої відкритості органів державної влади. Особливо тих структур, які працюють у сфері безпеки й оборони. Вони практично у щоденному режимі, ви бачите, звітують перед українцями... Це була принципова позиція РНБО", - сказала В. Сюмар.

Другий момент, зазначила вона, "у нас є проблема з російськими телеканалами", які спотворюють реальність, подаючи дезінформацію і неправдиві коментарі.

"І це складні рішення, тому що сьогодні ми не маємо органу, який єдиний має право регулювати роботу телеканалів, - це Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Виник вакуум державного інституту, і прийняти рішення про закриття каналів можна тільки в рамках введення надзвичайної ситуації або воєнного стану. Це ми говоримо про роботу кабельників, які транслюють російські телеканали на території України", - зазначила В. Сюмар.

"Ці дірки виникли в силу халатного ставлення попередніх членів Нацради, яка ніколи не виносила попередження про це і ніколи не дбала про захист інформаційного простору. Подібне уявити у Росії, наприклад, з проникненням українських чи грузинських каналів на територію РФ неможливо", - заявила вона.

В. Сюмар констатувала, що трансляція української позиції на міжнародну арену теж надзвичайно слабка: "Зараз у нас є канал УТР, який явно не виконує поставлених задач. Крім того, у нас абсолютно розбалансована система випрацювання державної політики і її трансляції як в Україну, так і на міжнародну спільноту". 

"Ми сьогодні хочемо створити серйозний аналітичний центр, у рамках РНБО, який би вивчав виклики і формував на них адекватну відповідь для пропозицій керівництву держави", - сказала вона.

"Є державні структури, які фінансуються з держбюджету - такі як "Укрінформ", на базі яких можна зробити потужне інформагентство різними мовами, в мультиформаті - для того, щоб українська позиція була помітною", - зазначила заступник секретаря РНБО України.

Іще одне надзвичайно важливе завдання, зазначила В. Сюмар, - суспільне мовлення і демонополізація інформаційного простору.

"Бо ж оці суспільні настрої на сході і в Криму зробили не тільки російські канали. У нас не такий великий відсоток людей, які їх дивляться. Їх, значною мірою, сформували українські канали. Ті методи, які закидала Москва, вони були вигідні попередній владі, і власники телеканалів значною мірою залежали від цієї влади", - сказала вона.

"Оце та базова проблема, яку треба вирішити, аби інформаційний простір був більш незалежним. І тут перше рішення - це створення громадського мовлення, яке би не залежало ні від влади, ні від великого бізнесу", - заявила В. Сюмар.

Стратегія буде спрямована на "захищеність українського інформаційного простору і виправцювання адекватних месиджів органів державної влади, які будуть демонструвати українську позицію на міжнародній арені".

"Тут структура після Андрія Клюєва надзвичайно непроста. Але я сподіваюся, що ми встигнемо і наступного тижня представимо ці пропозиції. Ми хочемо хорошу експертну раду з цього приводу зробити. Я хочу поспілкуватися з людьми, які могли би долучитися до цієї  роботи за межами РНБО, медійниками", - додала В. Сюмар.

 

"Радіо Свобода", "Українська правда"